RASPAŠOJ U MANJEM ENTITETU: U Vladi RS se ne zna ko pije; sigurno je jedino da narod plaća

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 21. Jun. 2017  21. Jun. 2017

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

Vlada RS, kako stvari stoje, je imaginarna kategorija ili, u najboljem slučaju, labava konfederacija ministarstava, koje je, svako ponaosob, entitet za sebe.

Svaki od ministara je potpuni gospodar institucije koju vodi i uopšte ga se ne tiču ni zakoni koje je donijela Narodna skupština, posebno ne stavovi drugih resora iz, može se to slobodno reći, takozvane Vlade RS, na čijem čelu je Željka Cvijanović, uticajna koliko i pokvarena veš mašina.

Drastičan primjer navedenog djelovanja je smanjenje koncesione naknade za TE “Stanari”, koje je produkovao ministar industrije Petar Đokić.

Đokić je prošle godine (21. jula) promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

I jedna i druga promjena donijela je ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.

Sa ovim izmjenama Pravilnika nije se, kako saznajem iz Vlade RS, složilo Ministarstvo finansija RS, ali Đokić nije uopšte obraćao pažnju na stavove svog kolege Zorana Tegeltije, sa kojim se, inače, sasvim dobro slaže oko predaje “Alumine” u ruke Gordana Pavlovića. Štaviše, čine sve da mu tu firmu predaju što efikasnije.

Očito je da interes Tegeltije i Đokića nije baš na svakom “projektu” isti.

Vlada RS, premijerka Cvijanović, nije ni pokušala arbitrirati, tako da je Đokićev Pravilnik, koji je podzakonski akt, postao snažniji od samog Zakona, njih dva, koji regulišu ovu oblast.

Poslanik SDS–a Davor Šešić izjavio je prije par dana da smanjenje za TE “Stanari”, na godišnjem nivou, iznosi 10 miliona maraka.

Iz Đokićevog ministarstva su sve negirali, ali i potvrdili da je došlo do umanjenja određenih davanja za koncesionare.

Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.

Na blogu sam, 12. juna ove godine, objavio da je TE “Stanari” prestala sa radom krajem maja; Razlog prekida rada su veliki gubici, jer je cijena proizvodnje struje u ovoj Termoelektrani viša od prodajne cijene na tržištu, koja je dramatično pala.

Iz EFT-a su, nakon nekoliko dana, saopštili da je riječ o “redovnom remontu”.

Takođe sam naveo da ukoliko EFT ne bude mogla da vraća kredit, koji su dobili od Kineske razvojne banke, u visini od 320 miliona evra, onda će te pare morati da vraća Republika Srpska, koja je dala garancije da će to učiniti.

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena.

Da garancija Vlade RS postoji, iako nigdje nije objavljena, ustvrdio je i Šešić.

Kompanija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.o.g. (vidi dodatak).

Iz ovog stava EFT-a jasno je da je bilo velike bure na relaciji Režim-Vuk Hamović (vlasnik EFT), kao što je jasno da ipak postoje objektivne okolnosti u kojima bi Vlada RS mogla doći u situaciju da otplaćuje kredit od 320 miliona evra.

Netransparentnost u cijeloj ovoj priči je ključna, jer niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om.

Prema pouzdanim informacijama, već duže vrijeme bukti pravi rat na relaciji vrh RS - vlasnici EFT (Vuk Hamović), a čelnici Režima, nezvanično, optužuju Hamovića da je “teško prevario i opljačkao RS”, ali niko ne navodi na šta se ta “teška prevara i pljačka” odnose: da li na Đokićev privatni Pravilnik ili na neke druge lične dogovore?!

Glavna (i jedina) osoba za komunikaciju između Vrha Režima i EFT-a je Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije i energetike RS, i on čuva sve “prljave tajne”, tajne dogovore, ali i već pomenutu garanciju za kredit EFT od 320 miliona evra, koji je ta firma dobila od Razvojne banke Kine.

Ugovor o kreditu, između Kineske razvojne banke i EFT, potpisan je 20.06.2012. godine; Tada je precizirano da će izgradnja TE koštati 550 miliona evra, od čega je Kieska razvojna banka plasirala 320 miliona evra.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...