IZ EUROPSKE UNIJE OSUĐUJU KATALONIJU: „Odcijepite li se, nećete biti primljeni u članstvo“

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kazao je da je organiziranjem nedjeljnog referenduma katalonska vlada "zanemarila" zakon te da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava, što ponekada zahtijeva razmjernu upotrebu sile.

  • Svijet

  • 04. Okt. 2017  05. Okt. 2017

  • 0

Timmermans je na sjednici Europskog parlamenta, na kojoj je naknadno uvrštena rasprava "Ustav, vladavina prava i temeljna prava u Španjolskoj u svijetlu nedavnih događaja u Kataloniji", ponovio stav Komisije da prema španjolskom ustavu, glasovanje u Kataloniji nije bilo "ni pravno niti zakonito".


"Postoji načelni konsenzus da je regionalna vlada Katalonije, organizirajući referendum prošle nedjelje, zanemarila zakon. Ustavni sud je suspendirao tu odluku, ali to ništa ne mijenja na stvari da smo ipak vidjeli vrlo žalosne prizore", kazao je Timmermans i poručio da "nasilje nikada ništa ne rješava ništa u politici".

"Nasilje u politici nikada nije odgovor, ono ništa ne rješava, a Europa to zna bolje nego itko drugi. Međutim, naravno da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava i to ponekada zahtijeva proporcionalnu upotrebu sile", dodao je drugi čovjek Komisije.

Tri načela

Podsjetio je da smo u EU oblikovali naša društva temeljem triju načela: demokracije, poštivanja vladavine prava i ljudskih prava.

"Jedno načelo ne isključuje drugo, ne može se jedno koristiti protiv drugog. Ako oslabite jedan stup onda će i drugi pasti", smatra Timmermans.

Po njegovim riječima, poštovanje vladavine prava nije nešto opcionalno.

"Ako nam zakon ne daje ono što trebamo, možemo mu se usprotiviti i raditi na njegovu mijenjanju, ali ga ne možemo ignorirati. Ključno je da se ustav svake od naših država poštuje i pridržava i to je temelj današnje rasprave", istaknuo je.

Pozivajući se na predsjednika EK-a, Jean-Claudea Junckera, dodao je da "naša unija nije država ali je zajednica prava".

"To ne smijemo nikada zaboraviti", kazao je Timmermans.

Sloboda izražavanja, nastavio je, temeljno je pravo svih europskih građana, uključujući i španjolske građane, međutim, jedno mišljenje nije nikada vrednije od tuđeg mišljenja samo zato što je izraženo glasnije.

Unutarnje pitanje

Za EK to je interno pitanje Španjolske, ali se njime mora baviti u skladu s ustavnim poretkom u Španjolskoj.

Pozvao je sve strane u Španjolskoj da sada brzo prijeđu sa sukoba na dijalog.

"Moć dijaloga i razgovora i posebno onda kada se strastveno razmimoilazimo u mišljenju je srž onoga na čemu se temelji naša unija", ocijenio je Timmermans.

"Svi kanali komunikacije moraju ostati otvoreni kako bi se iz ove slijepe ulice pronašao put u skladu s ustavnim poretkom", zaključio je Timmermans.

Zastupnici uglavnom traže da Katalonija poštuje zakon i osuđuju nasilje.

Manfred Weber, predsjednik EPP-a u parlamentu, istaknuo je da "samo demokratske institucije mogu mijenjati ustav", prozvavši katalonsku vladu neodgovornom.

"Neodgovorna katalonska vlada želi rascijepiti zemlju", kazao je Weber.

Izvan EU-a

Pozvao je regionalnu katalonsku vladu da ne čini jednostrane poteze te upozorio da bi u slučaju odcjepljenja Katalonija ostala izvan EU-a i izvan Schengena.

Gianni Pittella, vođa socijaldemokrata u EP-u, pozvao je katalonske vlasti da ne posežu za jednostranim potezima.

"Molim vas, ne proglašavate jednostrano nezavisnost Katalonije. To će uroditi daljnjom eskalacijom", kazao je Pittella.

"Uložite svaki napor u dijalog. Trebamo Španjolsku koja je snažna iznutra", poručio je Pittella.

