NOVI SKANDAL U REŽIJI MILORADA DODIKA; M:TEL jači od NATO-a: Vlasti RS za 1.750 KM dale vojni objekat Veliki Žep (FOTO)

Vojni objekat Veliki Žep koji bi trebao biti uknjižen na BiH, vlasti RS-a već ustupille M:TEL-u za mizeran novac. Zbog čega Milorad Dodik ne želi ispoštovati presudu Suda BiH kojom je naloženo knjižene ovog objekta na državu BiH

  • Društvo

  • 22. Avg. 2017  22. Avg. 2017

  • 13

Za 1.750 KM vlasti Republike Srpske namjeravale su M-Telu ustupiti (su)vlasnička prava nad 2.811 kvadrata vojne imovine na području Han Pijeska, proističe iz dokumentacije koja je u posjedu Žurnala.


Prvo je 2003. godine, Opština Han Pijesak donijela Rješenje kojim je tadašnjem preduzeću “Telekomunikacije RS-a AD SRJ Mobis Banja Luka”, na korištenje dato neizgrađeno građevinsko zemljište u okviru nekadašnjeg vojnog objekta Veliki Žep kod Han Pijeska.

alt

“Imenovani (Telekom) dužan je uplatiti naknadu za dodijeljeno zamljište koja obuhvata naknadu ranijem vlasniku za preuzeto zemljište i to novčani iznos od 1.750 KM u roku od 15 dana po prijemu Rješenja”, piše u dokumentu od 28. maja 2003. godine koji je potpisao predsjednik opštinske komisije Dušan Gašević.

Uplatom 1750 KM Telekom je postao “posjednik” (ne vlasnik) 500 kvadratnih metara ovog vojnoj objekta. Konstatovala je to i Komisija za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanje prava na napokretnostima. No, vlasti RS-a, jedanaest godina poslije iznajmljivanja 500 kvadrata na lokalitetu Veliki Žep, donose odluku da se Telekom iz posjednika prevede u suvlasnika imovine. Iako je 2007. godine Vlada RS-a sa Miloradom Dodikom privatizirala Telekom Srpske, to vlasti RS-a nije spriječilo da imovinu koja nije ni bila, niti je mogla biti predmet privatizacije pokuša uknjižiti na, sada novo preduzeće – M:Tel.

Stoga u aprilu 2014. godine Republička uprava za geodetske i imovinske poslove donosi Rješenje kojim nad spornim zemljištem utvrđuje pravo zajedničke svojine u korist Republike Srpske i M:Tela. Ono što je bitno istaći je tačka tri spornog Rješenja.

alt

Prema toj tački, M:TEL-u se daje pravo suvlasništva nad parcelom za koju je navedeno da “ima ograničenja vezanih za raspolaganje nepokretnostima”. To znači da su i sami čelnici Geodetske uprave znali da nemaju pravo uknjižavanja ove lokacija na M:TEL. Stoga izdaju samo “privremeni list nepokretnosti”, na osnovu kojeg M:TEL-u daju pravo suvlasništva nad parcelom 578 u okviru vojnog objekta Veliki Žep. Iako je 2003. godine Telekom za 1.750 KM dobio pravo korištenja sporne lokacije površine 500 kvadrata, 2014. godine vlasti RS na njega su pokušale uknjižiti 2811 kvadrata.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju Pravobranilaštva RS-a, čime je, faktički, potvrđena presuda Suda BiH kojom je dozvoljeno knjiženje ove imovine na državu BiH. Sve je to, naravno, naišlo na osude predsjednika RS Milorada Dodika koji se protivi knjiženju ove lokacije na BiH. Što zbog NATO-a, što zbog vlastitih interesa u M:TEL-u.

(zurnal.info)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...