UZROK BROJNIH TEGOBA: Evo šta (i mali) višak kilograma čini koljenima

Trener fitnessa Stane Barun dosad je svojom jedinstvenom "non-aero-split" metodom vježbanja brojnim ženama pomogao da transformiraju svoja tijela i uživaju u zdravom načinu života; "Čarobnjak" iz Kutine na Facebook stranici svojeg fitness-centra Pro Forma redovno objavljuje korisne savjete, a nedavno je objavio i tekst o tome na koji način prekomjerna tjelesna težina utječe na najveće zglobove u tijelu - koljena

  • Jeste li znali

  • 13. Mar. 2018  13. Mar. 2018

  • 0

Stručnjak za zdrav život i fit formu Stane Barun iz Kutine pomogao je brojnim ženama da smršaju, dovedu tijelo u fit formu i osjećaju se odlično u vlastitoj koži. No zdrava tjelesna figura i zategnuto tijelo puno je više od estetskog problema.

Osteoartritis je uzrok onesposobljenosti u najmanje 10 posto osoba starijih od 60 godina, a samo osteoartritis koljena uzrokuje onesposobljenost kao hronične srčane i plućne bolesti zajedno. Osteoartritis koljenskog zgloba najčvršće je povezan s debljinom, jer je to zglob koji je i inače sklon razvoju osteoartritisa, a prema smještaju u tijelu jedan od najopterećenijih tjelesnom težinom.

Foto: Facebook

U velikoj Framinghamskoj studiji provedenoj u SAD-u pokazano je da debljina kao uzrok rizika za osteoartritis koljena djeluje manje više linearno. Dakle, što je debljina veća, proporcionalno se povisuje i pojavnost osteoartritisa. Rizik je povišen i u osoba s blagim povećanjem indeksa tjelesne mase, odnosno i u osoba koji su još unutar granica referentnih vrijednosti za normalnu težinu.

''Debljina je više povezana s obostranim nego jednostranim osteoartritisom, a debele osobe s osteoartiritisom na zglobu jedne strane tijela češće razviju bolest i na drugom zglobu u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine. Promjena tjelesne težine od normalne na prekomjernu nosi povišen rizik za osteoartritis koljena koje zahtijeva ugradnju endoproteze'', ističe Stane Barun te dodaje kako fizičko vježbanje i rekreacija imaju brojne pozitivne učinke ne samo na zglobove, već i na brojne druge tjelesne sustave.

Na funkciju koljena djeluje odnos debljine, snage natkoljeničnih mišića i balansa. Također je važna usmjerenost koljena, tj. odnos uzdužne osi natkoljenice i potkoljenice. Ako je uzdužna os potkoljenice više prema van u odnosu na natkoljenicu (valgus koljeno), postoji ravnomjernije opterećenje na unutarnji i vanjski odjeljak koljena.

Kada je, međutim, potkoljenica usmjerena prema unutra (varus koljeno), veće je opterećenje na unutarnji odjeljak koljena, gdje se i češće najprije razvijaju promjene u osteoartritisu. U slučaju da težite 75 kilograma, sila na vaše koljeno kod svakog koraka iznosit će 112 kilograma (na jedno koljeno). Kad čučnete pritisak može dosegnuti peterostruku težinu tijela.

Osteoartritis koljena, posebno u debelih osoba, znatno smanjuje kvalitetu života imogućnost fizičkog vježbanja u usporedbi s osobama bez osteoartritisa. Važnost debljine na osteoartritis dokazuju i pozitivni učinci smanjenja tjelesne težine.

Tokom hodanja po ravnom tlu sila koja na svakom koraku pritišće na koljeno jednaka je jednoj i pol težini vašeg tijela. U slučaju da težite 75 kilograma, sila na vaše koljeno kod svakog koraka iznosit će 112 kilograma (na jedno koljeno). Kod hoda uzbrdo, sile su još veće: ako hodate po stubama, sila je jednaka dvokratniku ili trokratniku vaše težine, a ako čučnete (primjerice da zavežete vezice), pritisak može dosegnuti peterostruku težinu tijela (kod tjelesne težine 75 kilograma to je ogromnih 375 kilograma).

Više studija pokazalo je da postoji veza između indeksa tjelesne mase (ITM) i bolova u koljenu. Što je viši ITM, veća je mogućnost nastanka bolova. Nizozemski istraživači otkrili su da ljudi s ITM višim od 27 imaju tri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od osteoartritisa.

''Višak tjelesne masnoće za posljedicu može imati i oslobađanje hormona leptina za koji neki stručnjaci sumnjaju da ima bitnu ulogu u nastanku osteoartritisa. Također, na sličan se način oslobađaju i druge opasne tvari koje mogu uzrokovati upale u drugim zglobovima'', piše trener fitnessa Stane Barun u svom postu te savjetuje svima da brinu o svom zdravlju, a napose da paze na tjelesnu težinu jer time uvelike možemo utjecati na zdravlje zglobova. Pročitajte i važan razlog zbog kojeg ne smijemo ignorirati bol u vratu.

(SB/Zadovoljna)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...