UGLEDNI THINK THANK IZNIO UZNEMIRUJUĆE TVRDNJE :"Rusija preko Dodika i Čovića destabilizira BiH!"

Kroz podržavanje nacionalističkih i separatističkih politika Milorada Dodika i Dragana Čovića, kontrolu medija preko kojih se šire etnički nacionalizam i antizapadni narativi, obučavanje paravojnih formacija i ekonomsku zavisnost, vlasti Ruske Federacije dosljedno i predano nastoje destabilizirati Bosnu i Hercegovine i spriječiti njenu integraciju u evroatlantske institucije.

  • Mini market

  • 27. Apr. 2018  27. Apr. 2018

  • 15

Ovo su ključni zaključci posljednjeg policyja o BiH uglednog think-thanka „The German Marshall Fund of the United States (GMF)“:

„Kako bi zaustavila zapadnu integraciju BiH, Rusija destabilizira zemlju pomoću niza sredstava: korištenjem lokalnih medija za plasiranje prokremljinskog narativa; obučavanjem paramilitarne jedinice bosanskih Srba; stjecanjem vlasništva u strateškim industrijama; i, podržavanjem političara i skupina odanih Moskvi i neprijateljski nastrojenih prema EU i NATO-u“.

Na početku analize ističe se nagli rast ruskih medija pod direktnom kontrolom Kremlja koji su počeli djelovati na prostoru Zapadnog Balkana. Temelji njihove uređivačke politike su naglašavanje historijskih veza između ruskog i srpskog naroda zasnovanih na zajedničkoj vjeri i slavenstvu, veličanje srpskog i ruskog nacionalizma, plasiranje antizapadnih teorija zavjere te poticanje srpskog naroda u zemljama gdje živi (BiH, Srbija, Crna Gora) da se usprotivi integraciji ovih zemalja u zapadne institucije.

„Te narative potom preuzimaju i pojačavaju s njima povezani lokalni komentatori i medijske organizacije u regiji. Tipični kremljinski narativ sadrži priče koje podsjećaju na bombardiranje Beograda od NATO-a kako bi se javno mišljenje držalo protiv Saveza, promoviraju teorije zavjere o zapadnim planovima da unište srpski nacionalni identitet, veličaju srpske ratne zločince, slave Vladimira Putina i rusku vojsku i predstavljaju Rusiju kao spasitelja Srba, uključujući i i stanovnike u Republici Srpskoj (RS) u Bosni. Kako se bliže bosanski izbori u oktobru 2018., analitičari iz Jane's 360 otkrili su naglo povećanje aktivnosti Twitterovih računa koji promovišu proruske narative, a istodobno se zalažu za separatizam u Republici Srpskoj“.

U analizi se dalje ističe da je najveći ruski saveznik na Zapadnom Balkanu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kojeg Putin direktno koristi za destabiliziranje BiH i regiona, širenje ruskog utjecaja i ostvarivanja političkih i ekonomskih interesa:

„Predsjednik RS Milorad Dodik pokušavao je potkopati euroatlantsku integraciju BiH, državnu vladu BiH i, eventualno, teritorijalni integritet BiH. Godinama je Dodik prijetio održavanjem referenduma o otcjepljenju RS iz BiH. Iako to još nije ostvario, sama ideja o tome destabilizira zemlju. Vladimir Putin dosljedno podupire Dodika. Dvojica čelnika sastali su se najmanje osam puta u protekle tri godine, posebice u danima koji su vodili do lokalnih izbora 2016,. uoči kontroverznog referenduma o ponovnom uspostavljanju nacionalnog dana Republike Srpske koji je u BiH zabranio Ustavni sud. Dodik koristi vjerne medije u svom entitetu kako bi promovirao svoje sastanke s Putinom, koji je i dalje popularan kod biračkog tijela u RS-u (prikazivanje Putina u lokalnim medijima kao snažnog čelnika i zaštitnika Srba sigurno ne škodi njegovoj popularnosti)“.

U analizi se navodi da je u svrhu dodatnog destabiliziranja Bosne i Hercegovine, ali i lične zaštite, Dodik uz direktnu podršku Putina formirao paramilitarnu organizaciju „Srbska čast“, čiji pripadnici su obučavani u ruskim vojnim kampovima i iza sebe već imaju vojno iskustvo u borbama u Ukrajini:

„Bojan Stojković, jedan od čelnika Srbske časti, bio je obučen u Moskvi kao srpski padobranac. Stojkovićev profil Instagrama ispunjen je pohvalama za ruskog predsjednika Putina, kojeg je nazvao 'predsjednikom za kojeg vrijedi poginuti', i dok je on negirao da je prošao obuku u Rusiji, slobodno je izjavio da mu je dodijeljena medalja Ruske Federacije za anti- NATO proteste u Srbiji. "Stojković sebe naziva 'svijetlom nadom pravoslavlja' i tvrdi da se grupa bavi 'humanitarnim radom', uprkos javnim fotografijama na društvenim medijskim mrežama koje prikazuju pripadnike Srbske časti odjevene u vojnu opremu, s crnim maskama i snajperskim puškama u rukama“.

