ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA: Donesena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2018. godine.

  • Društvo

  • 28. Dec. 2017  28. Dec. 2017

  • 0

Privremeno finansiranje u periodu januar - mart naredne godine utvrđeno je u iznosu 237,5 miliona KM i na nivou je četvrtine sredstava odobrenih za finansiranje institucija u skladu sa Zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2017. godinu.

Vijeće ministara BiH donijelo je ovu odluku kako ne bi bilo ugroženo servisiranje vanjskog duga, te nastavak finansiranja višegodišnjih projekata i drugih obaveza na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je 22. novembra ove godine jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu i uputilo ga u daljnju proceduru usvajanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj 47 miliona eura iz EIB-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) – Autoput Banja Luka – Doboj B, vrijedan 47 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji autoputa s dvjema trakama dužine 72 kilometra između Banje Luke i Doboja, koji je paralelan s Koridorom X u Hrvatskoj te se spaja na Koridor Vc, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sredstvima EIB-a finansirat će se izgradnja dionice Banja Luka – Prnjavor u dužini 35 kilometara, dok je EBRD osigurao sredstva za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj, duge 37 kilometara.

Kredit je alociran na Republiku Srpsku s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a završetak projekta planiran je za prvu polovinu 2020. godine.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Dva miliona eura granta EU za prekograničnu saradnju BiH i Srbije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2016. godinu, između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i BiH.

Sporazumom, vrijednim 2.352.941 eura, od čega je grant Evropske unije dva miliona eura, namjera je unaprijediti socijalno-ekonomski razvoj u pograničnom području dviju država koje obuhvata 67 općina u BiH i 31 općinu u Srbiji.

Mogući korisnici ovog programa su lokalne zajednice, udruženja općina, razvojne agencije, organizacije za zaštitu prirode te za podršku lokalnom poduzetništvu, mala i srednja preduzeća, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za strukovno i tehničko obrazovanje, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, te obrazovne ustanove.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a operativno provođenje šest godina od njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Državna garancija za ugovor o zajmu između JP Autoputevi RS i EBRD-a

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o odobravanju izdavanja državne garancije u iznosu 70 miliona eura po Ugovoru o zajmu (projekt Koridor Vc u Republici Srpskoj – dio I) između JP Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnjom autocestovne veze Banja Luka – Doboj omogućit će se povezivanje evropskog pravca E 661 (Gradiška – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Livno – Split) i Koridora Vc (Šamac – Doboj – Zenica – Sarajevo – Mostar – Ploče), čime se Republika Srpska uključuje u razvoj cestovne infrastrukture u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Iz Njemačke u BiH od 2015. godine vraćene 934 osobe

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog Ministarstva sigurnosti i produžilo upotrebu EU-Laissez Passer koji izdaju mjerodavna tijela Savezne Republike Njemačke, a koji će važiti za državljane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog povratka/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu do 30. juna 2018. godine.

Prema Informaciji, u posljednje dvije godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke najavljen je dolazak 1.938 osoba, od kojih su u BiH vraćena 934 bh. državljanina. Od toga je 377 osoba prihvaćeno sa EU-Laissez Passer dokumentom, 525 sa pasošem BiH, a njih 2l sa ličnom kartom i 10 sa putnim listom BiH.

Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba, od kojih je 36 zaustavljeno u Njemačkoj, a četiri su vraćene iz Sarajeva, zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH. Uz to, jedan državljanin BiH je prihvaćen s validnim putnim dokumentom strane države, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Iz budžeta Ministarstva civilnih poslova BiH za deminiranje izdvojeno 100.000 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva civilnih poslova za realizaciju protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu, u ukupnom iznosu 100.000 KM.

Od ovih sredstava Gradu Doboju raspoređeno je 40.000 KM, a općinama Novi Travnik i Travnik po 30.000 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH donijelo Pravilnik o izgledu policijske uniforme

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, na 127. sjednici donijelo je Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima Bosne i Hercegovine, koji prati praksu zemalja Evropske unije.

Pravilnik propisuje vrste i sastavne dijelove policijske uniforme, njene dodatne dijelove, boju, vrste materijala, kroj i oblik, oznake na uniformi, kao i rokove trajanja policijskih uniformi, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Policijske uniforme bit će tamnoplave boje s grbom BiH koji će biti istaknut na desnom rukavu uniforme, dok će amblem policijskog tijela BiH biti istaknut na njenom lijevom rukavu. Oznake činova nosit će se na naramenicama košulje, džempera i jakne ili na prednjoj strani u visini grudi kod taktičke uniforme.

