IZETBEGOVIĆ IZRIČIT: "Hapšenje Dudakovića je poniženje i pokušaj promjene karaktera rata u BIH"

U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti historijske činjenice i karakter rata u BiH.

  • Politika

  • 27. Apr. 2018  27. Apr. 2018

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret, stoji u reakciji Bakira Izetbegovića.

 

Podsjećamo, SDA je povodom hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH objaviča saopćenje u kome se ističe kako "Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim  pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje  branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi   stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata".

 

SDA u saopćenju podsjeća da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce  krivičnih djela u svojim redovima.

 

"Na drugoj strani  snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine.  Zato se niti mogu, niti će se ikada moći  izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima", stoji u saoćenju SDA koje završava napomenom da su "sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH  da bi na kraju bili oslobođeni".

 

 

S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku  dokazati njihova nevinost.

 

Vezane vijesti

trenutak ...