„POSAO JE OBAVLJEN“: Agius se u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti osvrnuo na rad tribunala

Predsjednik MKSJ-a Carmel Agius predstavio je posljednji izvještaj o Strategiji okončanja rada Međunarodnog suda Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prije zatvaranja Međunarodnog suda 31. decembra ove godine i u njemu naveo: “Posao je obavljen”!

  • Svijet

  • 08. Dec. 2017  08. Dec. 2017

  • 0

To je njegova glavna poruka nakon što je, nakon više od 24 godine postojanja, Međunarodni sud završio sav svoj pravosudni rad u skladu sa svojim čvrstim obećanjem Vijeću sigurnosti.

Agius se osvrnuo na važnost presuda izrečenih u posljednja dva predmeta pred MKSJ, prvostepene presude u predmetu Mladić i žalbene presude u predmetu Prlić i drugi, i istakao neke od najznačajnijih iskoraka u sudskoj praksi, označivši ih kao “tačke poslije kojih nema povratka, koje su nepovratno promijenile sliku međunarodnog pravosuđa”.

Prisjećajući se odluke Vijeća sigurnosti da osnuje MKSJ u maju 1993. godine, Agius je rekao da je iz današnje perspektive osnivanje MKSJ-a bio jedan od trenutaka kojim bi međunarodna zajednica trebalo najviše da se ponosi.

“Štaviše, ovaj međunarodni sud je ispunio proročanstvo prvog predsjednika MKSJ-a, velikog Antonia Cassesea postavši “prekretnica za svjetsku zajednicu”, tako što je pokazao da može raditi na efikasan i nepristrasan način uz podršku država članica i tijela Ujedinjenih naroda.

Agius je ponovio da izazovi i poteškoće s kojima se MKSJ susretao “ni na koji način ne treba da nas navedu na zaključak da osnivanje međunarodnih krivičnih sudova nije vrijedno truda,” podsjećajući države članice da, iako međunarodno pravosuđe uvijek oduzima puno vremena, glomazno je i skupo, “živjeti s alternativom da se ništa ne preduzme i dopusti nekažnjivost znači platiti mnogo, mnogo višu cijenu”.

Neki su podržavali MKSJ, a neki nisu

Agius je dalje napomenuo da je Međunarodni sud imao dva historijata, onih koji su ga podržavali, koji su “stavili svoj potpis na veoma važnu stranicu u historiji međunarodnog krivičnog pravosuđa i borbe protiv nekažnjivosti”, i onih koji su odbacivali Međunarodni sud od samog početka “zbog političke ili lične koristi, slijepog nacionalizma i etničke mržnje”. Kako je on rekao, prvi će biti viđeni u pozitivnom svjetlu, dok će ovi drugi doživjeti osudu.

Pominjući svoja lična iskustva, Agius je naglasio da mu je pripala čast, ali i odgovornost da obavlja funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ-a, napominjući da kraj rada Međunarodnog suda ne znači da je posao završen.

“Stoga apeliram na međunarodnu zajednicu da pruži uvjeravanja svim nacionalnim zajednicama u regionu da neće biti napuštene nakon zatvaranja Međunarodnog suda, i da to obećanje ispuni”, dodao je.

Agius je izrazio vjeru u to da će tijelo koje nasljeđuje Međunarodni sud, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), uspješno nastaviti nasljeđe Međunarodnog suda u budućnosti.

Iskoristio je priliku da zahvali brojnim akterima i organizacijama koji su omogućili, podržavali i usmjeravali rad Međunarodnog suda tokom proteklih četvrt stoljeća, između ostalih Službi Ujedinjenih naroda za pravne poslove, Holandiji kao zemlji domaćinu Međunarodnog suda, neformalnoj radnoj grupi Vijeća sigurnosti za međunarodne krivične sudove, Evropskoj uniji i brojnim pojedinačnim državama.

Osim toga, Agius je izrazio svoju duboku zahvalnost osoblju Međunarodnog suda, njegovim prvim ljudima i sudijama na “izuzetnom doprinosu Međunarodnom sudu i međunarodnom krivičnom pravosuđu”.

“I dok međunarodna zajednica sada skreće pogled dok se masovni zločini i dalje odvijaju, čak i u ovom trenutku, a geopolitičke prepreke blokiraju bilo kakvo sveobuhvatno rješenje za ostvarivanje pravde, ne smijemo zaboraviti političku hrabrost koja je dovela do stvaranja MKSJ, dugi put koji je Međunarodni sud prešao, i potrebu da se s tog puta ne skrene”, poručio je Agius na kraju izvještaja.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...