KRAJIŠNIK ZA „SLOBODNU DALMACIJU“: „Mladić je naš heroj, a od srca bih volio da Prlić i ostali Hrvati budu oslobođeni“

„Kako ćete vi Srbinu objasniti da su Srbi u Haagu dobili ukupno preko hiljadu godina robije, a ostali višestruko manje?!“

  • Hronika

  • 25. Nov. 2017  25. Nov. 2017

  • 1

Atmosferu s Pala, prve ratne prijestolnice bosanskih Srba, poslije haaškog izricanja doživotne zatvorske kazne generalu Ratku Mladiću, njihovu komandantu, najbolje opisuje transparent s mjesnog nadvožnjaka.


Crnim sprejom na bijelim plahtama piše: “Uzeli ste nam orla, ostalo je gnijezdo. Pale, Ratko Mladić.” Uz iscrtana četiri ocila.

Za Paljane je Mladić heroj, a ne zločinac, legenda srpskog naroda, čiju slavu teško da itko može nadići. Evo što o tomu kaže Momčilo Krajišnik, jedan od bivših političkih čelnika Republike Srpske, koji je na haaškom Tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, za zločine protiv čovječnosti, a odslužio je 13,5, odnosno dvije trećine, poslije kojih je pušten.

Krajišnik je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, prvi srpski član Predsjedništva BiH, poslije rata, ali i predsjednik Narodne skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine uoči ratnog sukoba.

Novinare Slobodne Dalmacije primi je u uredu na katu obiteljske benzinske crpke, prisjećajući se slavnih dana splitskog Hajduka iz vremena Beare i Vukčevića. Kaže da su svi bili ponosni kad bi, onih godina, "bijeli" dolazili u njihov kraj.

„Mladić je ličnost po mjeri Srbima. On je popularan kod Srba, oni izražavaju respekt prema vojskovođi i ratniku koji je iz jedne komotne situacije visokog oficira, gdje je mogao biti na sigurnom i daleko od nevolja, izabrao težak put ratnika, stavio se na čelo vojske i svoga naroda, uvijek pred njima. To je tako kod nas još iz davnina, od hajduka Veljka i drugih.

I on je za tadašnje tuđinske vlasti bio baraba, ali narod ga pamti ko heroja. Narod najbolje zna. Pa, slično je i kod vas u Hrvatskoj, imate i vi svoje ratničke legende“, kazao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal nije na dobrom glasu među Srbima jer u njemu vide nepravedan sud, koji je formirala međunarodna politika, a njezin glavni eksponent je bilo haaško Tužiteljstvo.

„Kako ćete vi Srbinu objasniti da su Srbi u Haagu dobili ukupno preko hiljadu godina robije, a ostali višestruko manje?! Najveći rivaliteti ipak su bili na relaciji Srbi - muslimani.

Tu se najčešće prave usporedbe. Ili, da bolje razumijete, običan Srbin se pita zašto su naši krivi, Mladić ili neki drugi oficir, ako nisu krivi hrvatski generali Gotovina ili Markač“, objašnjava bivši haški osuđenik.

Odmah će istaknuti da ih je on sve upoznao u Haagu i o njima govori sve najbolje, posebno o šestorici Hrvata iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, kojima će idući tjedan biti izrečena pravomoćna presuda. U prvom stupnju dobili su ukupno 111 godina zatvora.

„General Petković je častan čovjek, ja bih za njega stavio ruku u vatru, kako se kaže. Od srca bih volio da on i ostali Hrvati budu oslobođeni.

Ni u jednom od njih ja nisam vidio zločinca. Oni su bili rukovodioci, baš kao i ja. U mom slučaju, izvedeno je preko 400 svjedoka, a baš nijedan nije mogao reći da sam nešto loše učinio ili kakav sporni dokument potpisao“, istaknuo je Krajišnik.

Počinjene zločine, prije svega one u Srebrenici, ne osporava, štoviše, naglašava da su bili strašni, ali odbija mogućnost da su bili planirani ili da su za njih odogovorni oni iz vrha vojske ili politike.

„Kako prihvatiti da je komandant Mladić osuđen, iako u ključnim danima nije ni bio u Srebrenici, a Naser Orić, komandant druge strane u sukobu, oslobođen je optužbi, iako je na istom području ostalo 3500 srpskih grobova prije 1995. godine?!

Znam ja i Nasera, ali važno je da Tribunal nije imao isti aršin za sve strane“, zaključuje Krajišnik.

Uglavnom, njegova osnovna misao je da zločini nisu bili tolikih dimenzija, iako osuđuje svaki pojedinačni, da ih političko i vojno rukovodstvo nije planiralo i naređivalo, da su se događali na nižim razinama koje su ih skrivale pa nadređeni nisu ni znali za njih, a informirani su samo o zločinima neprijateljske strane. Koje Haag nije kažnjavao, za razliku od srpskih.

Na pitanje kako je moguće da komandant nije znao što se događa na terenu i zar nisu snimljene njegove izjave da su potukli sve Turke u Podrinju ili da je došlo vrijeme za osvetu, Krajišnik odgovara da je Mladić hvalisavac koji je osvojio tvrđavu pa je malo pun sebe pa kaže i što je, i što nije...

„U Sarajevu su bila 83 zatvora za Srbe, ali je Alija isto rekao da nije znao za njih“, istaknuo je Krajišnik.

(SD/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...