VESKO DRLJAČA: Penzije ostvarene do jula 1998. biće povećane za deset posto

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i po hitnom postupku ga poslala u parlamentarnu proceduru, kazao je da je jedna od novih odredaba, u odnosu na ranije razmatran tekst Zakona, utvrđena vrijednost opšteg boda u visini od 14 KM.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2017  24. Okt. 2017

  • 0

- Penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje - rekao je Drljača.

Istakao je da se najviše penzije neće usklađivati, povećavati, sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da vanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proivoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini.

Također, dodao je, najniža i zagarantovana penzija usklađuju se prema članu 79., a ne s troškovima života.

- Izuzetno, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom povećati iznos najniže penzije i u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini - naglasio je Drljača.

Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s finansijskim mogućnostima, sredstava za ostvarivanje prava iz PIO i rada FZPIO, budu korištena i za finansiranje i rad udruženja penzionera na nivou FBiH.

Korisnicima prava - penzija ostvarenih do 31. jula 1998. godine, pojasnio je Drljača, bit će povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. godine za pet posto.

(SB / Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...