FADIL NOVALIĆ ZA „FRLJOKU“ NAJAVLJUJE SET SOCIJALNIH MJERA: Gladne slati u Njemačku na donatorske večere, uvesti donatorske doručke u javnim kuhinjama

Novac za penzije-mirovine bi se skupljao na donatorskim iftarima, kao i dobrovoljnim prilozima-vitrama tokom bajramskih praznika. "Ko ima srca da gleda penzionere kako rove po kontejnerima?", pita se Novalić

  • Frljoka

  • 31. Maj 2017  31. Maj 2017

Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, za "Frljoku" je ekskluzivno pojasnio svoju nedavnu izjavu da je novac za socijalne programe, poput "Roditeljske kuće", bolje sakupljati "na donatorskim večerima, jer ko ima srca da ne da novac za ovako plemenitu stvar".

Federalni premijer je zaključio i da bi se "sistemski moglo riješiti na određeni način, ali bolje je ovako nego da stvar rješavamo sistemski".

"Ta moja izjava je djelomično istrgnuta iz konteksta", kaže Novalić za "Frljoku".

"Vlada Federacije priprema čitav set sistemskih zakona kojima će se reforma socijalne i mirovinske politike provesti na nesistemski, pa i protivsistemski način". Dodao je da dosadašnja sistemska rješenja nisu dala očekivane rezultate. "Ko ima srca da ne podrži ovaj set zakona?", upitao je Novalić.

Premijer Federacije nije htio potvrditi, ali ni demantirati neke od prvih mjera koje će uskoro ponuditi njegova vlada, a o kojima se u javnosti spekulira.

U taj paket socijalnih, anitsistemskih mjera, bio bi uključen i dosadašnji sistem mirovinsko-penzijskog osiguranja.

Novac za penzije-mirovine bi se skupljao na donatorskim iftarima, kao i dobrovoljnim prilozima-vitrama tokom bajramskih praznika. "Ko ima srca da gleda penzionere kako rove po kontejnerima?", pita se Novalić.

Novalić je rekao i da se u Njemačkoj, gdje je on radio, za socijalne projekte organiziraju donatorske večere, pa će predložiti da se najugroženije kategorije stanovništva u saradnji sa njemačkom Vladom svakodnevno šalju u tu zemlju da večeraju.

Vlada će, također, podsticati izgradnju većeg broja novih narodnih kuhinja. Novac za njihovu izgradnju osiguravao bi se na donatorskim doručcima u već postojećim narodnim kuhinjama, čiji korisnici neće imati srca da ne daju novac za one koji nemaju novca za doručak.

Federalna vlada u suradnji sa kantonalnim i općinskim sekretarijatima za prostorno uređenje osigurat će i stotine novih punktova na najatraktivnijim gradskim lokacijama koje bi mogli koristiti isključivo prosjaci. "Zašto u BiH danas ima više prosjaka nego i u jednoj zemlji Evrope?", pita Novalić i odgovara: "Zato što, za razliku od otuđenog kapitalističkog svijeta, naš narod ima srca i ne štedi na prosjacima!", objasnio je premijer.

"Mnoge vlade su do sada na različite načine tumačile borbu protiv siromaštva, a radi se o tome da se treba obračunati sa siromašnima", citirao je na kraju Novalić jednog poznatog njemačkog industrijalca i donatora.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

trenutak ...