ZBOG NEUSVAJANJA BUDŽETA BiH i FBIH: Evo koji transferi i podsticaji su odgođeni Odlukom o privremenom finansiranju

Prvi put nakon 2012. godine Bosna i Hercegovina, i FBiH nemaju Budžet za tekuću godinu u koju smo tek ušli.

  • Ekonomija

  • 05. Jan. 2018  05. Jan. 2018

  • 1

Do marta 2018. na snazi je privremeno finansiranje što znači prije svega, isplatu tekućih obaveza, poput plata i spoljnog duga, dok je sve ostalo na čekanju. U Federaciji BiH još nema ni odluke o privremenom finansiranju jer se očekuju uskoro sjednice oba doma Parlamenta FBiH i konačno usvajanje Budžeta.

Usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju odgodit će se, sve dok se budžet za 2018. godinu ne usvoji, sljedeće najznačajnije kategorije transfera iz budžeta FBiH:

– Transferi za boračke kategorije (izuzev invalidnina) uključujući i implementaciju Sporazuma sa borcima u ukupnom iznosu od 18,2 miliona KM

– Transfer/ podsticaj za poljoprivredu planiran u iznosu od 69,7 miliona KM

– Podsticaj za veterinarstvo u iznosu od 2,4 miliona KM

– Transferi za raseljena lica i povratnike u iznosu od 22,6 miliona KM

– Tranfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u iznos od 6 miliona KM

– Transferi za kulturu 8,8 miliona KM

– Transferi za obrazovanje u iznosu od 6,8 miliona KM

– Transfer za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 183 miliona KM

– Transferi nižim nivoima vlasti u iznosu od 18 miliona KM

– Transferi općinama za ulaganja u industrijske zone u iznos od 5 miliona KM

– Transferi namjenskoj industriji za finansiranje kapitalnih projekata u iznos od 4 miliona KM

– Transfer za uspostavljanje trajnog revolving fonda pri Union Banci za preduzeća iz oblasti industrije u iznosu od 2,3 miliona KM

– Transfer za projekat podrške zapošljavanju u saradnji sa Svjetskom bankom u iznosu od 12,3 miliona KM

Premijer FBIH Fadil Novalić više puta apelirao je na parlamentarce da zasjedaju i usvoje Budžet, ali sve je završavalo bezuspješno.

Predsjedništvo BiH predložilo je Parlamentu BiH Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu od 1.954.062.329 KM, od čega će za finansiranje institucija BiH otići 950 miliona KM, a za otplatu spoljnog duga malo više od milijardu KM. Zahtjevi budžetskih korisnika za narednu godinu bili su veći za 333 miliona KM, međutim u okviru Fiskalnog savjeta BiH nije bilo saglasnosti za povećanje.

Ovaj budžet po hitnom postupku uvršten je na prethodnu sjednicu Predstavničkog doma, koja je prekinuta, a nastavak se očekuje 17. januara.

(nap.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...