DODIKOVE IZJAVE O SREBRENICI: Od genocida do najvećeg udarca srpstvu

Ovo je podsjećanje na ključne izjave Milorada Dodika o Srebrenici u periodu od 2007. do 2016. godine

  • Hronika

  • 10. Jul. 2017  10. Jul. 2017

  • 1

Dodik: Bio je genocid u Srebrenici


„Ja znam savrešno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Haagu i to je nesporna pravna činjenica”, 2007. godina , emisija Centralni dnevnik

Dodik: Srebrenica ima moralnu težinu

„Imajući u vidu specifičnu političku pa i moralnu težinu same Srebrenice i činjenice da postoji značajna pažnja međunarodne javnosti vezana za Srebrenicu, mislimo da bi to bilo fer i mogući način za rješavanje ovog pitanja“, rekao je Dodik prilikom posjete Miroslava Lajčaka Banjaluci a u vezi sa mogućnošću da Srebreničani glasaju na lokalnim izborima u BiH 2008. bez obzira na mjesto boravka.

Dodik: Nemoguće je da Srebrenica bude motiv za generalizaciju krivice

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u aprilu 2010. da nema ni najmanju namjeru da minimizira zločin u Srebrenici, ali da je nemoguće da to bude motiv za generalizaciju krivice i osudu Srba kao genocidnog naroda, te da se zapostave sva druga stradanja nad Srbima koja su se desila. "Svi smo vidjeli na koji način se brani nekadašnji član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić i slični. One koji su ubijali Srbe, Bošnjaci nazivaju ratnim herojima, a, s druge strane, mi Srbi kažemo da svi oni koji su iz našeg naroda počinili zločine, treba da idu u Haag i budu procesuirani".

Dodik: Više je Bošnjaka tih mjeseci izašlo iz Srebrenice i otišlo putem Tuzle i Sarajeva, nego što ih je ovdje poginulo

„Ne mogu nerođena srpska djeca biti kriva za nešto što je bilo prije deset-petnaest godina. Ne mogu i neće biti. I nije bio genocid ovdje. I nećemo prihvatiti da je bio genocid. Više je Bošnjaka tih mjeseci izašlo iz Srebrenice i otišlo putem Tuzle i Sarajeva, nego što ih je ovdje poginulo. To onda nije genocid! Bošnjački narod je imao tešku istoriju. To je isto tako pošten narod. Ali uvijek su bili loši prema nama Srbima kada su imali loše političke opcije“, predizborni skup u Srebrenici 2010. godine.

Dodik: Srebrenica u osnovi imala sam Jasenovac

"Činjenica je da se Srebrenica dogodila na kraju vojnih operacija tokom rata i da je u osnovi imala sam Jasenovac i činjenicu da se o tome nije govorilo", kazao je Dodik 2011. na Konferenciji posvećenoj genocidu počinjenim nad Srbima, Jevrejima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Dodik u Srebrenici: Tvrdim da ovdje nije počinjen genocid!

„Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo napraviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida! Postojao je plan prema kojem su nam određeni stranci i bošnjački političari htjeli nametnuti krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, na predizbornom skupu u Srebrenici 2012. godine.

Dodik: Nemoguće prihvatiti kvalifikaciju genocida, dogodio se "veliki zločin"

“Nemoguće je prihvatiti kvalifikaciju genocida samo zato što to misle Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije”, izjavio je Dodik novinarima u Bijeljini jula 2014. godine. Po njegovom sudu u Srebrenici se dogodio “veliki zločin”, za šta trebaju odgovarati pojedinci.

Dodik: Ti pripadnici vojske nisu ništa učinili dobro za srpski narod

"Ja ne pravdam taj zločin, to je bilo apsolutno nepotrebno. Ti pripadnici vojske ništa nisu učinili dobro za srpski narod, to je urađeno iz vlastitih razloga. Republika Srpska se kroz funkciju predsjednika izvinila za taj čin", izjava Milorada Dodika za emisiju Pressing N1 februara 2015.godine

Dodik: Srebrenica najveći udar srpstvu

Uoči obilježavanja 20. godišnjice Srebrenice, Dodik je za "Politiku" rekao da institucije RS nisu krile nijednog zločinca i da mu je žao svih onih koji su stradali. "To je ogroman zločin, koji je napravio i ogromnu političku smetnju. To pokazuje i ova propaganda koja pokušava stvoriti sliku da su svi Srbi potencijalne ubice u Srebrenici. Srbi nikada u prošlosti nisu pravili nedjela, naprotiv, ponašali su se viteški, a ne kukavički, kako su se ponijeli u Srebrenici", istakao je Dodik.

Dodik: Srebrenicu proglasiti mjestom genocida i nad Srbima

"Ne bih imao ništa protiv da bilo ko u svijetu uputi rezoluciju i kaže - Srebrenica je mjesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima".

(Buka/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...