OPASAN KRIMINAL U REPUBLICI SRPSKOJ: Kako je pokrivena pljačka od 20 miliona maraka?

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 18. Dec. 2017  18. Dec. 2017

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

Snežana Vujnić, direktorica IRB-a, optužena za pljačku 122,5 miliona KM u Bobar banci, je 16.12.2012. aktivirala mjenice i prisilno sa računa “Alumine” skinula 130.000 KM!!! Nakon ove mjenice, slijedi druga od 330.000 KM, a nakon nje će se aktivirati mjenica na 19 miliona KM. Uništenje "Alumine" je neminovnost, jer se tim aktom namjeravaju sakriti kriminalne radnje Tegeltije, Džombića, Vujnićke..., samim tim i njihovog zaštitnika Dodika Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, će uništiti “Aluminu”; Kako stvari stoje, Niko ga u tome neće spriječiti, niti može sve i da hoće.

Najgore od svega je što ga Niko, baš Niko i ne spečava, a samim tim, njegovi saučesnici u brutalnom ataku na zvorničku firmu, koji će imati fatalan ishod, su premijerka Željka Cvijanović i njihov šef Milorad Dodik. “Alumina” se uspjela održati nakon višemjesečnih udara Klana, izvršenih preko Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord” i Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika. I u tom napadu učestvovao je Tegeltija, koji je strateg i “ne prlja ruke”. Za to su zaduženi drugi. Kada taj pokušaj otimanja “Alumine” nije uspio, Tegeltija je iskoristio institucije (što je tipično za kriminalne radnje Režima) da bi poravnao zvorničku firmu.

Povratak na mjesto zločina

Jednostavnije rečeno, Zločinci iz IRB-a i nekadašnjeg Velikog kreditnog odbora su se, javno i uz zaštitu institucija, vratili na mjesto zločina: Odlučni su dokusuriti ono što je preostalo iza Vladimira Romanova i njegove Litvanasko-Srpske bande, što je iz FG “Birač” i preko nekadašnje Balkan Investment Banke, izvukla nelegalno 1,7 milijardi maraka. O čemu se radi: IRB je 16.12.2017. godine sa računa “Alumine” skinuo 130.000 KM, kao namirenje za kriminalni kredit koji je 10.05. 2012. godine isti taj IRB plasirao zvorničkoj firmi “Energolinija”, što je tada bila pod kontrolom Litvanaca.

O tom teškom kriminalnom aktu sam napisao niz tekstova (vidi dodatak), kao i o tome kako je IRB plasirao kredit: Umjesto parcijalno i po situacijama (kako se izvode određeni namjenski radovi), IRB je “Energoliniji”, u jednom danu, uplatio svih 19,4 miliona KM. Od tog iznosa, oko 14 miliona KM su Litvanci, uz pomoć šefice pravne službe FG “Birač” Sonje Rubež, u jednom danu, prenijeli u Litvaniju i na Djevičanska ostrva (vidi dodatak). “Alumina” je, kako sam to već navodio, bila jemac po ovom kriminalnom kreditu.

Još u junu sam najavio da IRB, uz žestok pritisak ministra Tegeltija, pokušava da cijeli iznos duga naplati od jemca, odnosno “Alumine”. Praktično, Tegeltija i vođstvo IRB-a prisiljavaju “Aluminu” da vrati novac koji su Litvanci, zajedno sa domaćim političarima, pokrali.

Teško krivično djelo pokriva se novim teškim krivičnim djelom! Ovakav scenario ide jedino na ruku Aleksandru Džombiću i Tegeltiji, jer bi se, otimanjem novca od “Alumine”, zataškala afera “Kredit Energoliniji”, a za njom i druga afera - ona vezana za IRB-e, koja je novac uzet od Evropske investicione banke, bez ikakvog obezbjeđenja dala “Energoliniji”, da bi ga Romanov&co proslijedili sami sebi. Ukoliko bi se uspjelo sa navedenim zataškavanjem, pitanje i utvrđivanje odgovornosti i umiješanosti Tegeltije u ovom slučaju, kao i Džombića i brojnih drugih domaćih sluga Litvanaca, bilo bi gurnuto u drugi plan. U cilju realizacije ovog minikriminalnog projekta, a u slučaju nekooperativnosti “Alumine”, Tegeltija je već naložio da se aktiviraju mjenice i da se račun “Alumine” blokira. (“Litvanski Banditi i dalje haraju po RS uz pomoć vrha RS”, 05.06.2017.).

