HALID GENJAC: "Izgradnjom Pelješkog mosta BiH bi bila kopnena država"

"BiH ima svoje teritorijalne vode i u skladu sa UN konvencijom o pravima mora ima pravo na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenih mora"

  • Politika

  • 05. Avg. 2017  05. Avg. 2017

  • 1

Na današnjoj vanrednoj press konferenciji SDA javnosti se obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac o temi "Izgradnja Pelješkog mosta".

Genjac je istakao kako Predsjedništvo BiH nikada nije dalo saglasnost da se potpiše bilo kakav dokument u vezi Pelješkog mosta.

"BiH ima svoje teritorijalne vode i u skladu sa UN konvencijom o pravima mora ima pravo na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenih mora.

Taj priključni koridor podliježe apsolutnoj slobodi komunikacije i na njemu je zabranjena gradnja vještačkih otoka ili bilo kakvih drugih građevina.

Da je to koridor, utvrdiće se nakon razgraničenja prava na more između BiH i Hrvatske. Prije toga, nisu moguće nikakve aktivnosti, jer kao što vidite prvo treba utvrditi pitanje priključnog koridora i onda tretirati taj priključni koridor u skladu sa konvencijamama", naglasio je Genjac.

Kazao je i kako Hrvatska tretira teritorijalne vode BiH i njeno pravo na priključni koridor suprotno UN konvenciji o pravima mora i da tu imamo spor.

"Netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svom teritoriju. Nedopustivom gradnjom mosta bi se blokirala ta jedina pomorska veza za ostalim državama svijeta i tako bi se BiH pretvorila u kopnenu državu a odsijecanje od međunarodnih voda, država bi se spriječila da ostvaruje prava koja joj pripadaju kao pomorskoj državi", dodao je.

Naglasio je i kako uprskos svemu navedenom, Hrvatska insistira na izgradnji mosta na međunarodnom plovnom putu i da pri tome Hrvatska obmanjuje i javnost i institucije UN-a, navodeći kako ima saglasnost BiH, što su neistinite tvrdnje.

"Stranka SDA je potpuno opredijeljena za dobrosusjedske saradnje između BiH i Hrvatske i podržaćemo sve institucije da rade na razvijanju dobrih odnosa, međutim dobra susjedska saradnja i dobri odnosi su mogući isključivo uz međusobno poštovanje prava obje države.

Imajući sve navedeno u vidu, želim da vas obavijestim da će stranka SDA u pismu koje je pripremljeno sve evropske parlamentarce upoznati sa navedenim činjenicama, a zamolićemo za podršku i pomoć pri revidiranju odluke o dodjeli sredstava jer smatramo da se desio neobjašnjivi previd, tu odluku treba revidirati", naglasio je predsjednik Glavnog odbora SDA.

Naveo je i kako je problem shvaćen na vrijeme, ali da je bilo potrebno vremena da se izvrši prikupljanje svih materijala, da se ustanove relevantne činjenice.

Naglasio je i kako je ovo pitanje moguće riješiti dogovorom na način da se poštuju konvencije, prava i uzajamni i međusobni suverenitet, a ako ne bude moguće na taj način, kako je istakao, sasvim je moguće da BiH poduzme korake na relevatnim sudskim instancama.

Rekao je i kako je Hrvatska odbijala rješenje koje uvažava obavezujuće međunarodni pravni poredak i da je zbog toga prošlo 9 godina.

Po završetku press konferencije, Genjac je ponovio kako je jednoglasan stav Predsjedništva BiH, a to je da se ne dozvoljava gradnja mosta dok se ne riješi definisanje crte graničenja između Hrvatske i BiH i da je taj stav važeći i nije promijenjen.

(N1)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...