DODIK POZVAO SRBE DA NAPUSTE DRŽAVNE INSTITUCIJE: Poslušao ga samo lider SBB-a Fahrudin Radončić!

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", u narednih dvadesetak dana svi ministri iz SBB-a u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara stavit će mandate na raspolaganje, ali se ništa neće promijeniti i nastavit će s radom do parlamentarnih izbora naredne godine.

  • Politika

  • 18. Nov. 2017  18. Nov. 2017

Radončić zna da se ostavkama njegovih ministara ništa neće promijeniti jer će i dalje nastaviti s radom, ali njemu je ovaj manevar potreban kako bi amortizirao pritisak zbog činjenice da je njegova partija u isto vrijeme i na vlasti i u opoziciji. Ostavkama svojih ministra želi se distancirati od aktuelne vlasti a pri tome zadržati sve privilegije koje donosi vlast.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je prije nekoliko dana srpske predstavnike u državnim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog „neprihvatljive“ izjave bošnjačkog člana Predsjednštva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu.

"Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Srpske postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je juče upućena iz Sarajeva", navedeno je u zajedničkom saopćenju tri vladajuće partije u RS-u ( SNSD, DNS i SP).

No, srpske partije okupljene u Savez za promjene žustro su odgovorile da im takvo nešto ne pada na pamet i da poziv za napuštanje institucija BiH „predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka i neodgovornosti“.

Srpske partije iz Saveza za promjene neće poslušati preporuku Dodika, koji po svaku cijenu krizu iz RS-a želi prenijeti na državni nivo, no to će učiniti Savez za bolju budućnost BiH, čji je lider Fahrudin Radončić javno obećao da će svi ministri iz ove partije u Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH u najskrorije vrijeme staviti mandate na raspolaganje.

Motivi Dodika i Radončića nisu isti: Dodik pokušava dokazati da BiH naprosto ne može funkcionirati, dok Radončić pokušava dokazati da BiH ne može funkcionirati s ovakvom vlašću, i da na narednim izborima treba dati priliku novoj koalicionoj kombinaciji u kojoj bi centralne uloge imale tri partije: Dodikov SNSD, Čovićev HDZ i Radončićev SBB.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na pitanje da li će SBB izaći iz koalicije u FBiH i na nivou BiH, smatra da se to neće desiti, jer bi SBB tada trebalo da napusti 1.000 pozicija.

"To nije moguće i mislim da ministri iz SBB-a neće izaći, a prije njih SBB bi trebalo da izađe iz upravnih odbora, agencija i institucija gdje su smjestili skoro 1.000 ljudi. Ako hoće da izlazi iz koalicije, onda neka krenu od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu", poručio je Izetbegović .

loading...

trenutak ...