Tegeltija uspio blokirati “Aluminu”: Počeo proces spasavanja odgovornih za kriminalna djela

Od juna Tegeltija insistira da se računi “Alumine” blokiraju i konačno je to uspio učiniti u decembru. Sva tužilaštva u BiH/RS su itekako upoznata o ovom teškom obliku prevare i oštećenja IRB-a, posebno Svetlanka Bijelić iz Posebnog odjeljenja tužilaštva, ali niko ne želi da riješi taj čisti kriminalni akt. Jer, niko ne želi da se zamjeri Vrhu RS, što stoji iza njega. Pomenuti kredit, ispred Velikog kreditnog odbora, odobrili su tadašnji premijer Aleksandar Džombić i Zoran Tegeltija, tadašnji, a i sadašnji ministar finansija. Novac je plasirala Snežana Vujnić, tadašnja, a i sadašnja direktorica IRB-a, jedan od optuženih za pljačku, izvršenu preko Bobar banke, tešku 122,5 miliona KM. Ovaj proces je u toku.

Svi navedeni su tada znali da nije bilo osnova za ovo kreditno zaduženje. Zoran Tegeltija, blokiranjem “Alumine”, pokušava da spase sebe, Džombića i Vujnićku, jer su oni isključivi krivci za pljačku. “Energolinija” je prije godinu dana otišla u stečaj i stečajni upravnik je odbio da prizna potraživanje iz kredita budući da je nenamjenski potrošeno, pokradeno, te nema osnova za zaduženje društva. Od tog trenutka krenuli su problemi Tegeltiju, Vujnićku i Džombića, jer je postojao rizik da se utvrdi visina štete i kriminala koji su počinili sa Litvancima; Svim silama su atakovali na “Aluminu” da plati ovaj kredit i to bez ikakvog pravnog osnova. Logika Tegeltije i Vujinićke je jasna: Sve dok neko plaća kredit, nema štete za IRB, time ni krivičnih istraga, kao ni robije za njih dvoje i Džombića.

Aktiviranje mjenica

Pošto je “Alumina” odbila da plati osporeno potraživanje i sebe uvuče u kriminalne radnje pomenutog dvojca, Vujnićka je 16.12.2012. aktivirala mjenice i prisilno sa računa “Alumine” skinula 130.000 KM!!! Nakon ove mjenice, slijedi druga od 330.000 KM, da bi nakon nje treblo da se aktivira mjenica na 19 miliona KM. Uništenje "Alumine" je neminovnost. Vujnićka je odigrala vrlo prljavo: Aktivirala je mjenicu na kraju radne nedelje, na kraju radnog dana, kako “Alumina” ne bi uspjela da spriječi ovu otimačinu. IRB je, nakon postupka Vujnićeve, koja je novac otela po nalogu Tegeltije, izgubio svaki smisao postojanja: Umjesto da bude Razvojna banka, IRB je, izvan svake razumne sumnje, kriminalna banka, produžena ruka Režimskih Zločinaca.

IRB služi za činjenje, pokrivanje i prikrivanje kriminala, a ne za bilo kakav privredni razvoj. Tako je od osnivanja te institucije, tako je i danas. Otimanje novca od “Alumine” će se nastaviti sve dok IRB ne naplati svih 20 miliona KM; “Alumina” će, u takvoj situaciji, vrlo teško opstati. Zato će sasvim supješno opstati Tegeltija, Vujnić i Džombić. I njihov šef Dodik, bez čijeg znanja i odobrenja nije ni moglo doći do aktiviranja mjenica. Kriminalno postupanje IRB-a je slika i prilika našeg društva. Ne mogu Kriminalci iz vlasti da otimaju, ukoliko sistem postupa u legalitetu i ukoliko postoje kompanije koje su jake i međunarodno prepoznate. Zbog toga kriminalci iz vlasti urušavaju sve što može da zaživi, da bi se, nakon toga, preko Strvinara, potpuno opustošilo ono što je preostalo.

Kriminalni sistem Spržena Zemlja je na djelu u svom punom obimu. Dva u jedanPokrivanje kriminalnih djela nije jedini Tegeltijin motiv; Bonus je da slaba i tuđim kreditima opterećena “Alumina” postaje lak plijen za kriminalni Klan, kojem pripadaju Zoran Stevanović i Gordan Pavlović. Upravo sa njima je u aprilu ove godine, u Vladi RS, Tegeltija dogovarao plaćanje 50 miliona KM iz “Alumine” za kriminalna Pavlovićeva potraživanja. Sve što se dešava je Pokazna Vježba moći Zorana Tegeltije i nemoći Milorada Dodika, koji se ne usuđuje suprotstaviti ministru finansija, već podržava njegove aktivnosti.

To što Dodik nije “ništa potpisao” ne abolira ga od uništenja i pljački izvršenih pod njegovom zastavom. Dapače. “Aluminu” je bilo moguće spasiti od Kriminalnog Klana, ali je nemoguće spasiti od Kriminalnog Sistema, Države Mafije, koja za uništenje/otimačinu uvijek ima nekoliko kvalitetnih rješenja. Pokazalo se to i sa “Aluminom”; Vrijeme je da se kaže zbogom toj zvorničkoj firmi i budućnosti građana Zvornika.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...