NJEMAČKI EKSPERT ZA BALKAN: "Treći entitet za Hrvate u centralnoj Bosni bio bi korak unazad, a ni Hrvatima u Hercegovini ne bi donio mnogo"

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan "kraljevski put" za dobru budućnost, a to je evropska integracija te zemlje, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Gerald Knaus, direktor njemačke nevladine organizacije Evropska inicijativa za stabilnost i jedan od istaknutih zapadnoevropskih poznavalaca prilika u regiji.

  • Društvo

  • 15. Jul. 2017  15. Jul. 2017

  • 2

Treći entitet, kaže Knaus, za Hrvate u centralnoj Bosni bio bi korak unazad, a ni Hrvatima u Hercegovini ne bi donio puno.

"Kada bi, primjerice, u Tuzli ili Bihaću postojao pokret reformi kantona, koji bi pokazao šta je sve moguće u Bosni i Hercegovini, onda bi to inspiriralo cijelu zemlju", smatra Knaus

- Za Hrvate u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan "kraljevski put" za dobru budućnost, a to je evropska integracija Bosne. Pored toga, interes je svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini da federalne institucije zemlje bolje funkcioniraju. Pravi uzor za vladu Bosne i Hercegovine je Švicarska, koja, kao i Bosna i Hercegovina, kroz važnu ulogu kantona i općina kompleksno društvo uspješno drži zajedno. Treći entitet bi za Hrvate u centralnoj Bosni bio korak unazad, a ni Hrvatima u Hercegovini taj entitet ne bi donio puno. On bi samo udaljio zemlju od realne reforme: jačanje postojećih kantona i provođenja reformi u njima, rekao je Knaus.

Njemački ekspert smaatra da se premalo pažnje posvećuje reformi kantona i kantonalnih vlsti.

- Kada bi u Tuzli, Bihaću, Zenici, Sarajevu ili Travniku počela ozbiljnija diskusija o tome kako bi se reforme mogle provesti u sektorima za koje su nadležni kantoni, onda bi već puno toga bilo postignuto. Puno toga što je za građane važno - zdravstvo, obrazovanje, ruralni razvoj - u kantonalnoj je nadležnosti. Diskusija o Ustavu ništa ne poboljšava. Radi se o tome da vlade trebaju u sektorima za koje su nadležne poboljšati šta mogu. Kada bi, primjerice, u Tuzli ili Bihaću postojao pokret reformi kantona, koji bi pokazao šta je sve moguće u Bosni i Hercegovini, onda bi to inspiriralo cijelu zemlju.

Na pitanje da li je EU dovoljno prisutna na Balkanu, Knaus je odgovorio odrečno.

- U Evropskoj uniji postoji nekoliko zemalja koje žele Zapadni Balkan vidjeti u Uniji. Također, ima ih puno koje ne vjeruju da će zemlje Zapadnog Balkana ikada ispuniti EU-standarde. A postoje i one zemlje koje nisu uvjerene u to da je njihov narod otvoren za daljnje proširenje EU-a. Zbog svih tih pozicija, dolazimo do stanja kojeg vidimo danas: proces, koji tako sporo teče, a s kojim sve te tri pozicije mogu živjeti. Taj proces je u sve većoj opasnosti da izgubi vjerodostojnost.

- Kada bi u Tuzli, Bihaću, Zenici, Sarajevu ili Travniku počela ozbiljnija diskusija o tome kako bi se reforme mogle provesti u sektorima za koje su nadležni kantoni, onda bi već puno toga bilo postignuto. Puno toga što je za građane važno - zdravstvo, obrazovanje, ruralni razvoj - u kantonalnoj je nadležnosti. Diskusija o Ustavu ništa ne poboljšava. Radi se o tome da vlade trebaju u sektorima za koje su nadležne poboljšati šta mogu.

Knaus smatra da države na Balkanu nemaju alternativu za EU i smatra da je pretjeran strah od Rusije.

- Rusija na svjetsko tržište ne izvozi ništa, osim sirovina i naoružanja. Kina je daleko. Nijedna od tih zemalja ne nudi Zapadnom Balkanu alternativni razvojni model. Uspješna budućnost Srbije ili Albanije leži u tome da oponašaju baltičke zemlje ili Rumuniju i da postanu dio najvećeg svjetskog tržišta. Zato ne postoji alternativa integraciji u evropski ekonomski i pravni prostor. Rusija može pokušati uvesti tenzije u regiju i pojedinačno podržavati radikalne snage da bi tako produbila rascjep Evrope, a to je cilj Kremlja.

Knaus smtra da se politika Njemačke prema BiH neće mijenjati, bez obzira ko pobijedi na parlamentarnim izborima.

- U Njemačkoj postoji široki konsenzus o zemljama Zapadnog Balkana. Merkel zna da je stabilnost na Balkanu za EU važna, ali najvažniji političari Socijaldemokratske partije Njemačke to također znaju. Kako sada stvari stoje, naredni izbori u Njemačkoj neće donijeti neke promjene, smatra njemački ekspert Gerald Knaus.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...