PROTESTI U SARAJEVU: Dijalizni i transplantirani bolesnici ispred Parlamenta FBiH traže svoja prava

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH organizovalo je mirne proteste ispred zgrade Federalnog parlamenta. Iz Udruženja poručuju da su istekli svi razumni rokovi za usvajanje izmjena zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi

  • Društvo

  • 21. Jun. 2017  21. Jun. 2017

  • 0

U Federaciji je oko 2.000 pacijenata koji trebaju transplantaciju bubrega, a preživljavaju isključivo odlaskom na dugotrajne hemodijalize. Već tri godine čekaju na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

U saopćenju za javnost navode da su, na sastanku Upravnog odbora Udruženja 28. maja u Vitezu, definirali zahtjeve i rokove za njihovo realiziranje te će ih uputiti i prema određenim institucijama.

“U slučaju da se u navedenom ili razumnom roku ništa ne promijeni mi, pacijenti s hemodijalize, spremni smo se isključiti s hemodijalize i tako riskirati živote da bi natjerali relevantne pojedince i institucije da rade svoj posao i tako pomognu u rješavanju problema svih onih kojima je transplantacija jedini spas i šansa za novi život, ali i da bi se popravila situacija na dijalizama u FBiH”, saopćio je Organizacioni odbor mirnih protesta Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Tako od Federalnog parlamenta traže da se, na dnevni red oba doma, uvrste izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja i odmah usvoje.

Od Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) zahtijevaju da traži izvještaje o radu transplantacijskih koordinatora po bolnicama i broju utvrđenih moždanih smrti i o tome obavijesti Udruženje.

“Ako transplantacijski koordinatori ne obavljaju posao savjesno ili ga uopće ne obavljaju izvršiti zamjenu sa ljekarima koji to znaju i hoće da rade”, navodi se.

Zahtijevaju da Ministarstvo odmah pronađe načina, određenim pravilnicima ili napucima dijaliznim centrima i Centru za transplantacijsku medicinu (koja je pri tom ministarstvu), da se vrše obrade pacijenata i da se stavljaju na liste čekanja za bubreg, jetru, srce, pluća, gušteraču, rožnicu.

“Naš prijedlog je hospitalizacija pacijenata u transplantacijske centre i njihova obrada”, ističe se.

Od FMZ traže, u roku od 30 dana, izvještaj o radu Komisije za dijalizu o stanju u dijaliznim centrima u FBiH.

Od osnivača dijaliznih centara traže da odmah sagleda stanje aparata za dijalizu koji su prešli tri do četiri puta više sati od dozvoljenih 15.000, te da na osnovu zatečenog stanja bude osiguran novac za njihovo zanavljanje u što kraćem roku (3 do 12 mjeseci).

Među zahtjevima prema FMZ je i izvještaj Komisije za dijalizu o tome da li su ispunjeni uvjeti iz Pravilnika o obavljanju djelatnosti dijalize. (jedan ljekar na 8 do 12 dijaliza dnevno, jedna medicinska sestra -tehničar na četiri bolesnika na dijalizi).

Smatraju da je potrebno, u najkraćem mogućem roku, osigurati i adekvatnu terapiju za bolesnike na peritonejskoj i hemodijalizi te uvrstiti određene lijekove na esencijalnu listu.

“Tražimo od FMZ da što prije započne s edukacijom, specijalizacijom i usavršavanjem eksplantacijsko – transplantacijskih timova da bi naši ljekari bili osposobljeni za obavljanje najkompliciranijih transplantacijskih zahvata”, navode.

Od Ministarstva traže da hitno obnovi sporazum s Ministarstvom Hrvatske vezano za transplantaciju jetre „a po mogućnosti suradnju proširiti i na transplantaciju srca i drugih organa“.

“Tražimo od FMZ da prati rad transplantacijski timova te timova za eksplantaciju i transplantacijskih koordinatora te na osnovu njihovog učinka odredi pravilnik o nagrađivanju za njihov predani rad”, navodi se.

Od FMZ traže i da se uključi u javnu kampanju o transplantaciji i darivanju organa i na taj način podrži rad Donorske mreže u BiH.

Od kliničkih univerzitetskih centara u Tuzli i Sarajevu traži se da komisije (koje donose odluke o upućivanju pacijenata na liječenje u inozemstvo) budu kooperativnije, brže i produktivnije „jer vrijeme nije saveznik osobama koje čekaju na transplantaciju ili drugi vid liječenja“.

“Tražimo od UKCS da poveća broj transplantacija bubrega jer je to drugi centar u bivšoj državi koji je uradio transplantaciju. Danas u ovom centru gotovo da se ne rade transplantacije”, navodi se u saopćenju za javnost.

(SB/BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...