MILADIN STANIĆ: Ako treba i nasiljem protiv nemani na vlasti u RS-u

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Miladin Stanić u razgovoru za Vijesti.ba tvrdi da su posljednji potezi opozicije zabrinuli vlast u RS. Hodaju za nama, kume i mole: "Hajde da se dogovorimo, dajte da se dogovorimo". To rade i ministri i Dodikovi doušnici i njegovi prijatelji. Garantujem da sa sadašnjim lopovima na vlasti nema dogovora. Nema, kategoričan je Stanić.

  • Politika

  • 22. Okt. 2017  22. Okt. 2017

  • 0

Bura na političkoj sceni RS ne jenjava. Prema Vašem mišljenju, jesu li posljednji potezi opozicije zabrinuli aktuelnu vlast?

Mi smo ih zabrinuli. To je minimalno. Hodaju za nama, kume i mole: "Hajde da se dogovorimo, dajte da se dogovorimo". To rade i ministri i Dodikovi doušnici i njegovi prijatelji.

Koji konkretno ministri?

Nije u redu da ih imenujem. Znate li šta im kažem? Samo priznajte barem jedan lopovluk, vratite pare, pa se onda možemo dogovarati. Recimo, firma "Farmaland" i 50 miliona KM, od kojih je većina završila kod Dodika. Neka vrati te pare i onda se možemo dogovarati.

Predstavnici opozicije, onog dijela okupljenog u Savezu za promjene, ističu da će nastaviti političku borbu, ali u javnosti detaljno ne govore o svojim narednim koracima, nakon što su blokirali rad 21. i 22. sjednice NSRS. Zašto taj veo tajnosti?

Nema uvijanja, ja ništa ne tajim. Mislim da opozicija treba da preduzme sve dozvoljene i nedozvoljene vrste aktivnosti, jer mi niti sa jednom aktivnošću ne možemo nanijeti štetu RS u odnosu na Dodika i aktuelnu vlast, a koja se mjeri u više stotina miliona KM. Želite li da nabrojim tu štetu?

Recite.

Bobar banka - 150 miliona KM, Banka Srpske - 150 miliona KM, IRB će imati 200 miliona kolaterala na plasiranim kreditima bez finansijskog posrednika... Sve to otišlo je u džepove tajkuna SNSD-a i rukovodilaca ove stranke. Pomenuo sam 50 miliona KM i "Farmaland". Zatim, 100 miliona KM "Unis" iz Dervente direktne štete RS, više od milijardu KM u "Birču", a trenutno Dodik u svom džepu drži i "Aluminu".

Iz krugova SNSD-a imamo informacije da je iza agencije koja je javljala za kupovinu RŽR "Ljubija" stajao Dodik i njegov kapital. Šta on više hoće?! Nije li mu malo što je 400 hektara zemlje prepisao na firmu svog sina?! Šta on više hoće?! Na svog sina prepiše 400 hektara zemlje, a seljaci koji imaju troje ili četvoro djece ne mogu dobiti ni četiri hektra u koncesiju.

Pomenuli ste dozvoljene i nedozvoljene aktivnosti koje opozicija treba da preduzme.

To je moj stav.

Dobro. Ako govorimo o nedozvoljenim aktivnostima, šta je crvena linija ispod koje se neće ići?

Među nama se ne zagovara nikakva vrsta nasilja. No, ja bih malo "začinio" i nasiljem.

Gospodine Staniću, u kojoj mjeri nasiljem?!

Toliko da ih upozorimo. Sram ih bilo činjenice da donose nezakonite odluke i odluke koje su štetne za RS.

Postoji li način da se premosti kriza u parlamentu RS do izbora 2018. godine?

Garantujem da sa sadašnjim lopovima na vlasti nema dogovora. Nema. Toliko su osioni i puni para da im je ono što mi radimo smiješno u, uslovno rečeno, pojavnom smislu. No, u onom smislu koji ne manifestuju, oni su u velikoj krizi. Oni se ne boje samo za sebe, nego i za milione KM koje su pokrali.

Kako odgovarate predsjedniku RS kada kaže da je iz relevantnih obavještajnih institucija u regionu dobio informaciju da će opozicija dobiti pet miliona KM, ako uspije s kontinuiranim aktivnostima rušenja institucija RS-a do narednih izbora?

Neka Dodik prizna da je ukrao 500 miliona KM, a ja ću, uime opozicije, priznati da smo dobili tih pet miliona KM, pa makar to bilo štetno i po izborni rezultat opozicije. Neka on prizna šta je sve pokrao, pa tek tada možemo razgovarati o tih pet miliona KM. To je čisto izmišljanje. Dodik se izgubio. On je obična kukavica. Pozivam ga da održi referendum.

Predsjednik Dodik je referendum uslovio podrškom opozicije.

Da opoziciju čine čisti debili, onda bi mogli podržati prevaru Milorada Dodika. Što on nije tražio našu podršku onda kada ga je usvajao u Narodnoj skupštini?! Druga stvar, kako može tražiti podršku od ljudi koje zove izdajnicima? To je neukusno.

Dodiku se sprema odlazak. Lijep, ružan, mio ili nemio, on mora otići. On je svjestan toga. Samo ako bi ispunio jedan uslov, a to je bezuslovan ulazak u NATO, to bi mu dalo izgleda da ostane. No, to bi dovelo u pitanje i njegovu sigurnost. Za sve drugo, Dodik je u odlasku.

Pominjete bezuslovni ulazak u NATO, ali Narodna skupština donijela je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS.

Pola poslanika u vladajućoj većini bilo je protiv te rezolucije, ali su zbog poslušnosti i upetljanosti u lopovluke morali glasati za taj dokument.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je spreman biti kandidat za predsjednika RS na izborima 2018. godine. Je li u Savezu za promjene bilo govora o personalnim rješenjima za određene funkcije na idućim izborima?

Savez za promjene ne funkcioniše na bazi tajnih dogovora i lobiranja. Što se mog stava tiče, od visokih funkcionera u Savezu za promjene, najdraži mi je Vukota Govedarica. Mislim da kandidat za predsjednika RS treba da bude onaj ko će pobijediti. Što se mene tiče, potrebno je pobijediti ovu neman na vlasti, po cijenu da predsjednik RS bude neko ko nije iz reda srpskog naroda. Može biti Ukrajinac, Crnogorac, sve može, samo mora pobijediti ovu neman.

(SB / vijesti.ba)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...