ČOVIĆ GOSTOVAO U NU2: "Dragan ne može promijeniti hašku presudu, Dodik me nikad nije iznevjerio" (VIDEO)

Dragan Čović danas je gostovao u emisiji Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića.

  • Mini market

  • 17. Dec. 2017  17. Dec. 2017

  • 9

Neke od tema o kojima je razgovarao s Aleksandrom Stankovićem bile su presuda BiH šestorki, mogućnosti trećeg entiteta u BiH te položaju Hrvata u toj zemlji.

"Država je mjesto gdje bi mogli živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti svoje ambicije. Uvjeren sam da ćemo ući u europsku obitelj", rekao je na početku emisije.

“Hrvati BiH doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Naravno, postoje i oni koji misle da BiH neće preživjeti, ali ipak gotovo svi vjerujemo da BiH treba biti naša domovina. Ja sam optimističan”, naglasio je.

Protumačio je da je BiH preslika ex-države, da se na tom području akumuliralo sve što se razgradilo iz bivše SFRJ.

"BiH se zadnjih 26 godina transformirala, i naravno, svatko na neki način želi njome dominirati. Uvjeren sam da mora preživjeti. Ne mislim da su komunisti izmislili muslimane, unutar bošnjačkog muslimanskog naroda postoji traženje, rekao je.

“Besmislica je da će se tužiti RH. Imali smo isti ustroj kod Bošnjaka i Srba. Kasnije se sve integriralo u ovakvu BiH. Svaki logoraš treba se obratiti državi BiH po istim stajalištima, očekivati ista mjerila”, rekao je Čović koji se slaže da se u BiH otvori fond za te slučajeve.

“Tisuću civila je ubijeno. Mislim da sve žrtve treba po istim standardima definirati”, dodaje.

BiH šestorka

Prema njegovim riječima, završetak rada Haškog suda označava okončavanje jednog procesa.

“Danas je evidentno da smo u istoj poziciji kao prije 20 godina. Puno je toga selektivno napravljeno. Djelomično su žrtve zadovoljne. Zločinac je zločinac. Haška presuda se treba pravno uvažavati. Ne može je promijeniti nitko, pa ni Dragan”, naglasio je Stankovićev gost.

Dragan Čović rekao je kako je poznavao svu osuđenu šestoricu.

“Sve sam ih poznavao osobno. Primjerice, Prlića znam od malena. S pokojnim generalom sam dugo razgovarao u svibnju kad sam im došao u posjet. Dao je naznake da će napraviti to što je napravio. Svojim činom pokojni je general poslao snažnu poruku”, kazao je Čović.

Hrvatsko-bošnjački sukob

Čović je kazao da je hrvatsko-bošnjački sukob bio je užasan, krvavi sukob diljem BiH. Kako bi se sve ono što se nije realizirali kroz pojedine mirovne planove ratnim putem proširio teritorij, to je sukob dva naroda. Međunarodnu komponentu može imati, mislim da je bilo više predstavnika iz različitih dijelova svijeta unutar Armije BiH. I Hrvatska je imala svoju ulogu”, kazao je Čović.

Karakter rata

“Tisuće boraca iz arapskog svijeta sudjelovali su npr. u ratu”, dodaje Čović. Stanković je kazao da je hrvatska vojska sudjelovala 1993., što je Čović potvrdio.

“Jedna od ključnih izjava gospodina Izetbegovića bila je ‘To nije naš rat’. Radila se transformacija dogovora. Kako riješiti pitanje pojedinih akcija kao što je Neretva, svaka od akcija započinjala je nekim sporazumom, mnoštvo je tih sporazuma, poput onog između Izetbegovića i Tuđmana, a ima takvih još”, kaže Čović.

“Naći ćete dosta dokumenata gdje se tražilo rješenje za BiH. Hrvatska je prihvatila stotine tisuća izbjeglica iz BiH.

Vlast BiH

Stanković je konstatirao da je vlas u BiH suočena s velikim problemima. Čović je istaknuo da mnogi traže krivca, ali da je odabran put prema EU.

“Daleko smo od EU, ali predali smo zahtjev za članstvo kada nitko od članica nije vjerovao da to trebao raditi. Mi smo ispunili sve uvjete, ovakvi kakvi jesmo. BiH to mora dobiti. Kada ćemo otvoriti pregovore, koliko će oni trajati s EU, to ne znamo. Ali cilj je da BiH postane normalnija država, da postavimo jedan bolji temelj našeg ponašanja”, kaže Čović.

