PROBLEM ZAŠTITE PASA LUTALICA: U Evropskom parlamentu održana premijera filma „Pasji život-sarajevske lutalice“

U zgradi Evropskog parlamenta u Briselu održana je premijera dokumentarnog filma „Pasji život-sarajevske lutalice“, o životu pasa i njihovom opstanku na sarajevskim ulicama, piše agencija Patria.

  • Društvo

  • 31. Jan. 2018  31. Jan. 2018

  • 0

Film govori o Sarajki Mileni Mališević, koja je spasila više od 1.000 psećih života.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec u saradnji s Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja Evropskog parlamenta i međunarodnom krovnom organizacijom Eurogroup for Animals, organizovao je premijerno prikazivanje dokumentarca, koji će vrlo brzo gledaoci imati priliku vidjeti i na malim ekranima.

Britanski glumac i aktivist za prava životinja, Peter Egan, i veterinar Roger Bralow boravili su u Sarajevu kako bi posvjedočili lošem postupanju sa životinjama i niskom nivou zaštite i prava životinja u Bosni i Hercegovini. Dokumentarac redateljice Marie Slough prati nevjerovatne okolnosti u kojima je lokalna volonterka Milena Malešević svojim predanim radom u posljednjih deset godina uspjela spasiti više od 1.000 psećih života.

Projekcija filma dolazi u pravom trenutku kada su psi lutalice još jednom dramatično napunili novinske članke u pozadini priprema za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Rusiji, kao što je bila situacija u Grčkoj s pripremama za Olimpijske igre 2004. godine. Zastupnici su još jednom upoznati s činjenicama brutalne realnosti s kojima se suočavaju psi lutalice na našem kontinentu.

Nakon prikazivanja dokumentarca “Pasji život - sarajevske lutalice” uslijedila je panel rasprava i predstavljanje Deklaracije EU za humano postupanje sa životinjama lutalicama te poziv zastupnicima u Evropskom parlamentu na potpisivanje peticije.

"Potaknut mnogobrojnim apelima građana i volontera odlučio sam reagirati na nezaobilazan problem kršenja prava životinja, u konkretnom slučaju pasa, u Bosni i Hercegovini o čemu sam kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja Evropskog parlamenta u aprilu prošle godine govorio na konferenciji o zaštiti životinja u Briselu. Primio sam uznemirujuće pozive lokalnih volontera o nehumanim uvjetima u kojima se nalaze psi u azilu Prača pored Sarajeva. Psi se smještaju u mračne i hladne prostorije u kojima leže na hladnoj betonskoj podlozi, bolesni, bez medicinske njege i potrebne dokumentacije, bez vode i hrane. Pored nezamislivih uvjeta i okoline u kojoj psi prebivaju, azil u Prači prijetnja je očuvanju okoliša, čistoće vode, zdravlja ljudi i ostalih životinja", rekao je zastupnik Škrlec.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time ispunila jednu od obveza iz Akcijskog plana za provedbu prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Unatoč relativno dobrom zakonskom okviru koji jasno propisuje uvjete za postojanje skloništa i higijenskih službi, oni uopće ne postoje, a oni koji i postoje nisu usklađeni sa standardima, te samim time predstavljaju povrede zakona.

"Okrutno postupanje sa životinjama koje traje godinama suprotno je nacionalnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji koja promiče visoke standarde u pogledu zaštite prava životinja, Bosna i Hercegovina morala bi ozbiljnije i dosljednije pristupiti rješavanju navedenog problema", dodaje Škrlec.

Britanski glumac i aktivist za prava životinja, Peter Egan govorio je o psima lutalicama kojima je svjedočio u filmu.

"Naša posjeta azilu Prača me uništio. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće. Vidjeti kako je vrsta, koja je tolika pomagala čovjekov razvoj hiljadama godinama, u tolikoj mjeri tretirana neljudski me prije svega zbunilo i rastužilo."

Glavna protagonistica filma i začetnica projekta "Saving Suffering Strays Sarajevo", Milena Malešević, smatra kako je i dalje najveći problem u Bosni i Hercegovini mentalitet sredine kada je u pitanju sterilizacija životinja.

"Vlasnici pasa, posebno muški, ne odvažavaju se na ovaj korak. BiH je i dalje veoma patrijarhalno društvo i to, nažalost, ostavlja velike posljedice. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja se ne provodi i potrebna je masovna edukacija kako bi se iskorijenili mitovi vezani za pse lutalice i kako bi ih konačno počeli gledati kao osjećajna bića, a ne kao opasne nametnike. Volonteri diljem BiH se trebaju povezati i raditi zajedno da bi bili što učinkovitiji. Trenutno, nažalost, nisu organizirani te nemaju priliku educirati se i dijeliti znanja i iskustva kako bi pomogli jedni drugima."

Promicanje razvoja smjernica o humanom upravljanju populacijom životinja lutalica i zagovaranje njihove primjene u EU i šire treba biti prioritet Europskom parlamentu, zaključak je sudionika panel rasprave.

Reineke Hameleers, predsjednica Eurogroup for Animals dodala je kako je “promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka te širenja bolesti. Uzgajivači, prodavači i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na EU nivou kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva.

(Patria/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...