SENAD ANTE-PORTAL; PRESUDA RATKU MLADIĆU: Živ Ratko Mladić sluša doživotnu zatvorsku kaznu za svoje zločine - neprocjenjivo!

U presudi Ratku Mladiću u najvećoj mogućoj mjeri je zaobiđena, odnosno pošteđena Srbija i njena uloga u Udruženim zločinačkim poduhvatima u Bosni i Hercegovini

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 22. Nov. 2017  22. Nov. 2017

  • 4

Piše: SENAD AVDIĆ

Ratka Mladića je Sud u Haagu osudio na doživotnu robiju. Mladić je presudu u Haškom tribunalu, doduše u nedobrovoljnom odsustvu, ali u zgradi Tribunala, dočekao živ. Proglašen je krivim za četiri udružena zločinačka poduhvata i genocid u Srebrenici, za deset od jedanaest tačaka koliko je sadržavala optužnica. Je li to dovoljno da se može i smije zaključiti kako je u Tribunalu zadovoljena pravda i da je zlikovac dobio kaznu kakvu je zaslužio i sudbinu kakva mu je jedina primjerena?

Načelno, i uglavnom, jeste. Ne smije se nipošto zaboraviti, previdjeti, da je prije samo (samo?!) osam godina Mladić, kao i prije njega Karadžić, bio nedostupan, da se uspješno sakrivao, odnosno da su ga vrhunski skrivali, da su vlasti u Srbiji (a nekoliko ih se izmijenjalo tokom njegove bježanije) tvrdile da ne znaju gdje se nalazi.

Treba se prisjetiti i da su iz ozbiljnih međunarodnih krugova stizale informacije da je mrtav, a iz kruga njegovih simpatizera i poštovatelja se tvrdilo, da ako "đeneral" i nije mrtav, sasvim sigurno će biti i on i oni koji ga pokušaju uhapsiti.

BEZ GENOCIDA U KRAJINI

Naravno, da će ostati neke opravdane zamjerke na sadržaj presude izrečene Mladiću, koje, međutim, barem u ovom trenutku, ne bi trebalo biti nasilno i neodgovorno gurane u prvi plan. Ponovno odbijanje još jednog sudskog vijeća (predsjedavajući sudija Alphons Orie je tu izdvojio mišljenje) da zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskoj Krajini (Prijedor, Kotor Varoš, Sanski Most) kvalificira kao genocid, svakako je problematično. Objašnjenje u presudi je više cinično (pa i svirepo!) nego što je problematično: snage kojima je zapovijedao Ratko Mladić, rečeno je, nisu pobile dovoljno ljudi da bi taj zločin "dobacio do genocida". Sudsko vijeće je samo, dakle, potvrdilo ranije utvrđene činjenice i presude, od one Radoslavu Brđaninu, do one Radovanu Karadžiću. Odnosno presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije.

Žarko Puhovski, hrvatski profesor i dugogodišnji aktivista u sferi međunarodnog prava i pravde, ovih je dana na primjeru pokolja nad Hrvatima u selu Škabrnja, a pozivajući se na međunarodne standarde koji definiraju genocid, kazao kako je to jedini zločin genocida počinjen u Hrvatskoj. I njega je počinila vojska (tada JNA) kojom je zapovijedao Ratko Mladić. "Zločin u Škabrnji je počinjen sa genocidnom namjerom da se jedna zajednica, hrvatski narod, u potpunosti uništi", kazao je prof. Puhovski. Rekao je i da za razliku od Škabrnje, gdje je zvjerski ubijeno 80-ak hrvatskih civila, u Vukovaru, u kojem je stradalo petostruko više ljudi, nije bilo genocidne namjere, jer su u tom užasnom, sistematskom, dugoročnom masakru ubijani i pripadnici drugih naroda, pa i srpskog.

Očekivanja, odnosno nadanja, da će otkriće jame Tomašica sa skoro 500 žrtava zločina Mladićeve vojske iz prve ratne godine, kao i nedavno kompletiranje svih relevantnih činjenica i dokaza za pokolj na Korićanskm stijenama, zločinima u Krajini dati genocidan karakter, nisu, očito, bila osnovana i realna.

A, SADA, PRAVAC WC!

U presudi Ratku Mladiću u najvećoj mogućoj mjeri je zaobiđena, odnosno pošteđena Srbija i njena uloga u Udruženim zločinačkim poduhvatima u Bosni i Hercegovini. Ograničavanje, reduciranje nositelja tog poduhvata na ratno paljansko rukovodstvo bosanskih Srba (Karadžić, Krajišnik, Plavšić, Koljević, Stanišić, Mandić) svakako je nešto što je rukovodstvo Srbije očekivalo, odnosno što im je obećano, kada se odlučilo na potpunu suradnju sa Tribunalom u Haagu. Hoće li Srbija biti "pomažena" i u drugostupanjskoj presudi čelnicima njene SDB, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, vidjet će se uskoro.

No, ponavljam, svi ovi prigovori, ali i druge zamjerke, su, barem u ovom trenutku, ipak od drugorazrednog značaja u poređenju sa najvažnijom činjenicom: Ratko Mladić, zločinac kakvoga moderna Evropa više od pola stoljeća nije vidjela, niti upoznala, živ i relativno zdrav dočekao je da međunarodna pravda dođe po svoje i izrekne mu najvišu moguću kaznu koju međunarodno pravo poznaje - doživotnu.

Koliko će biti to doživotno, teško je reći: ali, sasvim sigurno, još zadugo će u tamnicama u kojima će ležati, doživotno moći naređivati još jedino samom sebi: "A sad, pravac zahod!"

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...