ŠTETA SE MJERI U MILIONIMA EURA: Zabrana izvoza voća u Rusiju ostaje do kraja godine!

Resorni ministar Mirko Šarović potvrdio je vijest o zabrani izvoza u Rusiji a novinarima je kazao da je od nadležnih institucija zatražio da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio.

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2018  20. Jan. 2018

  • 5

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je potvrdio kako je Ruska Federacija zabranila uvoz jabuka iz BiH, navodeći da je to radila jedna kompanija iz Bijeljine, a certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu. BN televizija saznaje da je u pitanju firma “Frukta trejd” iz Bijeljine, koja je izvozila sporne jabuke za rusko tržište.

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da Rusija obustavlja izvoz voća, a prema riječima onih koji su dobro upućeni, za očekivati je da ruska strana ovaj put ne bude toliko blagonaklona.

Zabrana je prvi put bila 2016. godine kada su Rusi ustanovili da fitosanitarni inspektor iz RS-a Slobodan Cvijanović nije propisno čuvao pečate i da je davao bjanko fitocertifikate izvoznicima iz Republike Srpske.

Prije dvije godine u BiH, odnosno Republiku Srpsku, dolazili su ruski stručnjaci koji su izvršili potrebne kontrole i analize i zajedno sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem otklonili te probleme i omogućili da izvoz voća iz BiH ide nesmetano na rusko tržište.

Potvrdu da je Ruska federacija ponovo zabranila uvoz jabuka iz BiH dao je i Šarović, navodeći da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi.

- Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju - rekao je Šarović.

On je kazao da je sertifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

- Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio - rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola sa Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu, zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.

- O daljim aktivnostima koje će preduzeti nadležne institucije blagovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražit ćemo i razgovore sa ruskom stranom kako bismo otklonili i ponovo uspostavili izvoz u Rusku Federaciju - dodao je Šarović, dodavši da je za nastavljanje izvoza jabuka u Rusku Federaciju neophodno pokazati jasne i kredibilne mjere na svim nivoima.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za Srnu da će zabrana izvoza voća u Rusku Federaciju prouzrokovati milionsku štetu domaćim voćarima, i izrazio sumnju da će u toku ove godine biti odobren dalji izvoz voća u Rusiju.

"U Republici Srpskoj godišnje se proizvede voća vrijednosti 225 miliona KM, a od toga se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju. Očekujemo sada veliki pritisak voća iz uvoza koje će prouzrokovati probleme plasmana domaćeg voća na našem tržištu. Prošla godina za voćare je bila jako loša i imali smo loš kvalitet, a sa niskom cijenom pitanje je da li ćemo naplatiti troškove proizvodnje", naveo je Dojčinović.

On je naglasio da su zbog zabrane izvoza voća u Rusiju i "zbog par nesavjesnih ljudi koji su odradili taj dio posla" najviše oštećeni domaći proizvođači, i dodao da dio odgovornosti snose i nadležne institucije.

"Tu su odgovorne institucije koje su izdavale dozvole za izvoz voća trgovcima koji se ne bave proizvodnjom voća, a koji su imali najveću zaradu od tog posla. Mi već godinu i po dana upozoravamo da dozvole za izvoz treba da dobiju samo proizvođači koji imaju određene količine proizvedenog voća i odgovarajuće rashladne kapacitete", dodao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacije već je dala jednu opomenu i "žuti karton", a ova zadnja opomena vjerovatno znači i "crveni karton" za izvoz voća u Rusiju u ovoj godini.

Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu ponedjeljak, 22. januara.

Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...