Španjolska demokracija

Guy Verhostadt je u vrlo strastvenom govoru u kojem se predstavio kao "veliki obožavatelj španjolske demokracije" i podsjetio zastupnike na odvažnost trojice čelnika koji u veljači 1981. nisu ustuknuli pred prijetnjom pukovnika Tajera.


"Bio je to čin hrabrosti i odlučnosti koji je u Španjolskoj zauvijek usidrio demokraciju (...) nitko od nas ne treba Španjolskoj očitati lekciju iz demokracije", kazao je u uvodu svog dugog govora.

Ocijenio je da se duboka podjela u Španjolskoj ne može prevladati samo vjerom u sudstvo, a svakako ne nasiljem te da je toj zemlji sada potrebna nova vizija.

"Vizija da budućnost i interesi svih ljudi u Španjolskoj leže u multikulturalnoj, višejezičnoj, saveznoj državi koja je dio multikulturalne, višejezične i federalne Europe", kazao je Verhofstadt.

"Mojim prijateljima u Kataloniji želim poručiti: nije u interesu vaših građana da slijedite separatizam pod svaku cijenu", dodao je, pojašnjavajući da činjenica da je referendum neustavan nije njegova glavna poanta.

"Moja poanta je da je tom referendum u nedostajao temeljni demokratski legitimitet. Unaprijed ste znali da većina Katalonaca neće glasati jer je većina protiv odcjepljenja", nastavio je i optužio katalonsku vladu da "nije slučajno propustila odrediti minimalni prag". Prema njegovim riječima, "proglasiti nezavisnost na temelju ishoda krnjeg referenduma je potpuno neodgovorno". Upozorio je da bi to moglo prouzročiti "fatalnu napuklinu u društvu koju će biti nemoguće zaliječiti".

Katalonsko kockanje

Ponašanje Katalonaca je nazvao "kockanjem" od čega korist mogu jedino imati "antieuropske snage" koje žele uništiti našu Uniju.

"Budućnost Katalonije nije u brutalnom odvajanju već u suradnji, suradnji unutar federalnih struktura u federalnoj Europi", zaključio je svoj govor Verhofstadt i pozvao Kataloniju da se ugleda na Baskiju koja je "pobijedila terorizam i uzdignula se ponosna i autonomna".

Zastupnici Europske ujedinjene ljevice - nordijske ljevice (GUE/NGL) pozvali su Timmermansa da osudi "represiju u Kataloniji" i poručili da EU ne bi trebao bježati od uloge posrednika. Također su kazali da svi narodi imaju pravo na samoodređenje i zapitali se jesmo li mi slobodni suvereni narodi ili savezne regije EU-a.

Zeleni su ocijenili da se u Kataloniji desilo "veliko policijsko nasilje protiv miroljubivih ljudi" te da se politička kriza mora rješavati političkim sredstvima.

"Premijer Rajoy je posegnuo za sudstvom i policijom. To je neprimjereno", kazala je Ska Keller. Također je kazala da je pravo na samoodređenje zajamčeno međunarodnim pravom.

Eskalacija radikalizma

Klub zastupnika Europe slobode i demokracije je osudio ponašanje španjolskih vlasti i upitao se je li se "Madrid tako boji svojih građana", zamjerajući Rajoyu da se usredotočio isključivo na "pravne instrumente". EFDD poziva na "novi, obvezujući referendum" pod okriljem međunarodne zajednice.

Visoki dužnosnik u španjolskoj vladi koji je želio ostati neimenovan je kazao da je Madrid policijskom akcijom želio zauzdati "eskalaciju radikalizma" i osigurati povratak na "poštovanje zakona". Također je kazao da Madrid odlučno odbacuje bilo kakvu medijaciju ili pomoć neke treće strane.

"Nema govora o nekom posredovanju. Tu je samo jedan gospodin (Puigdemont) koji krši zakon i potiče konfrontaciju građana na ulicama", kazao je dužnosnik.

Po njegovim riječima, izvori u katalonskoj vladi govore da je s Puigdemontom problem ima vlastita stranka.

"Izvan kontrole je. Za njega je ovo izbor između ostvarenja nezavisnosti ili mučeništva", kazao je dužnosnik.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...