BAREM ONE NISU SKUPE: Zaljubite se u srdele uz ova dva recepta...

Ovo su zdravi, jednostavni i inspirativni recepti za svačiji džep

  • Gastro

  • 18. Mar. 2018  18. Mar. 2018

  • 0

Srdela je jeftina, iznimno zdrava i jednostavno ju je pripremiti. Je li uopšte potreban još ikakav argument?

Ova dva recepta, obogatiće vaš sto, tijelo i dušu.

Tako da... Ako slučajno imate bilo kakvih sumnji prema ovoj sitnoj plavoj ribi, isprobajte ova dva jela.

SRDELA U RERNI

Srdele iz rerne na visokom su mjestu top liste najjednostavnijih jela ikad. Zaprljat ćete jednu posudu, a jelo će biti gotovo za pola sata.


Sastojci:

1000 g srdela

30 g putera, slanog

0.50 dl maslinovog ulja

pola limuna

so

svježe mljeveni biber

Priprema:

Ilustracija: Gastro.24sata.hr

Srdele očistite od krljušti i utrobe. Lim u kojem ćete srdelu peći namažite puterom, a zatim poredajte ribu, posolite je, pobiberite, nakapajte maslinovim uljem i limunom, i pecite u zagrijanoj rerni dvadesetak minuta.

SRDELE S PEČENOM CVEKLOM I MRKVOM

Fantastično i jednostavno morsko jelo vraća nas okusima Mediterana - srdelicama, limunovom soku, maslinovom ulju, ružmarinu, bijelom luku i vinu.

Dodajte im i zapečenu mladu cveklu i mrkvu, i uživajte u zemljano - morskim okusima koji se nadopunjuju kao da su se oduvijek jeli zajedno.

Sastojci za srdele:

500 g srdela

maslinovo ulje

so

1 režanj bijelog luka

4 grančice sjeckanog svježeg peršuna

1 kašikica krušnih mrvica

1 paradajz srednje veličine ili 10 cherry rajčica

100 ml bijelog vina

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200°C. Očistite srdele.

2. U vatrostalnu posudu ulijte malo maslinovog ulja, tek toliko da pokrijete dno. Poslažite srdele, jednu do druge. Lagano ih posolite.

3. Posipajte sjeckanim bijelim lukom, krušnim mrvicama, peršunom i nasjeckajte paradajz ili samo stavite male cherry rajčice na srdele.

4. Prelijte vinom. Pecite 20 minuta.

Sastojci za pečenu cveklu i mrkvu:

500 g sirove cvekle

300 g mrkve

so

biber

maslinovo ulje

grančica ružmarina

list lovora

2 režnja bijelog luka

limun

Priprema:

1. Cveklu očistite i narežite na komade srednje veličine. Prvo 15 minuta prokuhajte cveklu u vrućoj vodi.

2. Još vruću cveklu pomiješajte s mrkvama, prelijte sokom od pola limuna i s malo maslinovog ulja (samo da postanu sjajne).

3. Cvekle i mrkve posolite i pobiberite. Dodajte im narezani bijeli luk, ružmarin i lovor. Pecite 20 minuta na 220°C.

4. Na kraju prelijte sokom druge polovine limuna, dodatno posolite i pobiberite po potrebi.

(SB/Gastro.24sata.hr)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...