S 20 GLASOVA ZA: Smijenjena Vlada KS na čelu s premijerom Konakovićem

Skupština KS na današnjoj je sjednici sa 20 glasova za smijenila Vladu KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakopvićem. Protiv ove odluke bila su 3 zastupnika, dok ih je 11 bilo suzdržano.

  • Politika

  • 19. Mar. 2018  19. Mar. 2018

  • 13

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas na sjednici Skupštine koja razmatra Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, da je Prijedlog administrativna procedura propisana zakonom, ali da i dalje tvrdi da je Vlada KS-a najbolja u državi.

Smjena Konakovića ne znači nužno to da Konaković neće voditi Vladu KS do kraja mandata. Tu na scenu stupa specifičnost Zakona o Vladi u Kantonu Sarajevo, a Vijesti.ba istražile su kako bi tekla procedura eventualnog razrješenja dužnosti kantonalnog premijera.

Kada je u pitanju izbor nove Vlade KS, procedura kreće na način da klubovi stranaka predlažu predsjedavajućoj Skupštine ime novog premijera. Nakon što predsjedavajuća Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan da joj u roku od 30 dana dostavi spisak ministara u svojoj Vladi. Cijeli proces izbora nove Vlade u pravilu traje 60 dana.

Međutim, Zakon o Vladi nije definisao šta se dešava u slučaju da nova Vlada ne bude izabrana. U slučaju da rok od pomenutih 60 dana bude probijen, ističe se da premijer i ministri obavljaju svoje poslove sve dok nova Vlada ne bude izglasana.

Obzirom na odnose među strankama, teško je očekivati da se imenovanje nove Vlade desi brzo.

Tehnički mandat, pune ovlasti

Tehnički mandat Vlade KS, Konakoviću bi omogućio pune ovlasti. Naime, u KS ne vrijedi pravilo da Vlada u tehničkom mandatu može obavljati samo redovne poslove. Ta praksa je de facto ukinuta 2014. godine promjenom odredbe u Zakonu o Vladi.

Prema sadašnjim propisima, sve do izbora nove Vlade, odnosno premijera, aktuelna Vlada, premijer i ministri mogu obavljati sve svoje funkcije u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu. Dakle, bez organičenja.

Kako su gasali zastupnici

Smjenu aktuelne vlade na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem podržalo je 20 zastupnika. Suzdržano je bilo 11 zastupnika, a tri su bila protiv.

Za smjenu premijera i Vlade KS glasali su zastupnici SBB-a Ana Babić, Selma Filipović, Rasim Lakota, Zvonko Marić, Dževad Rađo. Smjenu su podržali i zastupnici SDA Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Amar Dovadžija, Amor Mašović, Fikret Prevljak, Safet Mešanović, Eldar Čomor, Muhamed Kozadra. Za smjenu su glasali i Haris Pleho i Rasim Smajić (BOSS), Bibija Kerla (DF), Semir Halilović (BPS), te Nermin Bjelak, Hamed Aljović i Fahrudin Pecikoza.

Suzdržani su bili samostalni zastupnici Goran Akšamija, Sejo Bukva, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo, zastupnici Naše stranke Sabina Ćudić, Neira Dizdarević, Edin Forto, Predrag Kojović, Mario Vukasović i SDP-a Segmedina Bajramović-Srna i Slaviša Šućur.

Protiv smjene su bili samostalni zastupnici Kemal Ademović, Amel Mekić i Elvedin Okerić, koji su nedavno napustili Klub SDA i koji djeluju kao samostalni zastupnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...