DONOSIMO STVARNI PLAN HDZ-a: Tek uz ovih 7 reformi će se zaustavit majorizacija Hrvata u BiH!

Tek uz provođenje navedenih reformi osigurala bi se potpuna jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, te samo zagriženi velikobošnjački nacionalisti, islamski fundamentalisti i unitaristi koji žele da i u budućnosti majoriziraju hrvatski narod mogu imati nešto protiv predloženih reformi.

 • Mini market

 • 12. Apr. 2018  12. Apr. 2018

 • 9

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Kako se bliže izbori i postaje sve izvjesnije da novi izborni zakon po mjeri HDZ-a BiH neće biti usvojen, tako i nervoza, pokušaji ucjena i prijetnje izazivanjem postizbornog haosa od ove stranke i njegove parapolitičke nevladine organizacije HNS-a postaju sve agresivniji i učestaliji. Iako je Daytonskim ustavom Bosni i Hercegovini nametnut sistem s mnogobrojnim mehanizmima za zaštitu „prava konstitutivnih naroda“, od tročlanog Predsjedništva, preko nacionalnih kvota do domova naroda i na državnom i na federalnom nivou, i iako je sve to hrvatskom narodu u BiH omogućilo vlast koja daleko nadilazi njegovo učešće u ukupnoj populaciji, to HDZ-u, dakako, nije dovoljno.

Naime, čak dva puta se desilo da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ne bude iz ove stranke, a i Dom naroda se popuni i ponekim Hrvatom koji nije njihov član ili dio HNS-a. Stoga se prvenstveno atakuje upravo na Predsjedništvo i Dom naroda gdje se, preko izmjena izbornog zakona, suštinski pokušava promijeniti i ustavna struktura i karakter BiH koji bi HDZ-ovoj opciji, bez obzira na ukupan broj glasova i ukupan demokratski legimitet, zagarantovao trajan komad vlasti namijenjen hrvatskim predstavnicima. Stoga vam u nastavku, ogoljeno od stilskih figura i skrivenih značenja koje u pravilu koriste, predstavljamo kako bi u praksi trebao da izgleda stvarni plan promjena izbornog zakona i ustavnih reformi po mjeri HDZ-a BiH.

 1. Usvajanje zakonske odredbe o zaštiti krvi i časti hrvatskog naroda. Svako ko se namjerava baviti politikom kao pripadnik i predstavnik hrvatskog naroda u BiH najprije mora proći testove o čistoti genetskog porijekla i legitimnosti za predstavljanje hrvatskog naroda. Za provođenje testova kao i izdavanje licenci kandidatima koji zadovolje kriterije nadležan je isključivo Hrvatski narodni sabor.

 1. Član Predsjedništva: U Federaciji BiH formiraju se dvije izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva. Izbornu jedinicu iz koje se bira hrvatski član Predsjedništva čine one opštine u kojima je HDZ na posljednjim izborima osvojio 50% ili više glasova.

 1. Dom naroda: Svi hrvatski delegati u Dom naroda FBiH biraju se iz onih kantona u kojima je HDZ na posljednjim izborima osvojio najmanje 33% glasova.

 1. Ministarstva finansija: U ustav ugraditi amandman da do armagedona ili nuklearne apokalipse sva ministarstva finansija na kantonalnom, entiteskom i državnom nivou pripadaju HDZ-ovim kadrovima.

 1. Poreska politika: Poslovni subjekti s prostora zapadne Hercegovine na čelu s kladionicama oslobađaju se plaćanja svih nameta i poreskih obaveza. Na ovaj način se, u skladu s najvišim tekovinama anglosaksonskog običajnog prava, ono što je ustaljena praksa već duži niž decenija pretvara u zakonsku odredbu.

 1. Konsocijacija i građanska država: Na svim nivoima gdje Hrvati koji glasaju za HDZ ne čine većinu, neophodno je uvesti mehanizme zaštite malobrojnijeg naroda kako ne bi dolazilo do majorizacije. Na nivoima gdje Hrvati koji glasaju za HDZ čine većinu, uvoditi većinski i građanski princip odlučivanja po principu jedan čovjek – jedan glas.

 1. Doživotna amnestija za Dragana Čovića: Nakon niza sudskih procesa koji su, uz misteriozno nestajanje dokaza i samoubistva svjedoka završavali povoljno po lidera HDZ-a, zbog pretrprljenih duševnih patnji i bola koji su na njemu ostavili duboke i trajne posljedice, donijeti zakon o doživotoj amnestiji Dragana Čovića za sva prošla, sadašnja i eventualna buduća krivična djela.

Tek uz provođenje navedenih reformi osigurala bi se potpuna jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, te samo zagriženi velikobošnjački nacionalisti, islamski fundamentalisti i unitaristi koji žele da i u budućnosti majoriziraju hrvatski narod mogu imati nešto protiv predloženih reformi.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...