Jedan od najuočljivih primjera ruske kontrole i utjecaja na RS prema analizi jeste njihov ekonomski utjecaj koji manji bh. entitet, ali dobrim dijelom i državu, drži čvrsto u šaci ruskog utjecaja:

„Ruska strana ulaganja i energetska dominacija u RS jednako je važna kao i obuka paravojnih snaga i utjecaj medija. Moskva je najveći strani investitor u RS, a Bosna kao cjelina u potpunosti ovisi o opskrbi ruskim plinom, navodi se u izvještaju Centra za proučavanje demokracije. Isti izvještaj također objašnjava kako su ruske korporacije u državnom vlasništvu, posebno Gazprom, spriječile integraciju energetskog sustava između dvaju entiteta u BiH, RS i bošnjačko-hrvatske federacije BiH“.

U analizi se dalje navodi da je pored Milorada Dodika, saveznika za destabiliziranje BiH i regiona i širenje svog utjecaja, Moskva pronašla i u lideru HDZ-a BiH, Draganu Čoviću, kojem pruža punu podršku za njegov prijedlog izbornog zakona:

„Rusija je podržavala stavove HDZ BiH da se osigura veća politička moć Hrvatima, s ruskim ambasadarom Petrom Ivancovom koji je otvoreno podržava Čovićevo stajalište (ambasador je također izrazio snažno protivljenje članstvu Bosne u NATO-u i jačanju državnih institucija BiH na štetu entiteta, osobito RS)“.

Kao i u slučaju RS-a, u analizi se navodi da i lidera HDZ-a Moskva nastoji dodatno vezati uz sebe ekonomskim interesima, za šta posebno navode zahtjev uprave mostarskog Aluminija za ukidanje carinske stope na nelegirani aluminij, a o čemu su i pored Vijeća ministara pregovore direktno vodili Čović i ruski ambasador Ivancov.

Prema "Maršalovom fondu", i pored svih historijskih razlika dvije politike, savez Dodika i Čovića pod pokroviteljstvom Moskve donosi korist svima: Čoviću podršku za stvaranje trećeg entiteta, Dodiku mogućnost dodatnog slabljenja države i vođenju RS ka nezavisnosti, a Rusiji priliku da preko njih širi svoj utjecaj na Zapadni Balkan i slabi poziciju zapadnih država u njima:


„Svaki vođa ima nešto za dobit od drugog. Čović mora poduprijeti Dodika za stvaranje hrvatskog entiteta, koliko god to nevjerojatno bilo, a Dodik, s druge strane, ima koristi od bilo kojeg političkog pokreta koji slabi središnju državu. Za sve to vrijeme ruska propaganda koja cilja na bosanske Hrvate i Srbe i dalje izaziva etnički sukob; primjerice, članak Sputnika objavljen je u oktobru 2017., imao je naslov: 'Ako se Bosna uruši, ne samo da će Srbi dobiti državu, nego će i Hrvati za to imati šansu'."

Na kraju se zaključuje kako Moskva ciljano i predano destabilizuje BiH kako bi što je moguće duže onemogućila njeno uključenje u zapadne saveze:

Napori Kremlja da potkopavaju stabilnost u BiH i načela Daytonskog mirovnog sporazuma podržavajući nacionalističke političare, pokazuju predanost ruske vlade da BiH ostane potpuno isključena iz transatlantske zajednice. Uz rusku podršku separatističkim politikama, pa čak i ruskim obučenim paravojnim snagama koje djeluju pri Dodikovoj naredbi, Bosna ostaje zarobljena etničkim napetostima i političkom stagnacijom“.

Njemački Marshallov fond Sjedinjenih Američkih Država (GMF) je američki think-tank i institucija za dodjelu bespovratnih sredstava posvećena promicanju saradnje i razumijevanja između Sjeverne Amerike i Evrope.

Osnovan 1972. godine donacijom zapadnonjemačke vlade na 25. godišnjicu Marshallovog plana, GMF pridonosi istraživanju i analizi transatlantskih i globalnih pitanja; saziva političke i poslovne lidere na međunarodne konferencije; pruža mogućnosti razmjene za vodeće američke i evropske čelnike; i podupire inicijative za jačanje demokracija. GMF se usredotočuje na politiku, vodstvo i civilno društvo. Ima sjedište u Washingtonu, te urede u nekoliko europskih gradova.

Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

(D.H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...