GDJE BI BILI DA NIJE UMRLA JUGOSLAVIJA: Šešelj bi bio na robiji, Karić harmonikaš, a Vučić…!?

Umro je drug Tito, rekao je spiker tog 4. maja 1980. godine, i najavio početak propadanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, dolazak ratova, inflacija, propasti, smrti...

  • Regija

  • 06. Maj 2018  06. Maj 2018

  • 0

Svako ko je živio "u ono vrijeme" upitao se barem jednom "šta bi bilo da je Jugoslavija opstala"?

Ovo su alternativne sudbine onih koji nas danas non-stop pozdravljaju s TV ekrana.

Vojislav Šešelj - robijaš i narodni neprijatelj

"Vojvoda" je danas vjerovatno čovjek koji se najčešće pojavljuje na naslovnim stranama medija i, kao i 90-ih, ličnost koja ubrzano mijenja političku situaciju u Srbiji i okruženju.

Šešelj je nedavno osuđen za ratne zločine na 10 godina robije zbog poticanja deportacija i progona Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini, a svi pamtimo njegovu ulogu u ratovima 90-ih.

Ovaj "šef srpskog nacionalizma", inače bivši komunista, ne bi daleko dogurao u komunističkom sistemu, da je preživjela SFRJ. Režim ga je već tada locirao i obilježio kao nepodobnog i opasnog, pa je zbog obračuna unutar jedne struje komunističke partije proveo 22 mjeseca u zatvoru u Zenici.

Ivica Dačić

Ivica Dačić je jedan od rijetkih na ovoj listi kome se život ne bi promijenio, da je ime države u kojoj živimo i dalje Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Dačić je do raspada Jugoslavije prošao put kojim su išli najviđeniji kadrovi komunista: najbolji student generacije, rano angažovanje u Partiji, dolazak na funkciju u mladim godinama...

Nema sumnje da bi Ivica, poslušnošću i smicalicama koje su neophodne za napredovanje u karijeri, uspio da 2018. godinu u SFRJ dočeka na nekom bitnom mjestu u vrhu vlasti.

Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije je u mladosti bio iskreni nacionalista, što bi ga znatno udaljilo od bilo kakve mogućnosti da napreduje u politici.

Na drugoj strani, njegov primarni poziv, u kojem se odlično snalazio, je pravo, koje je diplomirao sa najvišim ocjenama.

Pošto su mu roditelji bili aktivni i korisni članovi društvene zajednice, kako se to nekad nazivalo, a on odličan student, mladog pravnika Aleksandra bi čekalo sigurno i lijepo mjesto u nekoj od velikih kompanija u SFRJ, ili u državnoj administraciji, na kojem bi dočekao i ovu 2018. godinu.

Bogoljub Karić - harmonikaš

Oni koji se sjećaju jugoslavenskih kafana i sjajnih harmonikaša koji su nastupali u njima, znaju da bi one opstale, da je opstala i Jugoslavija.

U sistemu u kojem privatni preduzetnici nisu imali šansu da "odjednom" zarade milijarde, Bogoljub Karić i njegova dinastija morali bi da se zadovolje nešto skromnijim životom, jer od Karić banke, Mobtela, BK Televizije i svega ne bi bilo ništa.

Karići bi kao sposobni i vrijedni ljudi, svakako imali mjesto u socijalističkom uređenju, a Bogoljub bi vherovatno bio uspješan u harmonikaškom zanatu, piše Kurir.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...