U izradi ovog pravilnika unutar radne grupe sudjelovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti, Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te Agencije za policijsku podršku.

Vijeće ministara utvrdilo olakšice za putovanja građana BiH i Makedonije

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uvjetima putovanja državljana dviju zemalja, kojim se proširuje ekonomska i saradnja u oblastima turizma i kulture.

Na ovaj način olakšavaju se putovanja građana dviju država uz bezvizni režim za prelazak granica s biometrijskim pasošem ili biometrijskom ličnom kartom i boravak u jednoj od država do 90 dana u periodu od 180 dana.

Prijedlog sporazuma sa Izvještajem o obavljenim pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BiH se uključuje u međunarodni sistem zaštite šišmiša

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), kojem je do sada pristupilo 36 evropskih država.

Pristupanjem ovom sporazumu Bosna i Hercegovina će se uključiti u međunarodni sistem zaštite ugroženih vrsta šišmiša i njihovih staništa u želji da očuva registrirane vrste u našoj zemlji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Robert Vidović imenovan za v.d. generalnog sekretara Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici imenovalo je Roberta Vidovića za vršioca dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara BiH na period do tri mjeseca, počev od 1. januara 2018. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Memorandum o saradnji BiH i Italije u oblasti poljoprivrede

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici utvrdilo Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, promociji agro-prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva za politike poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Italije.

Na ovaj način dvije države jačaju privredne odnose i saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Cilj je unaprijediti razmjenu informacija između institucija zaduženih za poljoprivredu, olakšati i potaći veze između poduzetnika te podržati naučne kontakte u oblastima uzgoja i zaštite bilja, poljoprivredno-prehrambene industrije, tehnoloških standarda na poljoprivrednim gazdinstvima i uzgoju te zaštiti životinja.

Prijedlog za zaključivanje ovog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Unaprijediti koordinaciju mjera u slivu rijeke Save

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o iznenadnim situacijama uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, kojim četiri države regiona jačaju saradnju u ovoj oblasti.

Zaključivanjem ovog protokola Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Srbija i Republika Slovenija, između ostalog, uspostavit će koordinirani ili zajednički sistem mjera, djelovanja, upozorenja i alarma u slivu rijeke Save u slučaju iznenadnih situacija.

Prijedlog osnova bit će dostavljen u daljnju proceduru Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Bolja saradnja sa Sudom u Strazburu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za potpisivanje Protokola 15. i Protokola 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čime BiH ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Pristupanjem ovom protokolu želi se smanjiti broj predmeta pred Evropskim sudom i stvoriti mogućnosti da najviše sudske instance iz BiH mogu tražiti mišljenje Suda u Strazburu o pitanjima koja se odnose na osnovne principe u vezi sa tumačenjem i primjenom prava i sloboda garantiranih Konvencijom ili njenim protokolima.

Na sjednici je definirano da su Ustavni sud BiH, Sud BiH, Vrhovni sud Federacije BiH i Vrhovni sud Republike Srpske, kao najviši sudovi, nadležne instance za pribavljanje savjetodavnog mišljenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi s tumačenjem ili primjenom prava i sloboda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenim protokolima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavit će Prijedlog osnova za potpisivanje Protokola 15. i Protokola 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a za bh. potpisnika predložen je šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH o provođenju zakona o srednjem stručnom obrazovanju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova o provođenju Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH i doneseno više zaključaka u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Prema Informaciji, ostvaren je napredak u području usklađivanja nastavnih planova i programa s tržištem rada. Praktično je ostvarena bolja saradnja škola i poslodavaca uspostavljanjem savjetodavnih vijeća u školama i tripartitnih vijeća na nivou entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH koja mogu doprinijeti boljoj saradnji obrazovanja i tržišta rada, politici upisa i većoj zapošljivosti učenika koji završavaju strukovno obrazovanje.

Očekuje se da još tri kantona svoje zakone usklade sa Okvirnim zakonom o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci BiH, i to Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton 10. Ranije su vlastite zakone uskladili Republika Srpska, sedam kantona u Federaciji BiH i Brčko Distrikt BiH.

Vijeće ministara BiH prepoznalo je napredak koji je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje postigla u području zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa te je ukazano na potrebu daljnjeg rada na revidiranju klasifikacije zanimanja razvoja novih standarda kvalifikacija i zanimanja, kao i evaluacije nastavnih planova i programa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(SB / Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...