EKO POKRET ZENICE PROTIV IZGRADNJE HE VRANDUK

Ekološki pokret Otpor Zenica najavio je da će grad oblijepiti plakatima u kojima sumnja u opravdanost investicije Elektroprivrede BiH u Hidroelektranu Vranduk.

  • 20. Mar. 2013  

Na plakatima se navodi primjer austrijske energetske tvrtke Verbund koja će preko svoje kćerinske tvrtke Austrian Renewable Power (ARP) izgraditi vjetrelektranu kapaciteta 200 MW u rumunskoj pokrajini Tulcea, blizu delte Dunava.
Pozivajući se na pisanje mađarskog poslovnog dnevnika 'Intellinews', Otpor navodi da su se troškovi izgradnje vjetroelektrane po 1 MW instaliranog kapaciteta značajno snizili od prošle godine te umjesto 1,7 mil. EUR/MW, koliko su tada stajali, iznose 1 mil. EUR/MW.
- Prema navedenom stručnom članku, za vjetroelektrane snage 20 MW investicija iznosi 40 miliona KM. Prema projektu EP BiH investicija za HE Vranduk manje snage (19,6 MW) iznosi 130 miliona KM. Otpor je predlagao u pisanoj formi Elektroprivredi BiH da na platou planine Vepar (iznad Zenice) izgradi 8 vjetroelektrana ukupne snage 20 MW. Na ovaj način država bi uštedjela 90 miliona KM kolika je razlika između cijena navedenih elektrana. Opravdamo sumnjamo da investicija za HE Vranduk ne iznosi 130 miliona KM i da će najmanje pola sredstava završiti u džepovima vladajuće strukture FBiH i menadžmenta EP BiH, navodi Eko pokret Otpor Zenica.

trenutak ...