ZAŠTO GA JE TAKO TEŠKO DOKAZATI: Presuda Mladiću vratila u fokus termin 'genocid'

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić proglašen je u srijedu pred Haškim sudom krivim i za genocid, najteži mogući oblik zločina, koji se odnosi na potpuno istrebljenje određene skupine.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2017  23. Nov. 2017

  • 0


Mladiću je presuđeno da je imao aktivnu ulogu u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bilo eliminiranje bosanskih Muslimana u Srebrenici.

Prema definiciji, genocid je zločin usmjeren na uništavanje, u cijelosti ili dijelom, neke nacionalne, etničke, vjerske ili rasne skupine ubijanjem njezinih članova ili stavljanjem skupine u takve uvjete života koji mogu dovesti do njezina uništenja.

Definicija genocida utvrđena je Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koju je prihvatila Opća skupština UN-a 9. prosinca 1948., 's namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, neke nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine'. Genocid, kao ni ratni zločini, ne zastarijeva, a za razliku od ratnih zločina, nije nužno vezan uz postojanje oružanog sukoba jer se može postići nametanjem mjera što dovode do sprečavanja rađanja u skupini ili prisilnim odvođenjem djece u drugu skupinu te drugim mjerama.


Kako je riječ o najtežem mogućem nedjelu, genocid je iznimno teško dokazati, što je pokazala i odluka Sudskog vijeća Haškog suda kojim je predsjedao sudac Alphons Orie, a koje su još sačinjavali Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto. Sudsko je vijeće zaključilo da nije bilo genocidne namjere pripadnika vojske bosanskih Srba u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Za ilustraciju, uzmimo primjer Prijedora, koji je bio poprište najbrutalnijih etničkih progona na samom početku rata u BiH. Sa šireg prijedorskog područja paravojne snage bosanskih Srba prognale su više od 50 tisuća osoba nesrpske nacionalnosti, a ubijeno je više od tri tisuće muškaraca, žena i djece. Mnogi su završili u obližnjim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. U prijedorskoj općini otkriveno je više od 60 masovnih grobnica prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Sve to nije bilo dovoljno da se ondje dokaže genocid.

Vijeće je utvrdilo većinom glasova (uz protivno mišljenje suca Orieja) da su neposredni počinitelji, preciznije pripadnici postrojbi bosanskih Srba koje su bile pod kontrolom Ratka Mladića, u navedenih šest općina namjeravali uništiti bosanske Muslimane.

Međutim, suci su zaključi da su bosanski Muslimani koji su bili meta napada u svakoj od općina predstavljali relativno mali dio i nisu na druge načine predstavljali značajan dio skupine. Shodno tome, Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razumni zaključak bio taj da su neposredni počinitelji posjedovali potrebnu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih Muslimana.

Dakle jedina presuda za genocid ostaje ona koja se odnosi na područje općine Srebrenica. Vijeće je utvrdilo da je 1995. godine Mladić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bila eliminacija bosanskih Muslimana u Srebrenici.

Mladić je u ožujku 1995. potpisao naređenje za stratešku operaciju protiv te enklave, s namjerom da je isprazni od bosanskih Muslimana i da to područje postane dio srpskog teritorija. Nakon što je vojska bosanskih Srba ušla u Srebrenicu 11. srpnja 1995., žene, djeca i neki stariji bosanski Muslimani prisilno su premješteni iz enklave na teritorij pod kontrolom bosanskih Muslimana. Mlađi muškarci su odvedeni iz baze Ujedinjenih naroda u Potočarima te zatočeni u privremenim objektima i kasnije, s tisućama drugih koji su uhvaćeni iz kolone koja je pješice bježala iz enklave, autobusima prevezeni na razne lokacije u općinama Srebrenica, Bratunac i Zvornik, gdje su pogubljeni.


Vijeće je utvrdilo da je Mladić namjeravao postići cilj udruženog zločinačkog pothvata za Srebrenicu uništenjem bosanskih Muslimana, tj. ubojstvom muškaraca i dječaka te prisilnim premještanjem žena, male djece i nekih starijih muškaraca. Vijeće je stoga proglasilo Mladića krivim za genocid, progon, ubojstvo, istrebljivanje te za nečovječno djelo prisilnog premještanja.

Već osuđeni za genocid u Srebrenici

Za genocid u Srebrenici već su ranije osuđeni načelnici sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Vujadin Popović i Ljubiša Beara te su dobili kazne doživotnog zatvora, kao i Zdravko Tolimir, desna ruka Ratka Mladića, koji je tijekom rata bio šef obavještajno-sigurnosnih službi, izravno nadređen Popoviću i Beari.

Bivši zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić osuđen je za pomaganje i podržavanje genocida, a ne za sam genocid, a pod istom kvalifikacijom osuđen je i načelnik sigurnosti Zvorničke brigade VRS-a Drago Nikolić. Obojica su dobila 35 godina zatvora. Sud je odgovornim za genocid u Srebrenici u prvostupanjskoj presudi proglasio i političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića te ga osudio na 40 godina zatvora.

Nije samo Haški sud presudio da se dogodio genocid u Srebrenici. Presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije iz 2007. godine za genocid također je presuđeno da se on dogodio u Srebrenici. U toj presudi Srbija se amnestira od izravne krivnje za genocid, ali se navodi da je ta zemlja kriva zato što je propustila spriječiti genocid i kazniti počinitelje.

Za počinjenje genocida ključna su dva faktora: fizički odnosno samo djelo te namjera da se u potpunosti ili djelomično uništi zaštićena etnička skupina.

(Tportal/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...