HDZ-OVAC KOJI JE BIO NA KOMEMORACIJI PRALJKU JE I UDBAŠ: Novi dokumenti dokazuju da je Šeks bio suradnik UDBA-e, ali i o kome je sve nadređenima dostavljao podatke

Vladimir Šeks je, prema uvidu u dokumente nekadašnje Službe državne sigurnosti do kojih je došao tjednik Nacional, u razdoblju od 1975. do 1977. dostavljao informacije o svojim kontaktima s bivšim hrvatskim proljećarima u Osijeku.

  • Regija

  • 13. Dec. 2017  13. Dec. 2017

  • 2

Sredinom 1970-ih Vladimir Šeks vodio se kao operativna veza jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) – Centar Osijek i bio je zaveden pod kodnim imenom “Kolega”, ali informacije koje je službi dostavljao nisu se odnosile samo na slučaj Zlatka Bagarića, kao što je nedavno objavio Jutarnji list, već ponajviše na otkrivanje aktivnosti nekadašnjih sudionika Hrvatskog proljeća s područja Osijeka – piše Nacional čiji su novinari, da bi došli do tog podatka, pregledali tisuće stranica dokumenata skupnih izvještaja nekadašnje Službe državne sigurnosti u Osijeku.


Šeks nije Službu ‘vukao za nos’ već je doista surađivao?

U tim je dokumentima bilo osamnaest izvještaja iz razdoblja od 1975. do 1977. koji, piše Nacional, dovode u pitanje Šeksovu tezu da je on pripadnike Službe “‘vukao za nos” i davao im samo općepoznate informacije.
Upravo suprotno, piše isti tjednik, Šeks je “pod kodnim imenom ‘Kolega’ Službi dostavljao informacije o svojim kontaktima s bivšim proljećarima, a kao sivu eminenciju osječkog kruga u kojem su bili i Ivica Vrkić, Ivan Vekić, Nedeljko Rešetar, Milan Jurić i drugi označio je Antu Jelavića“.

U informaciji koja datira od 13. veljače 1975. godine, a na kojoj je potpis Željka Bartolovića, operativca SDS-a (za koju se kolokvijalno koristi stariji naziv UDB-a) koji je sa Šeksom razgovarao i u slučaju Zlatka Bagarića, o čemu je nedavno transkripte objavio Jutarnji list, navodi se da je 5. veljače te godine “Kolega” potvrdio “postojanje neformalne grupe” u kojoj su uglavnom bili već bivši hrvatski proljećari Ante Jelavić, Drago Marjanac, Ivica Vrkić, Adam Meštrović, Milan Jurić, Nedeljko Rešetar i drugi.


Prenosio informacije o ‘proljećarima’ u Osijeku

“Suradnik naglašava da nema aktivnog i organiziranog neprijateljskog djelovanja, djelatnost se uglavnom sastoji u održavanju kontinuiteta, okupljanju i čuvanju postojećih snaga”, zapisao je Bartolović “Kolegine” opaske. No, postoji i dio u kojem se navodi i jedno “Kolegino” mišljenje.

“Mišljenje ‘Kolege’ je da je napravljena velika pogreška što je društvo omogućilo Jelaviću, Marjancu i drugima da otvore advokaturu koja im omogućava da neprijateljski djeluju na klijentelu. Također je njegovo mišljenje da oni sada samo predstavljaju latentnu opasnost, a da bi se aktivirali tek kada bi došlo do bilo kakvih političkih promjena. Sadašnje njihove koncepcije suprotne su koncepcijama Saveza komunista”, prenosi Bartolović “Kolegine” riječi.

Jutarnji list je prije petanestak dana objavio dokumente iz kojih se da zaključiti da je Šeks 1974. dobio status operativne veze SDS-a pod kodnim imenom “Kolega” kada je informirao Službu o “ekstremističkim planovima” tada mladog Zlatka Bagarića, kasnije poznatog kao kralja kocke.

Šeks zaštitio svoj dosje, a Mesićev je ‘nestao’

Nigdje, međutim, u tim dokumentima nije navedeno pravo ime “Kolege”, a da se doista radi o Šeksu s velikom se sigurnošću moglo zaključiti upravo iz dosjea o operativnoj obradi nad Bagarićem.

No i sam Šeks je potom to potvrdio uz objašnjenje kako je bio uvjeren da je SDS snimio njegov razgovor s Bagarićima, a budući da je, po vlastitim riječima, bio “državni neprijatelj broj 1”, samoinicijativnim odlaskom u SDS htio se prikazati lojalnim i izbjeći klopku. Štoviše, iz elaborata SDS-ovog centra u Osijeku koji je dao na uvid te izvatka iz Rekonstrukcije SDS-a koju su izradili Josip Perković i Jan Gabriš, ispada da je Šeks bio jedna od glavnih meta SDS-a.

Jutarnji list objavio je danas da Šeksov dosje pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) više nije moguće dobiti na uvid. Sam Šeks potvrdio je da je zatražio da se zaštite njegovi osobni podaci. Usto, doznaje Jutarnji list, u HDA nije dostupan niti dosje o SDS-ovoj obradi nad bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. U HDA kažu da je Mesićev dosje evidentiran u popisu preuzete dokumentacije, ali da ga nikada nisu dobili.

(SB/Net.hr)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...