IZETBEGOVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI: Bosna i Hercegovina će zaštititi svoje pravo, obavijestićemo i Evropsku komisiju..."!

Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će o tome obavijestiti Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića

  • Politika

  • 24. Apr. 2018  24. Apr. 2018

Navodi se kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

“To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta”, stoji u reagovanju iz Izetbegovićevog kabineta.

Ističe se da je Republika Hrvatska zvanično više puta o tome obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića.

Taj stav je, naglašeno je u saopštenju, potvrdio prošle godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost. I o tome je Republika Hrvatska obaviještena.

Podsjeća se da su vlasti Republike Hrvatske takođe krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom.

“Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama”, stoji u pismu Evropske komisije, navode iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...