"FRLJOKA", EKSKLUZIVNO: Dijelovi scenarija tv serije "Alija" koji će raspaliti maštu i pojačati znatiželju gledatelja!

"Frljoka" je došla u posjed djela scenarija televizijske serije "Alija" koja se već nekoliko nedjelja snima u BiH u produkciji turske državne televizije

  • Frljoka

  • 05. Sep. 2017  05. Sep. 2017

Poznato je da sve velike serije, poput "Game of Thrones", bivaju pokradene, tj, "spojlirane", i prije nego što krene njihovo emitiranje, međutim svrha objavljivanja dijelova scenarija "Alije" nije da otkriva ništa što bi smanjilo znatiželju gledatelja širom svijeta koji sa nestrpljenjem očekuju ovaj projekat. U kratkom isječku, zapravo samo povećavamo interes gledatelja željnih istinskih uzbuđenja!

ALIJA GLEDA KAKO ELEKTROTEHNIČAR VLADIMIR PERIĆ SILAZI SA MUNARE

(Ljeto, 1944, eksterijer, dvorište Begove džamije. Džematlije izlaze sa džuma-namaza, kamera snima dvojicu mladića, Aliju i prijatelja mu Nedžiba Šaćirbegovića. Dok obuvaju cipele, naglo, istovremeno usmjeravaju pogled prema džamijskom minaretu. Uz pomoć konopca niz minaret se spušta sredovječni muškarac, obučen u plavi kombInezon, malo prašnjav. Muškarac iz daljine rukom maše, pozdravlja Nedžiba)

Alija (iznenađeno): Ko ti je ovaj, Nedžibe?

Nedžib: Poznanik, radi u električnoj centrali dolje na Marijin Dvoru. Vladimir, Vlado... Perić

Alija: Čuj Vladimir, a penje se po munarama... Svašta!

Nedžib: Angažovala ga Islamska zajednica da postavlja kandilje po munarama uoči Bajrama. Fin čovjek, sposoban, pošten, o sebi, pri sebi.

Alija: Sposoban, a pošten, veliš. Malo je takvih danas. Ako pobijedimo, nakon rata bi ga mogli u Elektroprivredu zaposliti.

Nedžib: Mogli bi, mogli, inšallah.

(Nešto kasnije. Alija i Nedžib ulaze u berbersku radnju "Skaka" na Baščaršiji. Pozvani su da prvi put dođu na tajni sastanak Patriotske lige Mladih muslimana. Na njima se vidi uzbuđenje. Za pultom sjedi stariji muškarac, vlasnik radnje. U radnju prije Alije i Nedžiba ulazi mladić. Iako je vani topao ljetni dan, ima ne sebi mantil i kačket na glavi. Obraća se poluglasno vlasniku berbernice)

MLADIĆ (obraća se gazdi tiho, osvrćući se oko sebe): Vazduh trepti, kao da nebo gori!

SKAKA: Slušaj, dečko, ne znam šta hoćeš od mene, ali ako si se zabunio i ako tražiš radnju onog hrsuza Seada Kapetanovića, sahatdžije, ona je dvije ulice lijevo...

(Mladić se izvinjava i izlazi iz radnje. Alija i Nedžib prilaze gazdi Skaki, on ih gleda ispitivački kao mladića maloprije)

NEDŽIB: Selam alejkum! Želio bih da uvećam ulicu moje djevojke Azize...

SKAKA: Alejkumu selam. U jedinstvu je snaga! Krenite za mnom.

(Skaka uvod Aliju i Nedžiba u drugu prostoriju gdje sjedi nekoliko osnivača Patriotske lige Mladih Muslimana. Alija prepoznaje Huseina efendiju Đozu, Muhameda Handžića, Kasima Dobraču...)

HUSEIN EFENDIJA ĐOZO ( obraćajući se Aliji i Nedžibu): Pozvani ste jer je stvar vrlo ozbiiljna i jer je naša organizacija ugrožena kao nikada do sada tokom rata. Pojavio se lažni Mustafa Busuladžić, koji u razbojničkom, sekularističkom "Oslobođenju" piše antifašističke pamflete, vrijeđa Dučea, Fuhrera, a Poglavnika Pavelića optužuje za genocid.

ALIJA: Neuzubillah! Pa zar Mustafa Busuladžić ne živi u Italiji?

EFENDIJA ĐOZO: Pa u tom i jeste belaj! On i ne zna da neko, taj lažni Mustafa, pod njegovim imenom i prezimenom piše i objavljuje ovakve gadosti. Vas dvojca imate zadatak da tog provokatora, zbog kojeg svi možemo ostati kraći za glavu, otkrijete što prije i predate ga redarstvenicima gospodina Maxa Luburića. Za vas dvojicu sastanak je završen, nemamo puno vremena, odmah krenite u potragu za lažnim Mustafom!

(Alija i Nedžib izlaze iz Skakiine radnje)

NEDŽIB: Šta je rekao efendija Đozo, kakve tekstove piše taj lažni Mustafa Busuladžić, fašističke, ili antifaštičke?

ALIJA: Meni se sada čini da je rekao da piše antifašističke, ali ko zna kako će mi se činiti sutra prije podne. Nego, hajmo za svaki slučaj pitati gazdu Skaku...

(Kraj)

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

Vezane vijesti

trenutak ...