DŽAFEROVIĆ: Naravno da nećemo šutjeti na prijetnje teritorijalnom integritetu države

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović poručio je kako od svih političkih stranaka očekuje da učestvuju u radu državnih institucija, jer je to prvorazredna dejtonska obaveza. Svako drugačije ponašanje bilo bi protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, dodao je on.

  • Politika

  • 16. Nov. 2017  16. Nov. 2017

  • 21

"Svako opstruisanje Dejtonskog sporazuma dovodi u pitanje sam sporazum, a ukoliko sporazum bude doveden u pitanje, sve što je nastalo Dejtonskim sporazumom, između ostalog i entiteti, biće dovedeno u pitanje", rekao je Džaferović, komentarišući mogućnost da srpski predstavnici napuste institucije na nivou BiH.

Budući da su sjednice Predstavničkog doma, ali i Savjeta ministara BiH, prolongirane zbog nedolaska poslanika i ministara iz Saveza za promjene, Džaferović je ocijenio da aktuelna opozicija u RS nema snage da se odupre stalnim provokacijama vladajuće garniture u RS, samo zbog toga što ta garnitura nije u vlasti na državnom nivou.

"Savez za promjene trebalo je da se odlučnije i hrabrije odupre takvim provokacijama, te da omogući institucijama BiH da normalno rade. Predstavnici ovog političkog bloka navodno se boje da ne budu predstavljeni kao izdajnici. Mišljenja sam da oni ne treba da nasjedaju na provokacije vladajuće strukture u RS", konstatovao je Džaferović.

Osvrnuo se i na intervju člana Predsjedništva BiH i lider SDA Bakira Izetbegovića za njemački Deutsche Welle, koji je izazvao burne političke reakcije u BiH i Srbiji.

Džaferović je naglasio da Izetbegović nije rekao ništa što do sada nije kazano, odnosno da su već poznati stavovi o odnosu prema priznanju Kosova, eventualnoj destabilizaciji prilika u BiH, grubom kršenju Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

"Izetbegović je iznio stav države BiH koji glasi da je za priznanje Kosova potrebna saglasnost i konsenzus u BiH, a kojih nema. Takođe, iznio je i lični stav u pogledu toga da li je trebalo priznati Kosovo. Svi imamo pravo na lični stav, a ja dijelim taj stav. No, ni Izetbegović niti bilo ko od nas nije preduzeo nikakav korak u institucijama BiH da bi se ta tema raspravljala u ovoj državi. Dakle, poznato je da je za takvu odlulku potreban konsenzus. Mi se pridržavamo službenog stava BiH", pojasnio je Džaferović.

Drugo pitanje, dodao je, odnosi se na stabilnost i mir, a član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, smatra, nije rekao ništa što čelnik jedne države na takvo pitanje ne bi kazao.

"Ako pitate šefa države, a Izetbegović je jedan od članova kolektivnog šefa države, kako bi postupio ukoliko neko ugrožava teritorijalni integritet države, onda je naravno odgovor da će se braniti teritorijalni integritet države. Izetbegović ništa drugo nije kazao i nikakav drugi odgovor u takvoj situaciji od njega se nije mogao ni očekivati", precizirao je Džaferović.

Pri tome, podcrtao je, ni Izetbegović niti bilo ko iz SDA nikada nije potencirao ovo pitanje.

"To pitanje dolazi kao odgovor na stalne nasrtaje na suverenitet i teritorijalni integritet koji dolazi od zvaničnika iz RS. Dodik pokušava na sve moguće načine da osigura neku drugu poziciju RS, koja je mimo okvira Dejtonskog sporazuma ili da povede RS u avanturu koja se zove otcjepljenje od BiH", upozorio je on.

Kako je istakao, aktuelni predsjednik RS to radi na više načina. Prvenstveno je bio udar na međunarodnu zajednicu i njenu ulogu u BiH.

"Vidimo da je, nažalost, dijelom u tome uspio, jer je međunarodna zajednica dobro utihnula nakon tih udara", dodao je Džaferović.

Drugi Dodikov korak je udar na pravosuđe BiH, a ono je, prema riječima Džaferovića, neobično važan mehanizam u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Imali smo nekoliko unilateralnih akcija od strane Dodika i vladajuće koalicije u RS koje su se odnosile na povredu suvereniteta i umanjivanje kapaciteta institucija BiH. Mislim da naše pravosuđe nije na adekvatan način odgovorilo svom zadatku po tom pitanju. Ono treba da procesuira svakoga ko atakuje na suverenitet i teritorijalni integritet BiH", poručio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

Sada, kako je upozorio, Dodik ima cilj da se ušutkaju oni koji su sudbinski vezani za BiH.

"Da se ušutkamo i mi, predstavnici političke stranke, te da klimamo glavom kada Dodik ili neko drugi daje izjave koje su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Naravno da mi to nećemo uraditi, nego ćemo se pozivati na Dejtonski sporazum i govoriti šta slijedi nakon što bi se atakovalo na teritorijalni integritet BiH. To je destabilizacija prilika, to je sasvim sigurno rat i ja ne želim da do toga dođe. Mi ove riječi nikada ne koristimo objašnjavajući ukupnu situaciju u BiH, nego smo dovedeni u poziciju da ih izgovaramo nakon što čujemo prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH", kategoričan je Džaferović.

Komentarišući reakcije zvaničnog Beograda nastale nakon pomenutog intervjua, on je izrazi žaljenje zbog toga što se srbijanski establišment uključio, odnosno započeo ovu vrstu harange protiv Izetbegovića.

"O motivima možemo da nagađamo. Kazao sam ranije da su to unutrašnji politički razlozi zbog kojih je potreban negativan naboj prema BiH, Izetbegoviću i Bošnjacima da bi se možda završile neke druge stvari. No, ne bih želio da špekulišem. Mogu samo da kažem da mi je žao što smo dovedeni u takvu situaciju, jer ovo neminovno utiče na bilateralne odnose BiH i Srbije", zaključio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH u razgovoru za TV1.

(vijesti.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...