IZREČENA PRESUDA: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kriv za genocid u Srebrenici!

Nakon saslušanja preko 300 svjedoka i pregledavanja preko 10 000 dokaza, Ratku Mladiću se danas u Haagu izriče prvostupanjska presuda za zločine počinjene u ratu 1991.-1995.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2017  22. Nov. 2017

  • 5

12:00 Vijeće izriče presudu: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Mladić nije kriv za genocid u šest bh. opština, ali je optužnica za genocid u Srebrenici potvrđena. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za terorisanje civila u Sarajevu u periodu 1992.-1995. Oslobođen je optužbi za genocid u opštinama Ključ, Prijedor, Foča, Vlasenica, Sanski Most i Kotor-Varoš.

Vijeće je uzelo u obzir težinu djela za koje je utvrdilo da je Mladić kriv. Zločini za koje je optužen su među najtežim poznatim čovječanstvu, podsjetilo je Sudsko vijeće.

Olakšavajuće okolnosti koje je iznijela odbrana imaju malu težinu, stav je Sudskog vijeća. To su navodi odbrane o dobrom karakteru optuženog, pomaganju nekim muslimanima, slabom zdravlju i poodmaklom životnom dobu.

11:50 Kad je riječ o Udruženom zločinačkom pothvatu vezanom za Srebrenicu, Vijeće je utvrdilo da je on postojao i da je glavni cilj bio da se eliminišu muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca. Članovi su bili Karadžić, Krstić, Popović, Tolimir, Borovčanin...

Bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni, zaključilo je Vijeće. Vijeće je citiralo i izjave Mladića za vrijeme počinjenja zločina u Srebrenici.

11:43 Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu. Vijeće je utvrdilo da je optuženi ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. aprila 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

Namjerno je davao izjave kojima je navodio medije na krivi zaključak vezano uz počinjene zločine. Bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni. Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog poduhvata.

11:30. Ratko Mladić ima hipertenziju. Krvni pritisak mu je 180/80, tvrdi odbrana Ratka Mladića i traži da se odmah pročita presuda. Sudija Orie odbio zahjtev i nastavio da čita obrazlaganje presude. Mladić se vratio u sudnicu i uzvikuje: "Sve je laž!" Po nalogu sudije Oriea Mladić je udaljen iz sudnice. Sudija Orie je naveo da Mladićev pritisak 170/80 i da je pod nadzorom ljekara.

11.15. Reporteri koji su prisutni u zgradi Tribunala navode da je Mladiću navodno pozlilo i da je kod njega ljekarska ekipa. U prostor iza sudnice ušli su članovi Mladićeve porodice i "beogradski ljekari", reporteri navode da je u pitanju "smišljeni pokušaj odlaganja presude".

11:10 Pauza traje pola sata. Nije poznato zašto se Mladić toliko dugo čeka da se vrati iz toaleta.

10:40 Mladić je zatražio pauzu kako bi otišao u toalet.

10:38 Utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, ali nije utvrđeno postojanje genocida u Foči, Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor Varoši, Ključu i Prijedoru

10:31. Sudac navodi stravične postupke pogubljenja u Srebrenici. Utvrđeni su progon i istrebljivanje, kao prisilno premještanje na području Srebrenice. Vijeće je utvrdilo da su fizički izvršioci počinili zabranjene genocidne radnje u Srebrenici. Konstatirano je izvršenje genocida u Srebrenici.

10:24 Prelazi se na obrazlaganje zločina u Srebrenici.

10:22 Potvrđeno je postojanje terora i zločina protiv čovječnosti u Sarajevu.

10:20 Nije utvrđeno da je u Foči, Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor Varoši, Ključu i Prijedoru počinjen genocid.

10:17 Sudac je citirao Mladićeve riječi svjedokinji: "Je li sad bolje nego u Alijinoj državi?"

10:17 Sudac navodi stravične primjere nečovječnog postupanja vojnika pod komandom Ratka Mladića.

10:16 Konstatirano je da su mnoge žrtve bile izložene nečovječnom postupanju.

10:14 Vijeće je konstatiralo postojanje zločina deportacija i prisilnog premještanja stanovništva.

10:13 Vijeće je konstatiralo postojanje istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti.

10:10 Sudsko vijeće prelazi na iznošenje presude.

10:03 Mladić se pojavio u sudnici. Sudac iščitava optužnicu.

10:00 Počinje izricanje presude Ratku Mladiću.

Dvije točke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovječnosti, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje. U dodatnih pet točaka, Mladić je optužen i za ubojstvo, teror, napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužitelji su, u završnoj riječi u prosincu 2016. godine, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila “njegova ruka”, odnosno “zločinačka namjera da se Bošnjaci i Hrvati uklone sa teritorije na koju su Srbi polagali pravo”.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...