Dobar odnos s Vučićem

Stanković je kazao da bi mu neki mogli zamjeriti dobre odnose s Vučićem, s čime se Čović ne slaže.

“Što znači blagonaklono, to su političke realnosti. Predsjednik Vučić se pokazao kao neupitan lider. Danas može jednako otvoriti vrata u Bruxellesu, SAD-u, Rusiji. To je druga dimenzija g. Vučića. Nametnuo se svojim tehnikama, vjerojatno kao netko tko predvodi dosta uspješno i može otvoriti vrata koja drugi ne mogu”, pohvalio je Čović Vučića.

Stanković ga je pitao što kaže na primjedbe običnih ljudi koji Vučića smatraju velikosrbinom koji je to ponašanje pokazao tijekom rata.

“A kako se razgovaralo 1992., 1995., 1996.? Ja u BiH moram razgovarati sa Srbima i Bošnjacima političarima. Mi se nažalost borimo da imamo svoje predstavnike, ali uvijek vam svoje predstavnike mogu izabrati i Bošnjaci. Razgovarao bih sa svakim živim na ovom svijetu s kim trebam nešto raditi”, kaže Čović.

Stav Kolinda Grabar-Kitarović

Komentirao je i stav predsjedncie RH koja je rekla da se odnosi Hrvata i Srba neće tako brzo srediti, rekavši da je to šteta.

“Treba nam intenzivnija suradnja, a svatko je odgovoran za svoju prošlost”, smatra Čović.

Stav o Dodiku

“Unatoč njegovim gafovima, nikad nije iznevjerio dogovore koje smo napravili, što je posebno džentlmenski s njegove strane kad je u pitanju politika, ja to cijenim i nastavit ću njegovati dobre odnose”, kaže Čović koji dodaje da u BiH on čuva hrvatske interese.

Izjava Bakira Izetbegovića o ostavljanju BiH u amanet Erdoganu

“Suzdržat ću se od komentara, ali to je suludo”, kazao je Čović. “Postoji jedna zabluda unutar BiH građana koji smatraju da je se može organizirati kao građansku državu, islamsku. Nacionalni plan treba ostvariti drukčije. BiH će se uređivati u BiH, a svi drugi nam mogu u tome samo pomoći”, kaže Čović.

Treći entitet

“Ja sam onaj koji traži put već više od deset godina, rješenje za hrvatski, BiH narod. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice u BiH. Pitanje je teritorija, sličnog onom od Crkve. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine. Siguran sam da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost, hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti”, rekao je Čović.

Stanković je pitao razgovara li Čović s Dodikom o tome da su Hrvati etnički očišćeni u nekim dijelovima.

“Nema razgovora mene i Dodika o Hrvatima i Srbima da mi ne bi razgovarali kako riješiti situaciju, kako da se nastavi odvijati normalan život. Postoji jako puno problema, naravno, činimo sve upravo kroz komunikaciju. Imamo i resornog ministra zaduženog za izbjeglice, za sve one koji se žele vratiti”, rekao je.

Na pitanje gdje će živjeti Hrvati koji se vrate u BiH, hoće li se getoizirati, Čović je rekao da ne govorimo o nacionalnim državicama, nego o tome kako zaštititi ljude.

“Mislim da je 3/4 BiH etnički čisto”, dodao je.

Pitanje izbora

“HDZ neće nikada bojkotirati. Pitanje je je li moguće napraviti izbore ako se ne napravi promjena izbornog zakona. To je nešto što se mora promijeniti i tu međunarodna zajednica treba pomoći”, kaže Čović.

Imovinska kartica

Stanković ga je pitao što posjeduje.

“Kada bih napisao nešto što nemam ili imam, to bi bilo kazneno djelo. Smatram se pristojnim kada je u pitanju materijalna moć koja meni danas ne znači pretjerano mnogo. Ranije sam govorio da sam jako bogat čovjek, danas to ne kažem”, kazao je Čović koji je dodao da nema veliku ušteđevinu, nema svoj auto, a ima 150 000 maraka kredita.

“Neću se žaliti, inženjer sam. Oko 5500 maraka je plaća članova Predsjedništva. Drugi izvori prihoda su mi nešto malo od rada na fakultetu, a 80 – 90 000 maraka je moja zarada na godišnjoj razini. Supruga mi je u mirovini. Mogu se organi BiH baviti odavno mojom imovinom”, kazao je Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...