JAKOB FINCI ZA „VIJESTI“: „Sastanci su Briselu pokazali da se HDZ neopravdano kiti evropskim vrijednostima“

„EU neće ići sama protiv sebe“

  • Društvo

  • 04. Feb. 2018  04. Feb. 2018

  • 2

Kako komentirate stav Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje Ustava u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odredba Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH? Da li je to pokušaj zajedničkog udaljvanja od presuda Evropskog suda za ljudska prava od stranaka iz RS i HDZ-a?

Mislim da je ovaj stav gospodina Dodika na liniji sa njegovim stavom da dokle god je Republika Srpska jedna izborna jedinica, njima je sasvim svejedno šta će pisati pred imenom kandidata, ali mora biti iz Republike Srpske, što uostalom i Ustav govori.

To jednostavno pokazuje koliku jačinu osjeća SNSD na domaćem terenu. Da li se to odnosi na neko približavanje sa stavovima HDZ-a, pitanje je, jer čini mi se da je HDZ usprkos svojoj lokalnoj snazi ipak stranka koja je podložna pritiscima i utjecajima ne samo iz Republike Hrvatske nego i iz Evrope, koja indirektno preko Republike Hrvatske može da oblikuje stavove HDZ-a.

Mislim da će HDZ prihvatiti promjenu Izbornog zakona, koja u sebi mora sadržavati odluke Evropskog suda za ljudska prava, jer čini mi se da se nakon razgovora koje su imali sa predsjednikom Evropske pučke partije Žozefom Dolom u Briselu, i nakon sastanaka sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Jankerom, Evropa ne udaljava od stavova koje je zauzeo sud u Strazburu, i traži da Bosna i Hercegovina napokon počne primjenjivati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući presude suda u Strazburu koje su donesene po tvoj konvenciji.

Jednostavno, ne možemo se uvijek pravdati pred Evropom da smo previše specifični i da se kod nas Evropska konvencija ne može primjenjivati, jer time jednostavno stavljamo do znanja da nismo spremni da uđemo u EU.

Dakle, Vi smatrate da je preduslov za izmjenu Izbornog zakona implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava?

Upravo je sada potrebno naći kompromis kako to oboje učiniti u isto vrijeme. Čini se da je zadnja izjava gospodina Čovića bila na liniji, da i bez promjene Ustava možemo usvojiti izmjene izbornog zakona, što bi bilo u suprotnosti sa evropskim konvencijama i onim čime se HDZ neopravdano kiti, da su oni nosioci evropskih vrijednosti i ideje u Bosni i Hercegovini.

Da li EU kao zajednica koja je utemeljena na građanskim pravima može ići ispod bazičnih principa na kojima se temelji?

Sigurno ne može ići protivno samoj konvenciji i odluka koje je donio sud u Strazburu, i to u nekoliko navrata. Presuda Sejdić i Finci je bila samo prva, međutim nakon toga imamo presudu u slučaju Zornić i Pilav, koja je apsolutno na istom fonu, a to je da građani BiH moraju biti ravnopravni, moraju imati ravnopravan pristup i pravu glasa i pravu kandidovanja.

Diskriminacija već postoji, HDZ-ovim prijedlozima dodatno se proširuje, što bi se odrazilo na nejednaku vrijednost glasa po najveći dio građana, a što se sa stanovišta evropskih pravnih normi nedopustivo...

Naravno, jer naše dijeljenje na konstitutivne i nekonstitutivne dovodi nas do toga da i pripadnici konstitutivnih naroda koji ne žive u "pravom dijelu" teritorije Bosne i Hercegovine, isto tako ne mogu biti kandidati niti izabrani, što je u apsolutnoj suprotnosti čak i sa našim Ustavom, a kamoli sa Evropskom kovencijom o ljudskim pravima.

Kako ste vidjeli osudu presude suda Ujedinjenih nacija, koju su u Kantonu 10 izglasali zastupnici HDZ-a, odnosno deklaraciju kojom se presuda zločinačkoj šestorci osuđuje?

Jedna takva deklaracija ni u Republici Hrvatskoj, ni u EU ne može biti prihvaćena, pa ni u Bosni i Hercegovini gdje su ti zločini i učinjeni.

Ni Republici Srpskoj u NSRS nikad nije usvojena deklaracija koja osuđuje presude suda UN-a, ali u kantonu koji kontroliše HDZ jeste.

Haški tribunal je nakon suđenja 161 optuženom zatvorio vrata. Nije bilo nijedne presude sa kojom su svi bili zadovoljni. Uvijek je govoreno da je presuda protiv nas u korist njih, i na tome se sve završava.

Jednostavno, ne postoji pravda koja može sve da zadovolji, a mi se moramo pomiriti s tim da je Haški tribunal u tome smislu najbolja stvar koja se desila.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...