NEMOĆAN I MILORAD MOTIKA: „Pavgord“ planira pljenidbu imovine „Alumine“!

Firma „Pavgord“ u narednim danima će vjerovatno ponovo pokrenuti izvršni postupak protiv „Alumine“ iz Zvornika, ali ovaj put neće blokrati račun, već će to učiniti prodajom pokretne i nepokretne imovine, saznaje Capital

  • Ekonomija

  • 17. Jun. 2017  17. Jun. 2017

  • 0

Fočanski „Pavgord“, privatna firma u vlasništvu poduzetnika Gordana Pavlovića, je na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirala račune „Alumine“, pokušavajući od nje naplatiti potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju u iznosu od 155 miliona KM. Kao što je poznato, privatna firma iz Foče „Pavgord“ otkupila je potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“, u vlasništvu Vlade RS.

Račun "Alumine" je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da se povjerioci „Birča“ pokušaju nagodiiti sa „Pavgordom“ u roku od 60 dana. Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje firme fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Međutim, prema riječima pravnog zastupnika „Pavgorda“ Aleksandra Sajića, u proteklih gotovo dva mjeseca pregovori nisu ni pokrenuti, zbog čega bi već za desetak dana izvršni postupak mogao da bude nastavljen.

„Pregovora sa ostalim povjeriocima u proteklom periodu nije bilo. Tu, prije svega, mislim na povjerioce iz javnog sektora, a u vezi sa razgovorima koje smo vodili prije skoro već dva mjeseca. Zbog toga će „Pavgord najvjerovatnije nastaviti izvršne postupke protiv „Alumine“. Međutim, ovaj put nećemo ići na blokadu računa, jer „Pavgord“ ne želi da bude izgovor za nezakonito podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja koje je tražila uprava „Alumine“, već ćemo najvjerovatnije tražiti prodaju ostale imovine, založenih stvari, vozila“, kazao je Sajić, prenosi portal Capital. Ba.

Sajić je pojasnio da „Pavgord“ nakon 26. juna, ima rok od 30 dana da traži nastavak izvršnog postupka, što će se, kako je rekao, sigurno i desiti u tom periodu.

Govoreći o ponudi „Pavgorda“ da kupi kompletna potraživanja „Birča“, Sajić je rekao da većina povjerilaca ne razmišlja ozbiljno, jer je pitanje šta će dobiti ako „Alumina“ ode u stečaj.

Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović prošle sedmice je na Skupštini povjerilaca FG „Birač“ u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi preostala priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

„Pavgord“ je ranije otkupio potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od FG „Birač“, ali stečajni upravnik Lazo Đurđević ih nije priznao. Zbog toga je „Pavgord“ na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv „Alumine“ čiji je račun blokirao.

Poduzetnik iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“ i “Srbinjeputevi” otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih ćerki firmi koja su procijenjena na 85.643.000 eura, plativši za to 6,4 miliona eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...