INSPEKTOR KOJI JE RADIO UVIĐAJ U SLUČAJU DŽENANA MEMIĆA: "Tragovi se nisu uklapali u saobraćajnu nesreću"

Na Facebook grupi "Pravda za Dženana Memića" objavljena je izjava istražitelja Sefedina Škrijelja, koji je radio uviđaj na mjestu gdje je Dženan Memić stradao 8. februara 2016. godine.

  • Mini market

  • 09. Maj 2018  09. Maj 2018

  • 0

U izjavi koju je Škrijelj dao 29. februara 2016. godine, 21 dan nakon Memićevog stradanja, on je naveo da se tragovi pronađeni na mjestu događaja nisu uklapali u saobraćajnu nesreću, te da bi se u ovom slučaju moglo raditi o nečemu drugom, zbog čega je tražio da se pozove dežurni policajac iz Odjeljenja krim-policije PU Ilidža.

Škrijelj je bio dežurni u Odsjeku za saobraćajne istrage Jedinice za saobraćaj MUP-a KS i bio je na Klinici urgentne medicine KCUS-a u trenutku kada je obaviješten da je vozilo udarilo dva pješaka u Velikoj aleji na Ilidži.

Bio je tu kada je Dženan dovezen u besvjesnom stanju, te je naveo kako mu je izgledalo da se bori za život.

Dalje navodi da na njegovoj odjeći nije primijetio prljavštinu.

- Za navedenu osobu ljekari su mi odmah rekli da se radi o teškim tjelesnim povredama opasnim po život, dok sam od tehničara Hitne pomoći dobio podatak da drugo vozilo dovozi žensku osobu koja je također povrijeđena. Kolega Josip Barić koji je bio dežurni sa mnom je ostao u zdravstvenoj ustanovi da do kraja prati stepene povrede i gdje će osoba biti smještena, a ja sam putem telefona obavijestio dežurnog operativnog MUP-a KS da je muškarac povrijeđen na Ilidži zadobio tjelesne povrede opasne po život i da će s obzirom na to uviđaj raditi Odsjek za saobraćajne istrage, nakon čega sam obavijestio i dežurnog tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćatu koji je rekao da će izaći na mjesto događaja te smo se skupa uputili u Veliku aleju do broja 4.

Dolaskom na mjesto događaja uočili smo da je ono osigurano te smo pored policajaca PS Ilidža, dežurnog rukovodnog radnika PS Ilidža, zatekli i patrolu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je tužioca i mene upoznala da su prilikom obavljanja redovnih poslova zatekli žensku osobu koja je hodala s lijeve strane ceste i tražila pomoć, a kada su se zaustavili ista im je rekla da ih je udario automobil velikom brzinom te nije mogla dati bilo kakve podatke o vrsti i boji vozila kao ni smjeru kojim se kretalo. Uočili tragove krvi kao i krhotine stakla i jedan komadić boje, ali tragova kočenja, odnosno kretanja vozila, nije bilo, odnosno, nismo ih pronašli i jednostavno položaj tragova krvi i stakla nisu se uklapali u saobraćajnu nesreću - naveo je Škrijelj u ovoj izjavi.

alt

Inspektor je kazao kako je uzeo uzorak krvi Dženana Memića kada je dovezen na KUM, a dok je radio uviđaj saznao je od kolege Barića da je djevojka (Alisa Mutap, op.a.) puštena na kućno liječenje i da od nje nije uzet uzorak krvi.

- S obzirom na to da se pronađeni tragovi nisu uklapali u sliku saobraćajne nesreće od dežurnog rukovodnog radnika PS Ilidža koji je bio na mjestu događaja zatražio sam i prisustvo dežurnog policijskog službenika iz Odjeljenja krim policije IV PU koji je došao i prisustvovao uviđajnim radnjama, a radi se o kolegi Vatriću. Krim tehničar MUP-a KS Senad Mešić je sve pronađene tragove obilježio i fotografisao, a potom po usmenoj naredbi prisutnog tužioca izuzeo radi potrebnih vještačenja, nakon čega je izuzeo i odjeću koju su povrijeđeni imali na sebi u trenutku povređivanja.

Kolega Josip Barić nam je prenio da je od oca povrijeđene djevojke dobio podatak da je njegova kćerka imala problema s bivšim momkom te da se vjerovatno on može dovesti u vezu s povređivanjem njegove kćerke i njenog momka, kao i njegovo društvo, te je dao podatke da se radi o Mirzi Ploškiću, nakon čega su kolege iz PS Ilidža izvršili provjere da li Ploškić posjeduje motorno vozilo te su obavijestili da imenovani ne posjeduje motorno vozilo, a da mu je otac taksista i posjeduje taksi vozilo za koje majka tvrdi da Mirza nikada ne koristi - navodi dalje u izjavi Škrijelj.

alt

Na kraju izjave Škrijelj kaže da je nakon završenog uviđaja telefonskim putem obavijestio šefa Odsjeka saobraćajnih istraga o svemu navedenom te ga upoznao da će, po dogovoru s tužiocem Ćatom, on sačiniti zapisnik, jer je radio uviđaj te kazao kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o nečemu drugom, a ne o sabraćajnoj nesreći.

Inspektor je izjavu dao 29. februara 2016. godine u 10.50 sati u službenim prostorijama Odjeljenja za opći kriminal MUP-a KS, a prema riječima odbrane u slučaju Memić ova izjava je skrivana sve vrijeme.

Škrijelj je, naime, saslušan na glavnom pretresu 21. februara ove godine. Advokat Rusmir Karkin, koji u ovom predmetu brani optužene Ljubu i Bekriju Seferovića tada nije imao u posjedu ovu njegovu izjavu, te ga, kako nam je kazao, nije mogao ni ispitati na ove okolnosti.

Škrijelj je, prema Karkinovim riječima, rekao da je dao izjavu samo tokom unutrašnje istrage MUP-a KS protiv policajca Josipa Barića, ali se ispostavilo da to nije tačno.

Zbog toga je Karkin i na prošlom ročištu ušao u raspravu sa tužiocem Mladenom Furtulom i od Sudskog vijeća na čelu sa sudijom Igorom Todorovićem tražio ponovno saslušanje istražitelja Škrijelja, s obzirom na pojavu ovog dokumenta, te je još jednom optužio Tužilaštvo KS da skriva dokaze od odbrane.

Međutim, sudija Todorović je ovaj prijedlog odbrane odbio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...