SRBIJANSKA ANALITIČARKA, JADRANKA JELINČIĆ: „Kod nas dominira iskrivljavanje stvarnosti i odbijanje suočavanja s činjenicama iz rata“

Kakav je bio odgovor predsjednika Srbije na presudu vojnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću? Kada će Mladić za Srbiju postati antiheroj?

  • Regija

  • 26. Nov. 2017  26. Nov. 2017

  • 1

Na ova i druga pitanja za RSE odgovarala je Jadranka Jelinčić, izvršna direktorica Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju u Haagu. Uprkos tome, vidjeli smo, mnogi ga i u Srbiji, a kamoli u Republici Srpskoj, slave kao heroja. Mnoge prethodne haške osuđenike ova vlast je svečano dočekivala, a neki čak i predaju na Vojnoj akademiji u Beogradu. Šta treba da se dogodi i koliko dugo to treba da traje da se Srbija suoči sa sopstvenom odgovornošću za ratove devedesetih godina?

Rekla bih da u Srbiji i u društvenom i u političkom diskursu dominiraju oni koji njeguju tu tezu i koji je potkrepljuju i podržavaju. Oni koji misle nešto drugačije rijetko ili skoro izuzetno imaju priliku dobiti širi društveni prostor; medijski i drugi prostor, da govore o tome šta se zaista dogodilo tokom ratova devedesetih godina. Pri tome su oni, rizikujući ponekad čak i svoju ličnu bezbjednost, bili izloženi neopisivoj harangi zato što su se usudili izložiti drugačije stavove. Mislim da sve dok oni koji vladaju Srbijom, bez obzira da li su pripadnici stranke ovog ili onog naslova, ne budu zaista usvojili europske vrijednosti, a to će reći da zaista nije moguće voditi politiku na prikrivanjima, na lažima, na kraju i na blamiranju drugih koji ne odobravaju takvu politiku Srbije devedesetih i koji danas žele da se otvori proces suočavanja sa istinom o prošlosti, koji bi, na kraj, vodio i ka pomirenju. Dok oni ne budu dobili svoj javni prostor i ušli u stvarni dijalog, prvo između sebe, a onda i sa građanima Srbije, mislim da teško možemo da očekujemo da će se nešto promijeniti.

Hoću samo da napomenem da je dvadeset dvije godine prošlo od rata. Zamislite sad to vrijeme u odnosima između Francuske i Njemačke i unutar njihovih društava. Dakle, gdje i na kojem mjestu bi bile te zemlje 1962. godine, da se prethodno u tim istim društvima, a prije svega u Njemačkoj, nije na jedan bolan ali iskren način pričalo o prošlosti? I gdje bi bila danas Europa da te dvije zemlje nisu smogle snage da otvoreno razgovaraju o prošlosti da bi stvorili uslove za budućnost?

Kako ocjenjujete reakciju predsjednika Vučića na Mladićevu presudu?

Mislim da je izjava bila korektna, do mjere, ali je to također bila prilika da se pošalje poruka o potrebi da se unutar srpskog društva otvori dijalog o tome šta se stvarno desilo. Takve poruke nije bilo, a mislim da je ovo bila jedinstvena prilika. Dakle, njegov komentar o presudi je bio korektan i u toj jednoj ili dvije rečenice nisam našla ništa sporno; nije se, dakle, osporio legitimet Tribunala, što smo inače čitali u drugim porukama i nije se komentarisalo da je Tribunal i ovaj put bio antisrpski - i to je nešto što, ipak, treba da primijetimo. Mislim, međutim, kao što rekoh, da je ovo bio trenutak kada je mogla da se pošalje poruka o potrebi unutrašnjih suočavanja sa onim što se dogodilo tokom devedesetih, o ulozi države Srbije u svemu tome, jer dok se ne saopšti istina, ostaje sijenka na građanima ove zemlje.

Za desetak dana u posjetu Srbiji dolazi i predsjedništvo Bosne i Hercegovine, dakle, i gospodin Bakir Izetbegović. Mislite li da bi Srbija konačno morala da iskoristi tu priliku da na zdravije osnove postavi odnose sa Sarajevom?

Mislim da ta posjeta mora da se iskoristi u te svrhe, a mislim da je dobro naglasiti, kad već govorimo o toj posjeti, da bi jedan od prvih poteza Milorada Dodika, koji danas vodi Republiku Srpsku, a koji će se, kako razumijem, kandidovati za predsjedništvo BiH na sljedećim izborima, da bi, dakle, jedan od njegovih prvih poteza trebalo da bude da izda izvještaj Vlade Republike Srpske o onome što se dogodilo u Srebrenici. Dijelom je, naime, taj izvještaj služio kao dokazni materijal u procesu protiv Ratka Mladića.

Kako ocjenjujete to da predsjednik Aleksandar Vučić s jedne strane pokazuje praktičnu konstruktivnost prema Zapadu, prema SAD-u, a s druge, TV N1 ne propušta da pomene kao 'američku televiziju N1‘?

Teško mi je da komentarišem zašto neko nešto radi. Pretpostavljam da neko može upotrijebiti riječ koja nekom zvuči da ima negativnu konotaciju da bi izrazio svoje nezadovoljstvo, u ovom slučaju, uređivačkom politikom televizije N1.

(RSE / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...