FIKRET BEĆIROVIĆ: „Na osnovu svih dosadašnjih presuda jasno je da je RS genocidna tvorevina“

Predstavnik Instituta za istraživanje genocida i ratnih zločina Univerziteta u Sarajevu Fikret Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba ocjenjuje da je presudom Ratku Mladiću institucionalna pravda zadovoljena, ali da patnju žrtava ništa ne može nadoknaditi. Zaista je pogrešno to što se u Srbiji ne priznaje sve ono što je Sudsko vijeće navelo. Više od 2.000 činjenica u predmetu Mladić bile su očit dokaz da su izvršeni zločini i da je Srbija itekako učestvovala, smatra on.

  • Mini market

  • 24. Nov. 2017  24. Nov. 2017

  • 2

Kako ocjenjujete presudu koje je Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo Ratku Mladiću?

Doživotna kazna je najviša kazna koja postoji u pravnom sistemu u međunarodnom pravu. Međutim, tom kaznom je samo djelimično zadovoljena pravda, budući da nikakva pravda ne može nadoknaditi patnju žrtava. Možemo reći da je institucionalna pravda na neki način zadovoljena.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić je proglašen krivim za njih 10. Sudsko vijeće konstatovalo je da se u šest opština nije desio genocid, jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka. Kako tumačite ove zaključke?

Genocidne radnje nisu samo ubijanje stanovništva, nego i protjerivanje, deportovanje, zatvaranje u logore, silovanje... Mislim da je Sudsko vijeće pogriješilo u ovom slučaju, te da će se to u drugostepenom postupku to promijeniti. Dakle, ne može se samo gledati broj ubijenih i mislim da je Vijeće pogriješilo kada je konstatovalo da se radi o manjoj grupi. Međutim, te opštine su potpuno etnički očišćene - dio je pobijen, dio protjeran, dio zatvoren u logore. Možda se, pak, radi i o određenom ustupku, u smislu da Mladić ne bude proglašen krivim po svim tačakama optužnice.

Kako gledate na činjenicu da se u sažetku presude za četiri udružena zločinačka poduhvata ne pominju tadašnji predstavnici vojne i političke vlasti u Srbiji?

Kada Srbi govore da je Hag politički sud, u tom smislu jeste politički na štetu BiH. Mnoštvo je dokaza koji govore o tome da je Srbija umiješana u rat u BiH, te da je ona izvršila agresiju. Sama činjenica da je finansirala više do 160 oficira, da ih je penzionisala, da je davala logistiku, oružje, čak i ljudstvo... Dakle, bezbroj je dokaza, ali mislim da je to politički odrađeno da bi se Srbija na neki način privukla NATO-u tim ustupcima.

Očekivano, presuda je izazvala brojne reakcije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da treba gledati u budućnost, te da dan presude Mladiću nije ni dan za radost niti dan za tugu.

U odnosu na Dodikovu, Vučićeva izjava je blaga. Međutim, smatram da oni isto misle, jer podsjećam da je Vučić bio itekako angažovan u ratu u BiH. Pogrešno je, zaista je pogrešno to što se u Srbiji ne priznaje sve ono što je Sudsko vijeće navelo. Više od 2.000 činjenica u predmetu Mladić bile su očit dokaz da su izvršeni zločini i da je Srbija itekako učestvovala.

Dio javnosti polemiše o tome da li je moguće da presuda Mladiću utiče na promjenu pravnog položaja. Kakav je Vaš stav?

Iako je dosta uradio, Haški tribunal dijelom je ipak politički sud. Na osnovu svih dosadašnjih presuda jednostavno se može zaključiti da je RS genocidna tvorevina. Ono što je genocidom postignuto, moralo bi da se poništi.

Sve ove presude, pa i posljednja Mladiću, trebalo bi da inicira poništenje tvorevine koja je nastala etničkim čišćenjem, genocidom, zločinima. Iza Mladića stoji velikodržavna politika koja ga je instrumentalizirala, kao i mnoge druge. To je udruženi državni poduhvat, državni projekt Srbije. Treba svakako podsjetiti da je i sam Mladić prije nego što je počeo rat bio protiv etničkog čišćenja. Na jednom sastanku je rekao: "Pa ljudi to je genocid kad moramo tako uraditi". Nakon toga je i sam počinio genocid.

(Vijesti.ba / SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...