VIJEĆE EVROPE USVOJILO REZOLUCIJU O BiH: Odbijeni Dodikovi amandmani o RS-u!

"Moja dva amandmana koje sam uložila na problematizovanje entitetskog glasanja koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope", rekla je Markovićeva Srni.

  • Vijesti

  • 24. Jan. 2018  24. Jan. 2018

  • 7

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope velikom većinom usvojila je Rezoluciju o našoj zemlji. Riječ je o prilično balansiranom dokumentu koji, s jedne strane, pozdravlja pojedine pomake kao što je dogovor oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva te podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

U Rezoluciji se pozivaju politički akteri da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Skupština primjećuje da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci. Istaknuto je da do sada nije usvojen nijedan amandman na Ustav kojim bi se riješilo ovo temeljno pitanje, te se apeluje na političke aktere da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Upućen je apel vlastima BiH da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Za Skupštinu je krajnje problematičan nedostatak političke volje koja bi nakon više od osam godina građanima Mostara omogućila da koriste pravo da izaberu predstavnike u Gradsko vijeće, navodi se u Rezoluciji.

Hitno se mora provesti odluka Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.

Skupština apeluje na vlasti oba entiteta da usvoje amandmane na svoje ustave: žalosna je činjenica da Ustav RS-a još predviđa smrtnu kaznu i da Ustav FBiH sadrži odredbe koje se tiču institucije ombudsmana ukinute 2008. U četiri kantona FBiH potrebno je donijeti amandmane kako bi se garantovala konstitutivnost Srbima koji u njima žive.

Dodikovi zahtjevi odbijeni

Usvojena Rezoluciju o BiH u predloženoj formi, prema riječima člana parlamentarne delegacije BiH u parlamentu Savjeta Evrope Milice Marković, predstavlja pretočenu priču sarajevskog političkog miljea.

"Moja dva amandmana koje sam uložila na problematizovanje entitetskog glasanja koje je postavljeno kao problem za pravnu reformu u BiH, Dan Republike Srpske i problem što Republika Srpska nije registrovala vojnu imovinu na ime BiH kao svojinu odbili su Monitoring komitet i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope", rekla je Markovićeva Srni.

Ona je dodala da su njeni amandmani odbijeni uz obrazloženje da nisu imali lošu namjeru, već da su ukazali na ta pitanja kao upozorenje.

"Glasala sam protiv Rezolucije jer smatram da i Rezolucija i izvještaj Monitoring komiteta u određenom dijelu proziva i opterećuje samo Republiku Srpsku za probleme koji danas postoje u BiH. To je pokazala i diskusija u kojoj se niko nije dotakao problema pravosudnih institucija, njihove politizacije, kao ni pitanja terorizma koji je prijetnja ne samo za građane BiH nego i regiona", pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, za druge članove delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope tekst Rezoulicije i izvještaj Monitoring tima nisu problematični i, kako je navela, sasvim su uravnoteženi.

"Za mene je bilo i te kako problematično i s obzirom da su odbijeni moji amandmani glasala sam protiv Rezolucije", napomenula je Markovićeva.

Ona je potvrdila da je za novog komesara Savjeta Evrope za ljudska prava imenovana Dunja Mijatović iz BiH.

"Ona je izabrana večeras u drugom krugu za komesara tako da će BiH sada imati komesara za ljudska prava Savjeta Evrope na mandat od šest godina", dodala je Markovićeva.

loading...

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...