AMERIKA SVE PRATI: Zašto Fuad Kasumović plaća „hejtere“, koji sa lažnih profila šire lažne vijesti i nesigurnost?

Ako se rezimiraju poruke koje je Donald Trump uputio iz Varšave i sada Pence iz Podgorice, posve je jasno da američka administracija neće prekriženih ruku promatrati ni što se događa na europskom jugoistoku, ali ni u istočnoj i srednjoj Europi

  • Mini market

  • 14. Avg. 2017  14. Avg. 2017

S obzirom na iranski background Fuada Kasumovića, Slobodna Bosna iz svojih izvora doznaje da pojedine zapadne obavještajne službe pažljivo prate stvaranje paraobavještajne i informatičke mreže lažnih profila od strane aktuelnog gradonačelnika Zenice.

Interesantno je da primjenjuje sve metode viđene u rusko/iranskim obavještajnim ratovima u Siriji, Evropi pa i SAD-u.

Najbliži takav primjer vidjeli smo u Crnoj Gori u vrijeme izbora, kada su ruske i srbijanske obavještajne službe, a uz pomoć domaćih efemernih političkih likova, pokušale izvesti državni udar.

Sličan scenarij pokušan je i u Makedoniji, sa nasilnim ulaskom i fizičkim nasiljem u Sobranju.

Prema izvorima ovih zapadnih službi sličan scenarij priprema se i u BiH. A sve kako bi se usporilo približavanje BiH NATO savezu i EU.

Naravno da ovo čini dio šire mreže sukoba ruskih i iranskih obavještajnih službi, sa jedne, i američkih i evropskih, sa druge strane.

Naime, ruske i iranske službe rade složno protiv zapadnih demokratija, od Afganistana preko Jemena, Sirije i Libije pa do Balkana.

Da li će zajednički projekti ruskih i iranskih obavještajnih službi na rastakanju BiH uspjeti zavisi od nas.

Ali, šablon je isti: stvaranje nesigurnosti, medijskih laži, osnivanje partija (npr. PEGIDA u Njemačkoj i Pokret za Evropu u BiH).

U ovom slučaju matrica i ciljevi su isti kod Milorada Dodika i Fuada Kasumovića, koji plaćaju „trolove i botove“, koji sa lažnih profila šire lažne vijesti i nesigurnost.

Agresivno se ponašaju, ne poštuju i negiraju Ustav i zakone svoje države te jednako komentiraju sudske instance u BiH.

Uostalom, pokazao je to i dolazak američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Podgoricu, a drugi čovjek SAD-a sve više preuzima ulogu prenosioca delikatnih stavova Washingtona europskim saveznicima.

Ako se rezimiraju poruke koje je Donald Trump uputio iz Varšave i sada Pence iz Podgorice, posve je jasno da američka administracija neće prekriženih ruku promatrati ni što se događa na europskom jugoistoku, ali ni u istočnoj i srednjoj Europi.

Pence je vrlo oštro kritizirao Rusiju, optuživši je da na silu želi mijenjati granice na zapadnom Balkanu, a dokaz za to mu je akcija obavještajaca u Crnoj Gori, uoči izbora, kada je, navodno, ruski cilj bio upasti u parlament i ubiti premijera.

Podsjećamo, američka privatna obaveštajna agencija Stratfor, koja se bavi geopolitičkim i strateškim analizama i predviđanjima, objavila je u martu prognozu za Balkan i razmjere ruskog uticaja na njemu.

U tekstu pod naslovom "Rusija drma osinje gnezdo", Stratfor prognozira tri ključna elementa koja će obilježiti ostatak godine, objavio je Newsweek.rs: „Agencija navodi kako će Moskva nastaviti da 'eksploatiše podjele' na Balkanu, koji 'tradicionalno predstavlja pozornicu za nadmetanje mnogih svjetskih sila'.

Dalje, ruski uticaj će nastaviti da se širi najturbulentnijim područjima Balkana, uključujući Srbiju, sjeverni dio Kosova, Crnu Goru i Makedoniju.

Na kraju, Stratfor predviđa da će podsticanjem tenzija u regionu, Kremlj izazvati niz kriznih situacija koje Zapad neće moći da obuzda.“

SAD i EU, očigledno, sve prate...

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...