ŠTA ČOVIĆ MISLI, A NE KAŽE: Treći entitet je eufemizam za politiku UZP-a

Otkako je u Haškom tribunalu izrečena presuda Prliću i ostalima, iz javnog diskursa, prije svega iz političkog vokabulara "hrvatskih" političara u Bosni i Hercegovini, onih poličara koji su izrazito rastuženi pomenutom presudom, ali i iz vokabulara analitičara bliskih ideji udruženog zločinačkog poduhvata, skoro da je potpuno isčeznulo političko-retoričko zalaganje za revitalizacijom "Herceg Bosne".

  • Mini market

  • 18. Dec. 2017  18. Dec. 2017

  • 6

Piše: Nihat Hebibović

To razumije se nije nikakvo čudo. Pomenuta paradržava zvanično je od strane suda Ujedinjenih nacija proglašena zločinačkom tvorevinom, i to izgleda malo pomalo, nevoljko i sa puno gorčine shvataju i njeni najveći zagovornici.

Međutim, nije tako bilo, i nema tome ni puna godina dana, otkako je Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao politička rezerva HDZ-a, svojim gromoglasnim izjavama, skrenuo pažnju na sebe, izlazeći iz političke anonimnosti, upravo izjavama o revitalizaciji Herceg Bosne.

Svakome iole ozbiljnom i tada je bilo jasno da jedan sporedni Karamatić, koji na izborima nije dobio ni onaj broj glasova koji bi mu omogućavao da "legitimno" predstavlja jednu mjesnu zajednicu, o revitalizaciji "Herceg Bosne" ne govori samo u svoje ime, kao što ni analitičari privrženi idejama UZP-a o revitalizaciji "Herceg Bosne" nisu govorili u svoje ime, nego u ime onoga što je lider HDZ-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović šutio, a poznato je da o Čoviću najviše govori ono o čemu Čović najviše šuti, i da najmanje govori ono o čemu isti najviše govori. Kao što nije slučajno da je Karamatić govorio ono što je Čović šutio, tako ni danas, dvadesetak dana nakon presude u Haagu, nije slučajno što eto taj Karamatić šuti.

Nije po volji Dragana Čovića da neki sporedni član NVO organizacije ( HNS) sada u javnost izlijeće sa zahtjevom o revitalizaciji Herceg Bosne, jer treba smiriti tenzije. Treba prepustiti zaboravu činjenicu da je ta zločinačka paradržava proglašena zločinačkom, a onda kad se strasti smire, ponovo revitalizaciju iste inaugurirati u javnost.

Istine radi, Čović je dok je raspolagao sa vlastitom mudrošću, i dok nije potpuno potonuo u bespuće političke patologije nošen najekstremnijim elementima u okviru vlastite politike, naročito pazio kako se o Herceg Bosni izražava. Tvrdio je Čović, katkada, da Herceg Bosnu revitaliziraju iz Sarajeva, pa potom da je napuštanje ideje Herceg Bosne bila politička greška, zapadajući u te i takve kontradikcije, ali je uvijek ostavljao prostor da u retoričko političkom smislu, ukoliko presuda haškoj šestorci bude negativna, vrati naraciju o "trećem entitetu" koji je mirnodopska verzija Herceg Bosne, odnosno treće ime za oostvarivanje političkih ciljeva Udruženog zločinačkog poduhvata.

Stoga je danas posve razumljivo što Čovićevi papagaji šute o revitalizaciji "Herceg Bosne", i ponovo se fokusiraju na pojam "trećeg entiteta" za kojeg su uvjereni da samo zbog razlike u riječima nije kriminalna ideja etničkog zaokruživanja, i da ga još uvijek u domaćoj i međunarodnoj javnosti, blagodareći svetosti eufemizma, mogu održati živim.

Tako je treći entitet, kao eufemizam za osuđenu zločinačku politiku "Herceg Bosne" za Čovića i sljedbenike još uvijek politička realnost. Međutim za Čovića je realnost i to da mu Milorad Dodik kao nositelj crne liste State Departmenta kod Sjedinjenih Američkih Država u tome može pomoći.

Protiv takve poltičke realnosti u ovom trenutku najpogubnije bi se bilo buniti, a najkorisnije bi bilo reći; Jeste, gospodine Čoviću treći entitet je realnost kao što je realnost Dodikova "odlazeća američka administracija", koliko je politička realnost da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija poništiti presudu svoga suda, samo zato što se vama ta presuda ne sviđa.

Protiv onoga što smatrate političkom realnošću svi oni koji stoje na liniji odbrane Bosne i Hercegovine, i oni koji se zalažu za građansku, evropsku Bosnu i Hercegovinu - protiv takve "realnosti" apsolutno niko ništa nema.

(Vijesti.ba/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...