KAKO JE „SB“ PRIJE PET GODINA OTKRILA LAGUMDŽIJINU HOBOTNICU: Po istom obrascu po kojem je ukraden novac iz FMUP-a, SDP-ovci su „opuhali“ „BH Telecom“, „Autoceste FBiH“...

Tekst je objavljen u našem sedmičniku 6. oktobra 2012. godine

  • Mini market

  • 11. Nov. 2017  11. Nov. 2017

Izvršni direktor za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću Autoceste FBiH Mirsad Nikšić, kojem je jedina referenca za imenovanje na ovu funkciju bila preporuka rođenog brata - federalnog premijera Nermina Nikšića, nastavio je u istom maniru sa zapošljavanjem i ostalih članova obitelji. Tako je direktor Mirsad, pretpostavlja se u konzultacijama sa starijim bratom, premijerom Nerminom Nikšićem, u poduzeću Autoceste FBiH bez javnog natječaja nedavno zaposlio dvojicu rođaka, Amera i Esada Pajića, koji su raspoređeni na radna mjesta u naplatnim kućicama.

UHAPSIŠE DVA MLADA NIKŠIĆA!

Pored dvojice rođaka, po nalogu Mirsada Nikšića, za rad u naplatnim kućicama na autocesti Jošanica-Kakanj zaposleno je još sedamnaest radnika, od kojih se nijedan nije prijavio na javni natječaj. Dodaju li se njima po jedan građevinski i saobraćajni inženjer, te jedan „izvršilac na održavanju“, koji su do posla došli na isti način, ispada da je Mirsad Nikšić od augusta prošle godine, kada je postavljen za izvršnog direktora, u JP Autoceste FBiH bez javnog natječaja zaposlio čak 22 radnika?!

Zapošljavanje novih radnika po preporuci stranačkih kolega, ili po obiteljskim i zavičajnim vezama, nije i jedini primjer nezakonitog poslovanja menadžmenta JP Autoceste FBiH. SDP-ov direktor Ensad Karić i njegov najbliži suradnik Mirsad Nikšić su prema istim, stranačkim kriterijima, prošle godine odabrali pobjednika na tenderu za zatvoreni sistem naplate cestarine na dionici autoceste Jošanica-Kakanj, koji je u rad pušten sredinom juna 2012. godine.

Taj je posao, kao što je poznato, dobio Institut Mihajlo Pupin iz Beograda, u suradnji sa sarajevskom tvrtkom BS Telecom, što je sve ostale sudionike na tenderu natjeralo da se žale Uredu za razmatranje žalbi BiH, ali bez rezultata.

ODRON NA AUTO-PUTU

Prvi međunarodni javni tender za nabavku zatvorenog sistema naplate cestarine raspisan je početkom 2010., ali je poništen iz formalnih razloga. Nekoliko mjeseci kasnije oglašen je novi tender na koji se javilo pet konzorcija, s tim da su najbolje ponude dali Institut Mihajlo Pupin, zajedno sa sarajevskim Energoinvestom i slovenska tvrtka Traffic Design iz Ljubljane, čiji je bosanski partner bila tvrtka MKS iz Sarajeva. No, kako je cijena bila samo jedan od kriterija pri bodovanju ponuđača, članovi Komisije su smatrali da je, iako za 900.000 KM skuplja, najbolja ponuda Traffic Designa.

U poređenju s Insitutom Mihajlo Pupin i Energoinvestom, čija je cijena zatvorenog sistema naplate cestarine iznosila oko 3,6 milijuna maraka, ali su tražili avans u iznosu od 15 posto i rok za izvođenje radova od tri mjeseca, slovenska je tvrtka jamčila da će posao završiti za dva mjeseca (što je JP Autoceste FBiH donosilo veće prihode) i bez avansa. Uz to su predstavnici Traffic Designa ranije instalirali sistem naplate cestarine u Jošanici, dok su za novi posao nudili pet godina garancije, što je u konačnici presudilo da njihova ponuda bude odabrana kao najbolja.

Kako je, međutim, Institut Mihajlo Pupin podnio žalbu, tender je poništen, uslijedilo je ponavljanje kompletne procedure, sve dok srbijanska tvrtka prije godinu dana nije dobila traženi posao, ali ovoga puta s novim bosanskim partnerom. Umjesto Energoinvesta, ažurni su se Srbijanci na tender prijavili s firmom BS Telecom i u oštroj konkurenciji dobili posao, iako je njihova ponuda, u odnosu na godinu dana ranije, porasla za više od 1,2 milijuna KM?! Prema zvaničnim informacijama iz JP Autoceste FBiH ponuda konzorcija Institut Mihajlo Pupin iz Beograda i BS Telecom iz Sarajeva iznosila je 4, 8 milijuna KM, bez PDV-a.

U tu je cijenu uračunata nabavka, instaliranje i povezivanje u zatvoreni sistem neophodne opreme, obuka uposlenika, održavanje sistema u naredne tri godine i rezervni dijelovi. I mada nije poznato koju su cijenu ponudili ostali konzorciji; Teloptic Sarajevo i Telegra iz Hrvatske, Optima Mostar i Grenobloise d'Electronique iz Francuske, UNIS Telecom i SC Croatia iz Splita, te slovenski Traffic Design i MKS iz Sarajeva, činjenica je da su se predstavnici svih tvrtki žalili jer su listom eliminirani zbog navodnih pogreški u formalnom dijelu pretkvalifikacija.

LAGUMDŽIJINIH 11: ŠKRBIĆ, GRABOVICA, KAČAPOR...

Znakovito je, također, da je u pretkvalifikacijskom postupku iste formalne pogreške imao i odabrani konzorcij (što je u žalbama jasno i precizno naznačeno), ali se Institutu Mihajlo Pupin i BS Telecomu „progledalo kroz prste“ po nalogu direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića i njegovog intimusa Elvedina Grabovice, aktualnog direktora Elektroprivrede BiH, koji je ranije imao istog poslodavca kao njegove kolege iz BS Telecoma?

BS Telecom je, podsjetimo, privatna informatička tvrtka koja je osnovana kao sarajevska firma-kćerka kompanije Strom iz Praga, čiji su vlasnici Miodrag Škrbić, Mirko Jelčić, Nihad Hurem i Sulejman Jahić, svi bliski prijatelji lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije. Direktor BS Telecoma je Emir Hurem, bliži rođak jednog od suvlasnika Stroma Nihada Hurema, dok se na čelu druge Stromove firme-kćerke u BiH alternativnog telekom operatera T3 ranije nalazio Lagumdžijin asistent Elvedin Grabovica.

Ranije smo pisali da tvrtke BS Telecom i T3 nisu u BiH ostvarile značajnije poslovne rezultate, sve do prije godinu dana, kada su počeli sklapati milijunske ugovore s BH Telecomom, dakako po preporuci SDP-ovih namjesnika u upravi te kompanije. Slobodna Bosna je u martu ove godine dokumentirala kako su član Nadzornog odbora BH Telecoma Kemal Kačapor i članica Uprave Dženana Muračević (koje je na te funkcije imenovao SDP) namještali unosne tendere firmi BS Telecom. No, u slučaju odabira „najboljeg“ ponuđača na prošlogodišnjem tenderu za zatvoreni sistem naplate cestarine presudnu je ulogu imao Elvedin Grabovica, koji je s direktorom JP Autoceste FBiH Ensadom Karićem dogovarao sve detalje milijunskog ugovora.

(S. Mijatović)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...