KONFUZNI KARADŽIĆ OPET SABLAŽNJAVA: "Muslimani su sami sebe napadali, izazivali su velika samoubistva odnosno..."

„Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba“, ustvrdio je danas Radovan Karadžić, obrazlažući na taj način pred sudskim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) zahtjev da se ukine ili izmijeni prvostepena presuda kojom je on proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina zatvora

  • Vijesti

  • 23. Apr. 2018  23. Apr. 2018

  • 6

Radovan Karadžić je priliku za argumentiranje žalbe koju su on i njegov tim podnijeli na prvostepenu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrečenu u martu 2016., u cjelosti iskoristio održavši sucima prilično konfuzno političko-povijesno predavanje o uzrocima rata u BiH kako ih on vidi, pri čemu mu je glavna teza bila kako on nije ni za šta kriv, jer je postupao isključivo poštujući ustave, zakone i međunarodno pravo.

Zločine koje su počinile jedinice pod njegovom komandom opisao je kao marginalne i izolirane incidente čijim se počiniocima odmah sudilo. "Paravojne snage smo redovno hapsili", kazao je Karadžić dodajući kako se "takvih odrekao" još u junu 1992. godine.

Istakao je kako se stoga ne može njega teretiti za zločine pripadnika takvih jedinica baš kao ni za to što su "muslimani sami sebe napadali". Teza o insceniramim napadima koji su navodno trebali poslužiti ne bi li se ishodila međunarodna intervencija tokom rata u BiH Karadžića je toliko ponijela da je u jednom trenutku kazao kako su "muslimani izazivali velika samoubistva odnosno ubistva svog naroda".

Pokušavajući sudijama MICT-a objasniti svoje viđenje stanja u BiH, Karadžić je kao svoju ratnu strategiju opisao plan po kojem je trebalo spriječiti muslimane da "preplave" teritoriju na kojoj su živjeli Srbi, odnosno "planine na koje su Srbi pobjegli kada su provalili Turci".

(SB/Dnevnik.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...