RAMIZ SALKIĆ O PROMJENI USTAVA RS-a: Postojeći Ustav diskriminira Bošnjake i Hrvate, treba ga mijenjati...

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić naglasio je da Bošnjaci podržavaju izmjene Ustava ovoga entiteta, jer su postojeća ustavna rješenja nekvalitetna i te su dovela do diskriminacije nesrpskog stanovništva.

  • Politika

  • 06. Nov. 2017  06. Nov. 2017

  • 0

On je naglasio da su Bošnjaci u RS neravnopravni, te da se uslijed različitih tumačenja Ustava provodi diskriminacija u obrazovanju, da se negira pravo na jezik, a narušeni su i elementi konstitutivnosti.

"Bošnjaci i Hrvati u postojećem Ustavu bh. entiteta RS nisu tretirani ravnopravno sa Srbima. Stoga je interes Bošnjaka da se uđe u proces izmjene Ustava", saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Popis iz 2013. pokazao je, naveo je, da su se Bošnjaci izjasnili da govore bosanski jezik.

Dosadašnja rješenja ostavljala su, dodao je Salkić, nejasnoće i dolazilo je do pogrešnog, pa često i do zlonamjernog tumačenja Ustava, pri čemu su srpske etnonacionalističke politike i ideologije, da bi načinile štetu Bošnjacima, bosanski jezik protivustavno, protivzakonito i anticivilizacijski imenovali nepostojećim imenom.

"Bošnjaci imaju interes da se izvrši harmonizacija ustavnih rješenja u entitetima, kako bi Bošnjaci imali ista prava kao što imaju Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku Srbi imaju mnogo bolje mehanizme za zaštitu svojih vitalnih interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine nego Bošnjaci i Hrvati u RS. Zato je neophodno ući u transformaciju Ustava, u kojem se, novim rješenjima, mora ojačati uloga Vijeća naroda RS-a, ali i kapacitet institucije potpredsjednika RS-a", naveo je.

Te institucije trebaju imati ulogu kao što imaju u drugom bh. entitetu.

"Postojeća rješenja su skoro ukinula realnu političku moć Bošnjaka u bh. entitetu RS. Uvjeren sam da interes srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini nije narušavanje demokratskog ambijenta i diskriminacija drugih naroda, ali moram kazati da aktualna politička situacija, ustavna rješenja i stanje u društvu, vode upravo ka tome. Bošnjaci su diskriminirani i društvo se već naviklo na to. Društvo koje diskriminaciju smatra kao temelj svoga djelovanja sutra će takve principe primijeniti prema drugim društvenim kategorijama. Danas su to Bošnjaci, a sutra će na sličan način biti diskriminirani profesori, radnici, ljekari, novinari... Ali, tada će biti kasno da bilo šta poduzmu. Zato očekujem da intelektualci Srbi u ovome entitetu podignu glas i stanu u zaštitu Bošnjaka, odnosno naših prava", kazao je Salkić.

On je pozvao Javni servis bh. entiteta RS da prestane Bošnjake tretirati kao strani faktor, smetnju i opasnost.

"Bošnjaci su konstitutivni narod u ovome entitetu i na svakoj stopi Bosne i Hercegovine. To znači da nemaju ni veća ni manja prava od drugih. Negiranje te činjenice znači i negiranje Dejtona. Ako se Mirovnim sporazumom garantuju prava svakom narodu a neko ih uskraćuje, onda treba jasno kazati da se ovdje radi o otvorenom i opasnom kršenju Dejtona. Stoga smatram da je neophodno ući u proces izmjene Ustava bh. entiteta RS", zaključio je potpredsjednik Salkić.

(N1 / SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...