ZAŠTO JE PROPAO SASTANAK RAMLJAKA I BH DOBAVLJAČA: Sve je usaglašeno osim najvažnijeg detalja - ko će i kada izmiriti dug Konzuma!?

Posljednji sastanak povjerenika hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljaka u Sarajevu sa pregovaračkim timom dobavljača iz BiH, okončan je neuspjehom. Pregovarački tim bh. dobavljača nije želio potpisati ugovor s Mercatorom, firmom iz sastava Agrokor, koja bi preuzela svoje prodajne objekte od Konzuma i startala od nule, kako je rekao Ramljak, „neopterećena dugovima Konzuma“.

  • Ekonomija

  • 29. Jul. 2017  29. Jul. 2017

  • 0

Ramljak je od bh. dobavljača tražio da napune robom trgovine Mercatora pri čemu bi Mercator robu platio nakon 69 dana, što su skoro standardni uvjeti i nisu sporni nikome. Sporno je međutim nešto drugo: ko će i kada bh. dobavljačima isplatiti raniji dug koji prema njima ima Konzum. Riječ je o nekih 130 miliona KM, pri čemu pojedinim dobavljačima, osobito iz Hercegovine, Konzum duguje i do 10 miliona KM i to već mjesecima, pa i godinama.

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak rekao je će do septembra biti završeno razdvajanje Mercatora i Konzuma, kada će Mercator preuzeti 83 prodajna objekta, dok će Konzumu ostati 170 trgovina.

Ramljak je rekao da su sve analize, urađene u proteklih nekoliko mjeseci, pokazale da je to najbolja opcija.

"Svi dugovi će biti isplaćeni, čime će biti vraćeno povjerenje kako bi se nastavilo s normalnim poslovanjem grupacije unutar Bosne i Hercegovine u maloprodajnom lancu", tvrdi Ramljak.

Međutim, nije mogao govoriti koliko je to nerentabilnih prodavnica koje bi mogle biti zatvorene.

Naglasio je da je potrebna dokapitalizacija Konzuma iz Hrvatske, dodajući da su u toku pregovori s domaćim lancima prodavnica koji bi mogli preuzeti te objekte.

Jedan od njih je Bingo, koji će uskoro preuzeti prodavnice i radnike iz Konzuma u Zenici.

No, dobavljači su ostali uskraćeni za najvažniji odgovor: ko će i kada izmiriti dugove Konzuma, budući da je sam Ramljak rekao kako će Mercator startati od nule, bez ikakvih obaveza prema dobavljačima.

Jasno je da Mercator, kada preuzme Konzumove radnje, neće preuzeti i Konzumove dugove, i da će ti dugovi ostati obaveza Konzuma, dakle firme koja će ostati poput prazne ljušure, bez imovine i kapitala.

Dobavljači strahuju da Agrokor pravi dvije firme u BiH, jednu dobru, koja će poslovati pod nazivom Mercator, i jednu lošu, sastavljenu od neprofitabilnih Konzumovih prodavnica koje Agrokor u konačnici planira rasprodati a trgovinu vezati za Mercator. Konzum u BiH nema vlastitu imovinu, uglavnom je radio u iznajmljenim objektima Mercatora, VF-a, DP-a, tako da može rasprodati robu, vratiti objekte njegovim vlasnicima i likvidirati firmu.

Dobavljačima u BiH duguje Konzum a ne Mercator, pa je prije spajanja ove dvije firme potrebno precizirati ko je stvarni pravni sljednik Konzuma i ko će bh. dobavljačima isplatiti dug.

Sve dok se taj „detalj“ ne precizira, dobavljači neće poslovati s Mercatorom. Pri tome su bh. dobavljači vrlo korektni: ne traže od Konzuma da im odmah isplati sav dug, ali traže da se utvrdi plan otplate ranijeg duga u nekom razumnom roku i da se ta otplata garantira odgovarajućim bankarskim instrumentom a ne lijepim obećanjima Ante Ramljaka.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...