SMAILBEGOVIĆ O NADZORU PRIVREDNIH DRUŠTAVA: „Ova uredba je potaknuta situacijom u Agrokoru; GRAS neće doživjeti istu sudbinu“

Na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrana je “Uredba o postupku vanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemskog značaja za FBiH“.

  • Ekonomija

  • 16. Okt. 2017  16. Okt. 2017

  • 0

Gost N1 televizije bio je Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Donošenje ove uredbe potaknuto je prvenstveno problemima Agrokorovih firmi u Federaciji BiH i to ponajviše Konzuma. Šta je cilj ove uredbe?

"Ova uredba je inicirana situacijom u Agrokoru. Imali smo ranije slučaj Tuša i drugih kompanija koje su napravile blagu pometnju na tržištu BiH. Konzum je ozbiljniji slučaj. Vlada je odlučila da pripremi uredbu koja bi imala temporalni karakter do donošenja zakona. Cilj bi bio da se omogući pojačan nadzor nad firmama koje su od sistemskog značaja za FBiH. Ta uredba je dosta kratkog perioda i daje mogućnost pojačanog nadzora poput poreske inspekcije, raspolaganja imovinom, raspolaganja gotovim novcem itd", rekao je Smailbegović.

Na koja poduzeća bi se primjenjivala ova uredba?

"Predviđeno je da se primjenjuje na kompanije koje imaju preko 1.000 uposlenih i 500 miliona prometa. Ali tada bi jako malo preduzeća palo pod taj kriterij i predložili smo da se kriterij spusti na promet od 200-250 miliona KM".

Koja bi bila uloga Vlade Federacije BIH?

"Vlada FBiH imenuje povjerenika na prijedlog resornog ministarstva iz kojeg sektora je to preduzeće, a povjerenik je čovjek koji ima ovlasti da nadzire rad preduzeća dok se situacija ne sredi", kazao je Smailbegović.

Kazao je da je kriza Agrokora prenesena iz Hrvatske u BiH.

"U Hrvatskoj ima puno veće razmjere. Naravno, za našu privredu i dobavljače Konzuma koji su na meti su ogromni iznosi. Pitanje je prelijevanja, odnosno koliko će dalje ići. Ono što je relativno dobro je da Konzum u BiH nema evidentiranih dugova prema radnicima, nema duga PDV-a i plaćeni su porezi. Dug je "samo" prema dobavljačima i iznosi oko 120 miliona KM."

Može li primjerice GRAS biti naš Agrokor?

"To je malo drugačija situacija. GRAS je javno preduzeće u vlasništvu države i kantona. GRAS duguje jako puno prema državi, doprinosa i PDV-a. To su stotine miliona, ali država stoji iza toga. Mislim da se s javnim preduzećima nešto mora napraviti. Mi smo inicirali ponovo situaciju u javnim preduzećima. Jako ih je puno koji ne ispunjavaju obaveze prema državi, a država to toleriše. To je teret koji se vuče dugo godina, to je kupovina socijalnog mira, a stranke javna preduzeća smatraju kao izborni plijen ne vodeći računa o profitabilnosti preduzeća. Ne može se godinama ne plaćati penziono itd", rekao je Adnan Smailbegović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...