ZIJAD BEĆIROVIĆ: BiH dolazi u fokus SAD-a jer Srbija i Dodik postaju pogonsko gorivo Rusije

Najbolji ilustrator uticaja Rusije ili Turske je da populacija sa Balkana hrli prema EU i SAD i Kanadi tražeći bolje životne uvjete i prosperitet. Osim srpskih dobrovoljaca koji idu u Rusiju da ratuju protiv Ukrajine, svi drugi ne idu za boljim životom niti u Tursku ili Rusku Federaciju, a kamoli Kinu, kaže za Vijesti.ba Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

  • Mini market

  • 29. Mar. 2018  29. Mar. 2018

  • 0

- U studiji američke Heritedž fondacije navedeno da za američko liderstvo na Balkanu izazov predstavlja rastući uticaj Rusije, Kine i Turske. Uticaj te države nije isti. Za razliku od Rusije, koja ima ,reklo bi se, kontrolu nad vlastima RS-a, Kina i Turska takav uticaj nemaju. Zbog čega se onda to u studiji stavlja u isti kontekst. Ipak postoje bitne nijanse?

Dejtonski sporazum nisu realizirale Rusija, Kina i Turska, odnosno zaustavljanje rata na Balkanu su osmislile i sprovele Sjedinjene Američke Države sa svojim europskim saveznicima. Tako da uvjetno možemo govoriti samo o pokušajima uticaja Rusije, Kine i Turske na region Balkana. Balkan je pod kontrolom NATO-a i države Balkana su ili članice EU i NATO-a ili su u pristupnim procesima sa EU, odnosno sa NATO-om. Ne vidim da je ijedna država Balkana u nekim političko –vojnim organizacijama ili alijansama sa Rusijom, Kinom ili Turskom, iako je Srbija promatrač Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) od 2013.godine, vojne organizacije pod kontrolom Rusije, nekog novog pokušaja „ruskog Varšavskog pakta.“ Veze Srbije sa Ruskom Federacijom su jače nego li sa Zapadom, ali najbolji ilustrator uticaja Rusije ili Turske je da populacija sa Balkana hrli prema EU i SAD i Kanadi tražeći bolje životne uvjete i prosperitet. Osim srpskih dobrovoljaca koji idu u Rusiju da ratuju protiv Ukrajine, svi drugi ne idu za boljim životom niti u Tursku ili Rusku Federaciju, a kamoli Kinu. Srbija zbog svog velikodržavnog koncepta je idealan partner Ruskoj Federaciji i podsjetit ću da je tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata, komandant NATO snaga u Evropi general Curtis Scaparrotti rekao da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i da je „najveći problem“ na Balkanu upravo Srbija zbog omogućavanja ruskog uticaja.

Što se tiče Turske ona je članica NATO-a i nastupajući period će biti veoma važan u profiliranju Turske kao značajne članice NATO-a i partnera EU i Turska nije i neće biti država koja će sprečavati države Balkana da postanu članice NATO i EU.

- U studiji se također ističe zabrinutost "napisima njemačke bezbjednosne agencije" u vezi sa prijetnjom od islamističkih terorista, a previđa se izvještaj Bundestaga koji je nedavno dao potpuno suprotnu ocjenu. Kako to komentirate?

Ja bih izvještaj o kojem govorite nazvao trendovskim i generalnim. Svaka situacija, pa i geopolitička ima različita tumačenja, percepcije ili analize. Sve zavisi ko radi i sa kojim ciljem. Nakon svjedočenja generala Curtisa Scaparrottija nisam primijetio da je u Srbiji zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost, ali i da navedena studija govori o svjedočenju američkog generala. Tako i pozivanja u raznim analizama ili studijama na neke pojave ili akcije su uvijek u funkciji željenog cilja. Ova studija je većim dijelom fokusirana na tzv. islamističke prijetnje na Balkanu što nije prvi put. Pogledajte istupe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko navodnih islamista u BiH ili izvjesne zastupnice Evropskog parlamenta Marijane Petir iz Hrvatske, koja glorificira presuđenog zločinca Darija Kordića, a u Evropskom parlamentu slijedi politiku svoje predsjednice. BiH je postala potencijalni poligon za frustrirane EU i druge zvaničnike, koji se neprofesionalno i zlonamjerno odnose prema ukupnoj situaciji u BiH. BiH treba pomoći što brzim priključenjem u NATO i EU.

- Kako gledate na preporuku administraciji Donalda Trumpa da se bespotrebno ne miješa u domaće odnose unutar zemalja? Kako je uopće moguće ostvariti bilo kakvo liderstvo i suzbiti utjecaj Rusije, Kine i Turske, nemiješanjem. Da li pristalice izolacionizma u samoj SAD uviđaju da SAD ipak ne odustaje od svoje generalne univerzalističke politike?

SAD će uvijek imati identičnu vanjsku politiku, samo se mijenjaju prioriteti. BiH dolazi u fokus upravo zbog ruskog miješanja u regionu, počevši od Makedonije, Crne Gore, pa do BiH. Srbija i Dodik postaju pogonsko gorivo za politiku Ruske Federacije, nažalost EU je ključ buduće politike Zapada spram Balkana i od EU zavisit će i stav SAD. Pogledajte globalnu zapadnu akciju u pogledu protjerivanja ruskih diplomata zbog poznatih dešavanja u Velikoj Britaniji. Niko ne spominje ni Brexit, ni politiku Trumpa ili politiku EU. Najjače zapadne sile su jedinstvene. Realno više nikada ne postoji mogućnost da se najjače sile bave samo svojim internim interesima i svi odnosi su ustvari proizvodi opće globalizacije, od političke, vojne, financijske, sigurnosne itd. Tako i politika SAD nikada neće biti reducirana u vanjskom predstavljanju. Opet napominjem, radi se o pitanju prioriteta.

- Kako komentarišete izjavu Milorada Dodika koji je kazao da je spreman mobilizirati 30 hiljada ljudi da spriječi vojnu vježbu NATO-a na Manjači?

Uvijek se treba podsjećati na formalne i zakonske odredbe. Milorad Dodik, Nebojša Radmanović i SNSD su potpisali i izglasali sve potrebe zakone, odluke i sporazume prema kojima se BiH nalazi na najboljem putu prema NATO-u. Parlamentarna skupština BiH je dva puta jednoglasno podržala upućivanje pripadnika Oružanih snaga BiH u sastavu NATO za misije širom svijeta. Nisam primijetio da se Dodik ili neko iz SNSD-a pobunio. Takvim odlukama Dodik je doprinio da su Oružane snage BiH u mnogim segmentima više osposobljene i standardizirane nego neke vojske i samih članica NATO-a. Oružane snage BiH su jedno lijepo lice BiH upravo zahvaljujući Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u. Za takve Oružana snage procentualno, u BiH, najzainteresiraniji su upravo mladići srpske nacionalnosti i o tome postoji precizna evidencija. Priča o 30.000 navodnih demonstranata je teoretski moguća sa Miloradom Dodikom, ali Milorad Dodik mora biti svjestan da svojim postupcima ugrožava regionalni odnosno evropski mir, ali i postojanje same Republike Srpske.

(vijesti.ba/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...