FRLJOKA OTKRIVA; OTKUD REDOVI PRED AMBASADAMA: Blizu 16 hiljada mladih iz FBiH poništava vize za odlazak u strane zemlje, nakon što su saznali da su, ustvari, zaposleni

„Nedavno su mi se javili iz Saveza za bolju budućnost i javili da sam upravo ja, među stotinama kandidata, ispunio sve uvjete za radno mjesto 'visokokvalificiranog fadila mandala'„

  • Frljoka

  • 23. Jun. 2017  23. Jun. 2017

Približno 16 hiljada ljudi iz Federacije BiH, prema još neslužbenim statistikama, uglavnom mladih bez posla, povukli su posljednjih dana zahtjev za izdavanjem vize u ambasadama zapadnih zemalja u Sarajevu! Analitičari ovaj neobičan fenomen objašnjavaju pojačanim zapošljavanjem, koje je posljednjih mjeseci doživjelo eksploziju, što potvrđuju i izjave političkih lidera stranaka koje su na vlasti.

Da je to glavni razlog što se posljednjih nedjelja pred zapadnim ambasadama formiraju nepregledni redovi mladih koji podnose novi zahtjev - da im se ne odobri viza - pokazala je anketa reportera „Frljoke“ pred jednom od ambasada u centru grada.

„Podnio sam prije nekoliko mjeseci zahtjev za odlazak sa suprugom u jednu zapadnu zemlju“, govori uzbuđeno Nedim K., magistar komparativne književnosti, nezaposlen već deset godina. „Međutim, nedavno mi se desilo nešto što graniči sa naučnom fantastikom! Nazvali su me iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pitali, možete li to vjerovati(!?), jesam li zainteresiran biti ambasador BiH u Australiji?!

Našli su moje ime i CV-a u Zavodu za zapošljavanje. U početku sam, ko ne bi, mislio da me neko zajebava, a onda mi se, možete vjerovati, javio osobno gospodin Izetbegović, rekao da je pročitao moj CV, da je odlučio da mene pošalje za ambasadora u Australiju. Još me pitao koliko imam godina, kad sam rekao da imam 32., našalio se i rekao kako je njegov dosadašnji kandidat Mirza Hajrić baš toliko godina studirao“, kaže uz smijeh Mr. Nedim K.

Denis B., inženjer mašinstva, dok strpljivo čeka u redu da poništi radnu vizu, rado se uključio u razgovor i iznio svoj primjer. „Godinama sam na birou za zapošljavanje, otkako sam sa desetkom diplomirao, i ne mogu se sjetiti na koliko sam konkursa neuspješno javljao.

Prije nego što sam podnio zahtjev za radnu dozvolu u Holandiji, javio sam se, čisto po navici, na konkurs u jednom državnom ministarstvu koje je tražilo radnika za radno mjesto 'visokokvalificiranog fadila mandala', bez radnog iskustva, koji bi radio u Kontroli letenja i padanja.

Nedavno su mi se javili iz Saveza za bolju budućnost i javili da sam upravo ja, među stotinama kandidata, ispunio sve uvjete za radno mjesto 'visokokvalificiranog fadila mandala'.

Rečeno mi je da uz marljiv i stručan rad mogu napredovati u poslu i za godinu-dvije izrasti u 'visokokvalificiranog fehima škaljića', što je zaista izazov“, ispričao je svoju sretnu priču još jedan od 16 hiljada mladih koji su odustali od odlaska iz BiH, nakon što su nedavno saznali da su ustvari zaposleni, a da u to nisu ni sumnjali.“

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...