DODIK ODGOVORIO NA DIPLOMATSKU NOTU GRUZIJE: "Bibilov nije došao u posjetu BiH nego Republici Srpskoj"!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je saradnja Republike Srpske i Južne Osetije potpuno legitimna, imajući u vidu zajedničku istoriju koja je gotovo identična, kazavši da ga ne brine protestna nota Gruzije koja je upućena BiH.

  • Mini market

  • 10. Jan. 2018  10. Jan. 2018

  • 0

 

Jučer je u Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla iz Gruzije diplomatska nota zbog prisustva delegacije Južne Osetije na proslavi 9. januara, Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nelegalnim. Delegaciju je predvodio Anatolij Bibilov, predsjednik samoprograšene republike, koji se danas sastao s predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom. Dodik i Bibilov su izjavili novinarima da su RS i Južna Osetija "prijateljske zemlje, s vrlo sličnim načinom nastanka, koje posebno povezuje prijateljstvo s Rusijom".  "Јa sam došao u Republiku Srpsku, a ne u BiH", rekao je Bibilov, komentarišući notu Gruzije. 

"Oni su u Republici Srpskoj, ne u Bosni i Hercegovini", rekao je predsjednik RS o svojim gostima.  Nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Južne Osetije Anatolijem Bibilovim, Dodik je istakao da cijeni borbu za slobodu naroda Južne Osetije. 

"Smatramo da imaju potpuno suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi u skladu sa Poveljom UN. Potpuno je legitimno da sarađujemo sa institucijama Južne Osetije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

Dodik je zahvalio predsjedniku Južne Osetije za učešće u proslavi Dana Republike, ističući da je učinio napor da bude sa narodom Republike Srpske kada je to važno za Srpsku. 

"Uvjeren sam da će naša saradnja biti plodotvorna i uspješna. Nastavićemo da sarađujemo", naveo je Dodik dodajući da će na poziv Bibilova posjetiti Južnu Osetiju na njihov dan republike. 

Upitan da prokomentariše navode da je BiH dobila protestnu notu Gruzije zbog dolaska delegacije Južne Osetije, Dodik je rekao da Gruzija nije prijateljski nastrojena prema Republici Srpskoj. 

"Mi nismo neprijateljski nastrojeni prema njima, ali smatramo da je saradnja sa legitimnim republikama i narodima normalna. Očekivali smo da će nas pohvaliti, a ne da će na taj način reagovati. Koliko ja znam predsjednik je u posjeti Republici Srpskoj, a ne BiH", naglasio je predsjednik Srpske. 

Dodik je dodao da je njegova dužnost da oko Republike Srpske okupi sve prijatelje, te da mu je drago što nastavlja da razvija dobre odnose sa Srbijom, novim vlastima Austrije, Ruskom Federacijom i drugim. 

"Veoma smo dobro popisali sve one koji su ovdje bili juče i koji su nam čestitali Dan Republike. Nemamo namjeru da učestvujemo na bilo kojoj ceremoniji država, čiji ambasadori u BiH nisu bili ovdje. To je nepristojno i nije diplomatski, pogotovo što smo od pojedinih ambasadora imali nedopustivo miješanje u naša unutrašnja pitanja", naveo je Dodik. 

On je dodao da je ambasador Švajcarske u BiH na poziv da učestvuje na proslavi Dana Republike rekla da je spriječena da dođe, te da misli da svi u BiH treba da imaju jedan praznik. 

"To govori koliko ona ne poznaje situaciju u BiH. Ja od nje uopšte nisam tražio mišljenje, niti mi je ono potrebno jer ne odgovara realnosti u BiH. Uvažavam njenu državu, ali je krajnje vrijeme da odbacimo miješanje stranih amabasadora u unutrašnja pitanja BiH", poručio je Dodik. 

Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov čestitao je 26. rođendan Republike Srpske, ističući da su norme međunarodnog prava osnova za svakoga, te da je najvažniji princip tog prava samoopredjeljenje. 

"Ti principi treba da važe za sve, a ne da budu selektivno primjenjivani", poručio je Bibilov. 

On je istakao da se tokom razgovora došlo da zaključka da je nastanak i razvoj dvije republike identičan, počevši od ratnih dešavanja, do političkih napora koje preduzimaju rukovodstva Srpske i Južne Osetije. 

"Praktično se može reći da su naše republike kao bliznakinje. Polazeći od svega toga imamo dobu osnovu da uspostavimo dobre međusobne odnose, imamo isti pogled na svijet, na isti način ocjenjujemo događaje koji su se desili, a imamo isti odnos prema našem strateškom partneru - Ruskoj Federaciji, te smo obavezni da razvijamo dalje odnose među našim republikama i narodima", rekao je Bibilov. 

On je dodao da Južna Osetija razvija međusobne odnose sa narodima koje smatra prijateljskim u političkom, ekonomskom, duhovonom i svakom drugom smislu. 

"Ne moramo od nekog da za to tražimo dozvolu, pogotovo ne od Gruzije, koja je nedavno ugrožavala narod Južne Osetije", istakao je Bibilov. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...